Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:28 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 Cazarea în Techirghiol în perioada interbelică - „Un cearceaf și prosop 10 lei“ (I)

ro

26 Aug, 2022 00:00 2723 Marime text

 
  • În lucrarea „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de Th. Ionescu și I. N. Duployen, autorii au integrat, în partea dedicată stațiunii balneare Techirghiol și „dispoziţiunile asupra ospitalizării la Tekirghiol Movilă“.

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
 
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.

Încă din perioada interbelică, Techirghiolul, asemenea zilelor noastre, era cunoscut pentru facilitățile terapeutice inedite, rivalizând cu alte stațiuni balneare din Europa precum Daxul, St. Amand, Franzens, Marien-Bad, Ischl. Pistjian, Teplitz, Acqui, Albano, Balaton-Füred şi limanurile din Rusia. 

Potrivit volumului antemenționat, la acea vreme Techirghioulul oferea două stațiuni, mai exact stațiunea balneară Techirghiol-Sat și staţiunea balneară şi climaterică „Carmen Sylva" Techirghiol-Movilă. În ediția de astăzi, vom vorbi despre cea din urmă, cu precădere despre ospitalitatea acesteia. În anul 1924, aici existau trei hoteluri. Hotel Movilă, clădire monumentală cu parter şi două etaje, cuprindea 80 camere, dar și o sală de teatru somptuoasă. Un alt hotel se intitula „Băilor“, o „clădire falnică cu parter şi etaj, cu 50 camere, bine mobilate din care 3 la 1 parter“. Cel de-al treilea era Hotelul Nou cu două etaje și 32 camere. 

Cei care veneau în stațiune se puteau bucura de facilități precum băi cu nămol sau cu sare și „bucătărie a la carte“. Textul de mai jos prezintă prețuri pentru baile cu nămol, cearceaf și prosop, intervalele orare pentru ocuparea camerelor și numeroase astfel de detalii despre cazarea din Techirghiol în anul 1924. Redăm mai jos rândurile cuprinse în volum:
 
„Camerile se închiriază personal. Ele nu se pot ceda sub nici un motiv decât prin intermediarul Societăţei.

Un pat suplimentar 50 lei pe zi. Taxele pentru serviciu vor fi de 10 la sută pentru hoteluri şi se vor percepe odată cu achitarea preţurilor camerilor.

Reţinerile de camere se fac până la 30 Mai la biroul Societăţei în Bucureşti, Calea Victoriei 60. Pasajul Imobiliara. Scara A. Etajul III (ascensor) Telefon 24/4, de la acea dată, pe tot timpul sezonului la adresa Administraiei Societăeţi „Movila-Tekirghiol“ prin Constanţa.



Camerile se închiriază pe serii şi anume: Seria I-a; 1 Iunie - 29 Iunie; Seriar a II-a; 30 Iunie - 28 Iulie; seria Ill-a: 29 Iulie - 26 August; Seria IV-a: 27 August - 20 Septembrie.

La angajarea camerilor se va plăti preţul integral. Dacă în termen de 8 zile dela data de când începe seria de băi, persoana care a reţinut o cameră, nu soseşte în localitate şi nici nu a anunţat prealabil.

Administraţia Societăţei va dispune de cameră, fără nici o altă formă, închirind-o şi restituind primului închirietor numai partea din sumă, care se acoperă din noua închiriere.

Camerile trebuesc golite cel mai târziu în ultima zi a seriei ora 6 seara. Prelungirea închirierei se va face numai în cazul când vor fi camere libere.
Hotelurile Societăţei sunt prevăzute cu restaurante unde se va servi a la carte, iar masa nu va fi obligatorie.

Toate taxele: de serviciu, de muzică, către Stat etc. se vor achita anticipat.

O baie caldă, cu orice cantitate de nămol, lei 100 plus taxa către Stat, fără ca bacşişul să fie cuprins în această sumă. O baie cadă de sare, lei 50 plus taxa către Stat.

Copiii până la vârsta de 7 ani pot lua baia cu aceste preţuri, doi în aceiaiş putină. Pentru un copil ce ia baia cu o persoană adultă, se percepe 20 lei supliment plus taxa către Stat. O baie rece de lac 10  lei fără nămol, 15 lei cu nămol.

Un cearceaf şi prosop 10 lei.

D-nii medici vor beneficia de o reducere de 25 la sută asupra preţului camerilor numai la hotel Băi şi Hotelul Nou, afară de Hotelul Movilă, iar baia caldă cu nămol, va fi 80 lei plus taxa-către Stat.

Nu se liberează bilete de baie decât după prescripţia medicilor autorizaţi ai staţiunei balneare Movilă-Tekirghiol“
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari