Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:18 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 150 de specialişti şi experţi în arheologie şi istorie participă la Sesiunea ştiinţifică Pontica 52 (galerie foto+document)

ro

02 Oct, 2019 00:00 2190 Marime text

Una dintre cele mai longevive manifestări consacrate arheologiei, în principal, şi istoriei, în general, începe astăzi, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa - a 52-a ediţie a Sesiunii ştiinţifice Internaţionale Pontica.

Un eveniment de excepţie (pentru care s-a alocat un buget de 40.000 lei), considerat cartea de vizită a activităţii ştiinţifice a instituţiei-gazdă, devenire datorată excepţionalului istoric Adrian V. Rădulescu.
Copleşitoarea moştenire a istoricului a fost evocată de cotidianul ZIUA de Constanţa cu prilejul ediţiei de anul trecut - Pontica 51, odată cu lansarea filmului „Adrian V. Rădulescu - Ctitorul“. Realizarea acestui film documentar, o producţie Imago Studio, a fost finanţată de cotidianul ZIUA de Constanţa.

Tot la evenimentul de anul trecut, era lansată ediţia digitală a revistei „Analele Dobrogei“, serie veche 1920-1938, care poate fi accesată pe site-ul www.minac.ro, dar și în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța. 

În ultima zi de Pontica 51 participanţii au fost martori ai unei ceremonii în cadrul căreia şcoala gimnazială din comuna Dorobanţu (judeţul Călăraşi) primea, în urma demersului susţinut de ZIUA de Constanţa, numele reputatului arheolog Adrian Rădulescu.

Un alt nume de care este legată indisolubil manifestarea ce debutează astăzi este cel al vizionarului Vasile Canarache, fondatorul revistei „Pontica”. De altfel, anul trecut, cu prilejul Zilei Dobrogei, cotidianul ZIUA de Constanţa i-a înmânat fiului său, Radu Canarache – în semn de omagiu pentru întreaga activitate a neistovitului său părinte, distincţiaMeritul Dobrogean”însoţită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”.

Lucrări pe şase secţiuni şi o excursie de documentare la Adamclisi


Revenind la ediţia de anul acesta, deschiderea oficială va avea loc astăzi, la ora 11.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, cu alocuţiunile oficiale susţinute şi comunicările ştiinţifice prezentate de dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul general al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa („140 de ani de la prima colecţie tomitană de antichităţi”), dr. Alexandru Barnea („Istoriografia românească după 1948 ”) şi dr. Dan Octavian Paul, şeful Laboratorului Zonal de Restaurare, Muzeul Banatului („Câteva evenimente de referinţă de la conferinţa generală ICOM, Kyoto, 2019”).

În continuare, vor fi lansate două volume: „Tristele şi Ponticele - Publius Ovidius Naso” şi „O Dobroge, o Dunăre şi două conferinţe de pace. Documente - ambasador Vasile Stoica” – autor Robert Stănciugel.


Deschiderea oficială a Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale Pontica se va încheia cu vernisajul a două expoziţii temporare: „140 de ani de la prima colecţie tomitană de antichităţi” şi, cea de-a doua expoziţie, „Cucuteni – o civilizaţie preistorică redescoperită”.

Lucrările se vor desfăşura pe secţiuni, după cum urmează: Preistorie, Greco-Romană, Medievală, Numismatică, Modernă şi Contemporană. În ziua de 3 octombrie 2019, va avea loc o masa rotunda intitulată „Conservarea şi restaurarea patrimonului arheologic”.

Pentru ultima zi a sesiunii ştiinţifice, reprezentanţii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa au organizat o excursie de documentare la Complexul Muzeal de la Adamclisi.

La Sesiunea Ştiinţifică Internaţională Pontica din acest an sunt înscrişi aproximativ 150 de specialişti şi experţi în arheologie şi istorie, din ţară şi de peste hotare: profesori universitari, cercetători ştiinţifici, arheologi, muzeografi, restauratori, conservatori, arhivişti etc.

Programul întregii manifestări îl puteţi consulta în secţiunea „Documente“.


Citeşte şi:

La Sesiunea științifică Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează Primul film documentar dedicat unui istoric de marcă - „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Documentarul despre Adrian V. Rădulescu „declanşează o atitudine faţă de cei buni“. ZIUA de Constanţa, felicitată pentru proiect (galerie foto)

#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Premieră în istoria Pontica - „Mass-media, autoritatea constănțeană, comunitatea academică și mediul universitar și-au dat mâna“ (galerie foto)

LIVE TEXT La iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa,  Adrian V. Rădulescu devine, azi, de ziua Educaţiei, patronul spiritual al şcolii din comuna unde s-a născut (galerie foto+video)

#citeşteDobrogea 122 de ani de la naşterea lui Vasile Canarache, ctitor a numeroase edificii dobrogene​
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii