A plecat dintre noi unul dintre profesorii de legendă ai învăţământului. Fusese declarat cetăţean de onoare al localităţii Adamclisi
A plecat dintre noi unul dintre profesorii de legendă ai învăţământului. Fusese declarat cetăţean de onoareDepartamentul de Istorie antică, Arheologie, Istoria Artei al Facultății de Istorie din Universitatea București anunță că profesorul Alexandru Barnea, istoric, cercetător și arheolog, a murit la vârsta de 76 de ani.
Profesorul a fost cercetător al creștinismului timpuriu și timp de decenii director științific al cercetărilor arheologice de la Adamclisi – Tropaeum Traiani.
O veste tristă ne îndoliază astăzi. A plecat dintre noi profesorul Alexandru Barnea, distins arheolog și clasicist, cercetător al creștinismului timpuriu, timp de decenii director științific al cercetărilor arheologice de la Adamclisi – Tropaeum Traiani, decan al Facultății de Istorie și profesor îndrăgit al multora dintre noi. Generozitatea, erudiția și blândețea sa nu vor fi uitate! Sit Tibi Terra Levis, este postarea de pe pagina de Facebook a Departamentului de Istorie antică, Arheologie, Istoria Artei.
Irina Sodoleanu, nepoata istoricului Adrian Rădulescu a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că vestea dispariției profesorului Alexandru Barnea a îndurerat-o profund și că îi va păstra o pioasă recunoștință.
Gabriel Talmatchi, director adjunct al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța, că vestea morții regretatului Alexandru Barnea a fost o veste teribilă, o veste grea, și că va lăsa în urma sa un imens gol, care va fi foarte greu de înlocuit cu cineva care să preia și care sa aibe același tact, aceiași experiență, aceiași înțelegere pentru toată lumea și pentru ceea ce se întâmplă în arheologia românească.Vestea dispariției profesorului Alexandru Barnea a îndurerat profund pe cei care l-au cunoscut, pe colaboratori, colegi, pe studenții și doctorii pe care i-a îndrumat cu atâta dedicație. Lumea științifică a mai pierdut un valoros arheolog, printre ultimii, puțini rămași aici, dintr-o adevărată generație de excepție. Iar Dobrogea a pierdut un cunoscător deplin al avatarurilor sale istorice, cercetător dedicat al antichității târzii în teritoriul dintre Dunăre și mare, conducător al investigațiilor arheologice sistematice de pe șantiere precum Adamclisi – Tropaeum Traiani sau Garvăn-Dinogetia.
A îmbogățit dosarul istoriei dobrogene cu o serie de articole de specialitate (multe dintre ele publicate și în paginile revistei constănțene de specialitate Pontica) și cu valoroase contribuții la volume precum Tropaeum Traiani. Cetatea, vol. 1, București, 1979, La Dobroudja Romaine (alături de regretatul Alexandru Suceveanu), București, 1991 ș.a. A participat la manifestări științifice naționale și internaționale, la care susținut comunicări din sfera domeniului său de cercetare – istorie antică și arheologie clasică, epigrafie greacă și latină, creștinism timpuriu ș.a. A format generații de studenți și doctori, unii dintre ei desfășurându-și activitatea acum în instituții de prestigiu din țară (Institutul de Arheologie București, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București etc.) și de peste hotare.
Personal, am avut onoarea de a cunoaște mai multe aspecte ale personalității sale: pe cea de prieten devotat și susținător al muzeului constănțean, care, în amintirea prieteniei ce l-a legat de profesorul Adrian Rădulescu reitera, cu fiecare ocazie întâmplări de mult trecute (perioada de pregătire în Italia, la Accademia di Romania, la care au luat parte împreună, participări la Sesiunea Pontica a muzeului constănțean, întâlniri și discuții desfășurate pe șantierul de la Adamclisi), pe cea de profesor coordonator pentru teza de doctorat, care își îndruma cu dăruire doctoranzii și le susținea prezentarea rezultatelor cercetării lor în fața comunității științifică. Aplecarea sa didactică se manifesta în fiecare conversație pe care o purtam. Fiecare expunere a sa însemna ceva nou învățat. Îmi amintesc lungile lecții de toponimie antică sau actuală pe care le-am ascultat cu plăcere, în ultimele convorbiri telefonice.
Prin opera sa va rămâne în memoria istorică, perenă. Noi, cei care l-am cunoscut, îi vom păstra pioasă recunoștință! Requiescat in pace!
Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a fost elevul profesorului Alexandru Barnea. Diplomatul român a postat un mesaj de condoleanțe pe pagina sa de socializare.Dumnealui a fost profesor universitar la Facultatea de Istorie din București, și a fost un mare apropiat al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, alături de regretatul Puiu Suceveanu, fost director al Institutului de Arheoologie din București, și a fost conducătorul știintific al Șantierului Arheologic Tropaeum Traiani, unul din cele mai importante șantiere ale țării și nu numai, prin monumentul de la Tropaeum Traiani, din zona de sud-est a Europei. Am avut deosebita plăcere și onoare de a lucra împreună cu dumnealui, eu deschizând în 2002-2003 sectorul Constanța de la Tropaeum Traiani, sub coordonarea domniei sale. Pe de o parte, instituția a beneficiat de experiența și de ajutorul pe care le-a oferit domnul profesor, pe de alta parte, eu la rândul meu, am beneficiat de tot ce însemană experiența arheologică, pentru debuturile mele în ale arheologiei.
Domnia sa publicat foarte multe materiale, rezultate ale cercetărilor arheologice. A știut foarte bine să scoată ce e mai bun din arheologii tineri, din toți cei care și-au dorit să lucreze la Tropaeum Traiani.
Pentru mine, a fost o veste teribilă, o veste grea. Va lăsa în urma sa un imens gol, care va fi foarte greu de înlocuit cu cineva care să preia și care să aibe același tact, aceiași experiență, aceiași înțelegere pentru toată lumea și pentru ceea ce se întâmplă în arheologia românească.
Amintim că, la Primăria Adamclisi din judeţul Constanţa a avut loc, în data de 21 decembrie 2018, ceremonia de acordare a titlului de cetăţean de onoare profesorului universitar Alexandru Barnea şi arheologului Ghiorghe Papuc. Primarul localităţii, Dorina Şerbănescu, a confirmat pentru ZIUA de Constanţa că decizia a fost luată în ultima şedinţă de Consiliu Local, la propunerea consilierilor.Sincer, compătimesc acei tineri din clasele a VIII-a, a XII-a și din ultimul an al facultăților! // Cu atât mai mult cu cât aflu despre moartea unui fost profesor...
Dragi prieteni reali sau virtuali,
Astăzi mi-a venit o veste neașteptată, ca toate cele proaste: decesul admirabilului om și profesor care a fost Alexandru BARNEA - fost decan al Facultății de Istorie, Universitatea din București, specializat în Istorie veche, arheolog și savant al creștinismului timpuriu. Dar, peste toate, un profesor de o mare delicatețe umană, stimat, respectat și iubit de generații de studenți istorici și de arheologi care au lucrat pe șantierele sale de suflet. Dumnezeu să-l odihnească, a fost un om bun!
Tristețea acestei vești face pentru mine pereche, acum, cu empatia pe care o simt față de câteva promoții de tineri...
O scamă a Istoriei (la propriu, sper sa rămână așa și la figurat) le-a stricat/răpit, acestor tineri, săptămâni la rând din unii dintre cei mai frumoși ani ai vieții - cei în care terminăm/schimbăm ciclurile școlare!
Cu gândul la fostul meu profesor & decan și totodată complice cu generațiile care vin după noi, le trimit urări de sănătate, succes și toate gândurile mele de bine acestor tineri din clasele a VIII-a, a XII-a sau studenților din ultimul an al facultăților - și toată simpatia pentru ei, dat fiind că au avut GHINIONUL de a termina unii dintre cei mai frumoși ani ai vieții lor în aceste condiții atipice, fără a putea ca atare să se bucure în mod normal de prezența colegilor și a profesorilor!
Gânduri bune, deasemenea, pentru toți profesorii! Nici lor nu le-a fost deloc ușor să conducă aceste cursuri "virtuale"! Numai învățătorii și profesorii știu cât timp consumă ei pentru a putea răspunde la toate întrebările cu care sunt bombardați în orele lor din școală!
Nu-i nimic! O să treacă și asta și elevii și profesorii vor reveni în școli, acolo unde le este locul. Istoricii știu că aceasta este povestea umană: o succesiune fără sfârșit de crize, provocări și pași înainte!
Iar voi, tinerii, considerați-vă restanțieri cu niște baluri/party-uri! Rămâneți prieteni cu colegii voștri și respectați-vă profesorii! Dacă, pentru cei care aveți examene, cărțile sau "5 minute"-le mele de Istorie vă pot fi folositoare, mă voi considera demn de foștii mei profesori!
De altfel, cei doi arheologi din Constanţa au lucrat o viaţă întreagă pentru a transforma Adamclisi în ceea ce putem vedea în prezent. Săpături, restaurări, conservări, meritul se datorează acestor doi oameni, dar şi echipelor întregi care au făcut eforturi pentru a menţine istoria vie. Printre aceşti oameni de seamă se numără şi Adrian V. Rădulescu.
Arheologul Ghiorghe Papuc este fericit că, după mai bine de 4 decenii de muncă la Adamclisi, respectul este viu pentru el şi pentru Alexandru Barnea.„A fost iniţiativa Consiliului Local Adamclisi pentru contribuţia pe care au avut-o dânşii acolo pe plan local şi s-a supus în şedinţă această decizie, iar ulterior s-a luat hotărârea de CL să le acordăm titlul de cetăţean de onoare domnului Ghiorghe Papuc şi domnului Alexandru Barnea”, a declarat primarul localităţii Adamclisi, Dorina Şerbănescu.
Licenţiat în filologie clasică la Universitatea din Bucureşti (1967), Alexandru Barnea a fost membru al Secţiei Greco-Romane din cadrul Institutului de Arheologie „V. Pârvan” al Academiei Române din 1968 şi până în prezent. Doctor în istorie la Universitatea Bucureşti din anul 1983, prof. univ. dr. Barnea a fost cadru didactic al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti din 1992, iar din 1995 profesor, decan al acesteia între 1996 şi 2004.
În continuare, a fost membru al Senatului Universităţii din Bucureşti; membru fondator şi membru în board-ul Institutului Român de Istorie Recentă din Bucureşti; membru al societăţilor de Studii Clasice, de Studii Bizantine, de Ştiinţe Istorice ş.a., din ţară şi din străinătate; în decembrie 2007 a fost ales şef al Catedrei de Istorie Antică şi Arheologie din Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de cercetare - istoria antică, arheologia clasică şi epigrafia greacă şi latină, epocile greco-romană şi bizantină.
Citește și:
Ghiorghe Papuc şi Alexandru Barnea, cetăţeni de onoare ai localităţii Adamclisi
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul: Amintirile prof. univ. dr. Alexandru Barnea despre colegul său, Adrian V. Rădulescu (galerie foto)
Peste 150 de specialişti şi experţi în arheologie şi istorie participă la Sesiunea ştiinţifică Pontica 52 (galerie foto+document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp