Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 15 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Romeo Profit, reputat teatrolog constănțean

ro

15 Sep, 2024 11:52 293 Marime text
  • A fost primul secretar literar al Teatrului de Stat, între anii 1956-1969.  

Se împlinesc 97 de ani de la nașterea reputatului teatrolog constănțean Romeo Profit. Licențiat în teatrologie, Romeo Profit își va lega numele de scena teatrului constănțean, căruia i s-a dedicat toată viața.
 
A fost primul secretar literar al Teatrului de Stat, între anii 1956-1969. Ulterior, a ocupat funcția de director al Teatrului de Păpuși (1979-1986), fiind considerat mai apoi de colegul său de breaslă, Jean Badea, drept „eminența cenușie” a directorilor ce i-au urmat. Se stinge din viață la 75 de ani, în luna ianuarie a anului 2002.
 
Reamitim că, pentru întreaga sa activitate, la evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, organizat de cotidianul ZIUA de Constanța în iunie 2018,  i-au fost acordate postmortem distincțiile oferite de organizator, dar și de Consiliul Județean Constanța și Primăria Constanța.
 
În lucrarea „Dulce povară“, de Jean Badea, disponibilă din biblioteca digitală ZIUA de Constanța, se regăsește un portret din care redăm câteva fragmente :
 
„Ca secretar literar, a fost «eminența cenușie» a directorilor care s‑au succedat vreme de 30 de ani, încercând și de multe ori reușind să strecoare în grila repertorială impusă de la centru texte de valoare din dramaturgia românească și universală (Titanic Vals, Slugă la doi stăpâni, Bolnavul închipuit, Profesiunea doamnei Warren, Intrigă și iubire, Omul cu mârțoaga, Vlaicu Vodă, Cum vă place, Trei surori, Don Carlos, Femeia îndărătnică, Anna Christie (n.r. vezi foto), Henric al IV‑lea, Femeia Mării, Azilul de noapte, Diavolul la Boston (n.r. vezi foto), Noaptea Iguanei ș.a.).
 
(…) A inițiat și a participat la organizarea unor festivaluri teatrale la Constanța (de teatru antic, de teatru istoric, de teatru de păpuși)“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și :

#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru teatrologul Romeo Profit (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari