Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:31 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța în 1946 - Locurile în care se „dădea moda” după Al Doilea Război Mondial

ro

08 Aug, 2024 15:05 819 Marime text


Moda constănțenilor din 1946: Între eleganță și modestitate
 
În anul 1946, Constanța, oraș portuar cu o istorie bogată și diversă, a fost martorul unei perioade de tranziție și adaptare, influențată de contextul postbelic și de noile realități politice și sociale din România. În acest cadru, moda a reflectat atât personalitățile și aspirațiile locuitorilor, cât și constrângerile și dificultățile vremii.
 
După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, România a intrat sub influența Uniunii Sovietice, iar Constanța nu a făcut excepție. Economia era devastată, iar resursele erau limitate. Cu toate acestea, spiritul constănțenilor a rămas puternic, iar moda a fost un mijloc prin care oamenii și-au exprimat individualitatea și dorința de normalitate.
 
În 1946, moda din Constanța era marcată de o combinație între stilul occidental, care pătrunsese în perioada interbelică, și adaptările locale dictate de lipsa de materiale și de resurse. Stilurile vestimentare reflectau atât influențele occidentale, cât și necesitatea practică.
 
Teatrul și cinematograful au avut un rol important în popularizarea unor tendințe vestimentare. Filmele americane și europene, deși cenzurate, au fost surse de inspirație pentru mulți constănțeni care căutau să-și mențină un stil modern și elegant.
 
Majoritatea unităților ce se ocupau de modă se aflau pe strada Carol (bulevardul Tomis de azi), dar și pe Ștefan cel Mare care a ramas cu același nume. 
 
Boiangeriile vremii erau: Schmidt & Co. Suc. de pe strada Carol 24, Vlădescu (fabrica) de pe strada Vântului, Vlădescu (magazinele) de pe strada Carol și Ștefan cel Mare 14 și Saturn de pe strada I.Lahovari.

 
„Ciasornicăriile” și bijutierii vremii: Nisanian Frații de pe strada Carol 58, „Omega” de pe strada Ștefan cel Mare 36 și pe strada Carol 43, „Bucureșteanude pe strada Sc. Vârnav 24 și „Elvețiana” a lui Boia D. Petre de pe strada Carol 124.
 
Ceaprăzăriile (atelierele) erau următoarele: „Dimu” de pe strada Carol 129, „Avântul Național” a lui Gh. Ghiojdeanu de pe strada Carol 54, „Ardeleanu” a lui Vasile Daisa de pe strada Carol 143, „Avântul Țării” a lui Istudor Ion de pe strada Carol 71, „Dobrogea” a lui N. T. Petrescu de pe strada Carol 133 și renumitul ceaprazar Petrescu Petre de pe strada Carol.



Sursă foto: „Călăuza Municipiului Constanța” Ediția I-a: 10 Aprilie 1946, Tiberiu Petrilla-Slatineanu, Tipografia „Moderna” - Constanța
 

Magazinul de ciorapi: „EL-BE” a lui Antoș & Vecsei de pe strada Carol 80.
 
Cizmăriile (atelierele): Bratu Gheorghe de pe strada Ștefan cel Mare 109, „Victoria” de pe strada Carol 93, Măru de pe bulevardul Regina Maria și cizmarul Hans Martin de pe strada M.Viteazul.
 
Magazinele de încălțăminte: „Porumbelul” de pe strada Ștefan cel Mare 58, „Victoria” de pe strada Carol 62, „Tigru” de pe strada Ștefan cel Mare 58 b și profesionistul Carabiber de pe strada Carol 77.
 
Atelierul de lenjerie, de pe strada C. Negri 3, era deținut de Vintilă S. Stanca.
 
De manufactură se ocupau: Andonian Kircor pe strada Ștefan cel Mare 61, Căciula Ștefan pe strada Ștefan cel Mare 25, Calpacioglu & Fi pe strada Griviței 19, Comerțul Rural S.A.R. pe strada M. Șaguna 11, Lascaridis S.I.N.C. pe strada Carol 96, Panu D. Ioan pe strada Carol 59, Pinatri Giulio pe strada Ștefan cel Mare 61, Voiculescu Luca & Co. pe strada Carol 91, Dâmbovița S.A.R. pe strada Ștefan cel Mare 55, Kurken Andonian pe strada Ștefan cel Mare 61 și „Papiota” Sarry de pe strada Carol 106.
 
Magazinul de mercerie se afla pe strada Carol 90 la „Lânica”.
 
Pentru magazine de modă bărbătească, constănțenii vizitau: „PARMA” a lui D. Carp din Piața Independenței 53 (actuala Piața Ovidiu) și „ADAM” pe strada Carol 58.
 
Pentru magazine de modă feminină: „Magazinul Mic” al Mariei Blazian de pe strada Carol 60, „Croșeta” a lui C. Dădărlat de pe strada Carol 98 și „EL-BE” a lui Antoș & Vecsei de pe strada Carol 80.
 
Pentru articole de îngrijire personală, constănțenii mergeau la drogheriile: „Venus” a lui Radu Banu pe strada Carol 5, „Biciola I. T.” de pe strada Carol 94, „Crucea” a lui I. I. Lecca de pe strada Ștefan cel Mare 28, dar și la cunoscuții Papaianuș pe strada Carol 90 și Tihan Matei pe strada Carol.
 

Sursă foto: „Călăuza Municipiului Constanța” Ediția I-a: 10 Aprilie 1946, Tiberiu Petrilla-Slatineanu, Tipografia „Moderna” - Constanța
 

Magazinele de postăvării erau următoarele: „București” pe străzile Ștefan cel Mare 23 și Carol 90, „Postăvăria Română” de pe strada Ștefan cel Mare 21, „Dobrogea” lui N. T. Petrescu de pe strada Carol 133, „Standard” lui Musuris de pe strada Carol 58 și „Luca Voiculescu” de pe strada Carol 91.
 
Sursă foto: „Călăuza Municipiului Constanța” Ediția I-a: 10 Aprilie 1946, Tiberiu Petrilla-Slatineanu, Tipografia „Moderna” - Constanța


Sursă foto: „Călăuza Municipiului Constanța” Ediția I-a: 10 Aprilie 1946, Tiberiu Petrilla-Slatineanu, Tipografia „Moderna” - Constanța

Moda constănțenilor din 1946 a fost un amestec de eleganță și ingeniozitate, reflectând provocările economice ale perioadei postbelice și dorința de normalitate și frumusețe. Creativitatea și ingeniozitatea locuitorilor orașului au transformat chiar și cele mai modeste resurse în expresii de stil și identitate. Această perioadă rămâne un testament al rezilienței și spiritului de adaptare al constănțenilor, care, în ciuda dificultăților, au continuat să-și trăiască viața cu eleganță și demnitate.
 
Sursă foto: „Călăuza Municipiului Constanța” Ediția I-a: 10 Aprilie 1946, Tiberiu Petrilla-Slatineanu, Tipografia „Moderna” – Constanța
 
Articolul este realizat împreună cu Rareș Mihai, care efectuează practică pe perioada verii la cotidianul ZIUA de Constanța.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
Constanța anului 1946 - Cafenele, cofetării, bodegi și restaurante (GALERIE FOTO)

Preoții refugiați din Basarabia și Bucovina de Nord, încadrați în Episcopia Tomisului, în 1946

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii