Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:45 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru contraamiralul Horia Macellariu (1894 - 1989)

ro

24 Nov, 2018 00:00 3192 Marime text
În An Centenar, în cadrul evenimentului „Etniile împreună pentru Dobrogea”, distincția „Meritul Dobrogean“, ce a fost însoțită anul acesta de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”, a fost acordată următorilor:
Vasile Canarache
Comandor Constantin Costăchescu
Ion Drugan
Jean Ionescu
Mihai Irimia
Garabet Kumbetlian
Contraamiral Horia Macellariu
Mehmet Niyazi
Preot Nicolae Paveliu
Simion Tavitian
 
Locotenentul-colonel Cătălin Popa (foto), prorector pentru Relații internaționale la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a dat citire Laudatio și a primit distincția.
 
Destinul contraamiralului Horia Macellariu este legat de oraşul Constanţa mai mult decât al oricărui alt amiral român. Oltean prin locul naşterii, Craiova, 10 mai 1894, cu rădăcini transilvănene – unul dintre străbunii săi, după cum afirma cu mândrie, a fost Ilie Macellariu, primul preşedinte al Partidului Naţional Român din Transilvania. După finalizarea cursurilor primare în oraşul natal, a urmat Liceul “Mihai Viteazul” din Bucureşti.
Pentru a deveni ofiţer de marină a studiat la Şcoala de Artilerie, Geniu şi Marină. La absolvire, în anul 1915, a fost avansat în grad de sublocotenent şi numit adjutant al comandantului Diviziei de Dunăre, iar la intrarea României în Războiul de Reîntregire, se afla în poziţia de adjutant al comandantului Flotei de operaţii, contraamiralul Nicolae Negrescu, şi comandant al navei-amiral Principele Nicolae.

După război, a fost numit comandantul militar al portului Feteşti, iar din 1920, comandantul Şcolii de pilotaj şi hidrografie de la Dunăre. La mare, în anul 1923, a primit comanda canonierei Lt.Remus Lepri, funcţie ce a deţinut-o timp de doi ani. După un scurt stagiu la Statul Major al Marinei, a susţinut examenul de admitere la Şcoala de Război Naval din Paris, ale cărei cursuri le va urma în anii 1927-28, absolvind cu calificativul de Foarte bun şi decorat cu Legiunea de Onoare.
La 18 aprilie 1938, i s-a încredinţat comanda distrugătorului Regina Maria, cu care va îndeplini onorante misiuni internaţionale.
Din anul 1943, a fost comandantul Forţelor Navale Maritime, iar în martie 1944, a fost avansat la gradul de contraamiral. 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari