Liderii Forțelor Navale
Liderii Forțelor Navale
28 Aug, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
8190
Marime text
LMM-iștii la putere!
Lucrez de ceva vreme, împreună cu profesorul de istorie dr. Adrian Ilie, prospăt director adjunct al recent înființatului Colegiu Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, la monografia instituției, care continuă tradițiile fostului Liceu Militar de Marină (LMM) omonim, care a funcționat la Constanța în perioada 1973 - 1998.Pe zi ce trece, sunt tot mai mândru de faptul că am avut nu numai șansa, dar și privilegiul să urmez cursurile acestuia, între anii 1976 și 1980, după cum mândru mă declar de performanțele sutelor de LMM-iști care au purtat tradiționala uniformă de marinar cu beretă, sau pe cea de oraș, cu LMM-uri, ancorițe și vipușcă azurie.
Dar, până la apariția anunțatei lucrări, am aruncat o privire pe site-ul Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), pe care îl vizitez frecvent.
Având în vedere schimbările la vârful ierarhiei acestei prestigioase categorii de forțe, survenite chiar de Ziua Marinei Române, prin numirea contraamiralului Mihai Panait la conducerea SMFN, am făcut, cu prilejul unui tur de orizont, o constatare, deloc lipsită de importanță. Pentru prima dată după Revoluția din Decembrie 1989, conducerea Forțelor Navale aparține, în proporție de circa 90%, LMM-iștilor! Ceea ce nu este de colo!
În fapt, este deplina confirmare a rolului, locului și importanței vitale a acestei instituții-pilot în „amarinizarea” tinerei generații iubitoare de mare și dornică să îmbrățișeze o carieră în Forțele Navale.
Așadar, dacă veți parcurge, de curiozitate, biografiile ofițerilor aflați la comanda diferitelor structuri, vă veți convinge de această realitate.
„Școala face diferența”
Ceea ce m-a frapat la doi dintre tinerii exponenți ai Amiralității este liantul afectiv statornicit între ei și școlile din localitățile natale, ambele aflate în mediul rural.Bunăoară, contraamiralul Mihai Panait, cu o frumoasă și pe deplin meritată ascensiune în carieră, este primul absolvent al Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” (1986) care ajunge la conducerea Forțelor Navale Române.
Trecerea anilor, precum și demnitățile și responsabilitățile recente nu l-au împiedicat însă ca, la începutul acestui an, să participe la un periplu de promovare a Forțelor Navale în sudul țării.
Astfel, prima escală a făcut-o luni, 17 februarie a.c., la Cercul Militar din Pitești, locul unde a demarat proiectul de promovare inițiat și susținut de SMFN – „Aducem Marea mai aproape de argeșeni”.
Aici, contraamiralul Mihai Panait, unul dintre cei mai tineri comandanți ai Flotei la acea dată, s-a întâlnit cu multe dintre notabilitățile județului: subprefectul Adrian Dumitru Bughiu, Constantin Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Cornel Ionică, primarul municipiului Pitești, profesorul Dumitru Tudosoiu, șeful Inspectoratului Școlar Județean, precum și colonelul Marian Bae, comandantul Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre “Mihai Viteazul” și colonelul dr. Laurean Georgel Oprean, comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “Basarab I”.
Întreaga delegație, acompaniată și de un grup de veterani ai Marinei în frunte cu contraamiralul de flotilă (rtr) Niculae Ștefan, s-a bucurat de o primire călduroasă și disponibilitatea entuziastă a argeșenilor de a cunoaște trecutul și prezentul Marinei Militare dar și perspectivele sale, admirabil întruchipate în expozeul elegant și elevat, prezentat liber și convingător de contraamiralul Mihai Panait.
Ziua de miercuri, 19 februarie a.c., fostul comandant al Flotei a rezervat-o întâlnirii cu Gheorghe Savu, primarul comunei sale natale, care i-a înmânat, cu această ocazie, „Placheta de Onoare pentru promovarea comunei Țițești, jud. Argeș în calitate de ambasador onorific”.
Cu acest prilej, liderul marinarilor militari a trăit bucuria revederii cu reprezentanții Consiliului local și ai școlii care l-a format și lansat pe marea vieții. Un gest nu numai de eleganță ci și de sinceră apreciere și maximă considerație față de dascălii săi de odinioară și actualii mentori ai tinerilor argeșeni de la Școala gimnazială „I.C. Lăzărescu”. Prin intermediul directoarei instituției, profesoara Roxana Dorobanțu-Dina, căreia i-a oferit icoana ocrotitoarei Marinei, amiralul Panait i-a felicitat și îndemnat să persevereze pe marea învățăturii.
Un alt exemplu de loialitate față de școala românească din mediul rural, de astă dată din nordul Moldovei, ni l-a oferit în ultimii ani, dintr-o solidaritate firească și legitimă cu comunitatea natală, contraamiralul de flotilă dr. Ion Condur, absolvent al Liceului Militar de Marină în anul 1982, originar din celebra comună suceveană Boroaia, localitatea cu cea mai mare densitate de generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri pe metrul pătrat!
Împreună cu amiralul Ion Condur, actualul comandant al Flotei, de la 15 august a.c., am avut bucuria să particip, în 2018, la simpozionul „Un secol de vibrație românească. Boroaia 1918-2018”, inițiat și organizat de entuziastul și neobositul edil al comunei noastre natale, inginerul Vasile Berariu.
A fost pretextul ideal pentru ca destoinicul meu consătean să aducă omagiul său de suflet unei personalități marcante din viața școlii și a boroienilor – învățătorul Vasile Tomegea, căpitan din rezerva Armatei Române, combatant pe frontul Primului Război Mondial și cavaler al Ordinului Militar „Mihai Viteazul”.
Și, ca dovadă a legăturii afective trainice cu școala care l-a format pentru acest parcurs onorant, contraamiralul de flotilă dr. Ion Condur a instituit și o bursă de excelență, care îi poartă numele, pe care a acordat-o în ultimii trei ani absolventului Școlii gimnaziale „Vasile Tomegea” cu media ce mai mare. Dar și premii consistente celorlalți elevi eminenți, care au terminat anul școlar cu rezultate de excepție.
De asemenea, în cadrul unui parteneriat perfectat între Statul Major al Forțelor Navale, Școala gimnazială „Vasile Tomegea”, directoare Lucia Moroșan și Primăria comunei Boroaia, cei mai buni elevi boroieni au beneficiat anul trecut, în premieră în istoria comunei, de o vacanță gratuită de cinci zile pe litoral. În cadrul acestui periplu educațional, tinerii merituoși au efectuat vizite în unități și mari unități ale Forțelor Navale din garnizoanele Constanța și Mangalia, urmate de escale la bordul velierului-școală „Mircea” și a unor nave de luptă, precum și la Muzeul Național al Marinei Române.
Guvernarea LMM-istă
Ascensiunea LMM-iștilor este pe cât de firească pe atât de benefică pentru prezentul și viitorul Forțelor Navale. Fără să diminuez cu nimic prestația și prestanța ofițerilor care au ca ascedent alte licee, civile sau militare, elita LMM-istă este astăzi o certitudine. Care probează, motivează și onorează deopotrivă învățământul liceal de profil.Astfel, pe același eșichier al Forțelor Navale, în linia întâi se poziționează alți doi reputați absolvenți ai Liceului Militar de Marină. Este vorba de contraamiralul de flotilă Ion-Cristian Lișman, locțiitorul pentru Resurse al șefului SMFN, promoție 1988 și comandorul Valentin Pufulescu, director al SMFN, promoție 1981.
Cât privește unitățile și marile unități reprezentative ale Forțelor Navale, situația este net favorabilă cadeților LMM-iști de odinioară.
Contraamiralul de flotilă Valentin Iacoblev, comandantul Flotilei 56 Fregate, a absolvit LMM în 1985.
Absolvenți ai aceleeași instituții liceale sunt și comandorul Adrian Dincă, comandantul Divizionului 150 Rachete Navale (1992), respectiv comandorul Vasile Vrabie, comandantul Divizionului 508 Rachete de Coastă (1992).
Contraamiralul de flotilă Victor Gâdiuță, comandantul Bazei Logistice Navale Pontica a absolvit cu succes instituția în 1983.
O situație fără echivoc întâlnim la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” din Brăila. Aici atât comandantul, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan, cât și locțiitorul, comandorul Tudorel Gîndac, au confirmat valoarea învățământului „cuzist”, pe care l-au absolvit primul în 1983 iar al doilea, în 1984.
De asemenea, LMM-iști regăsim și în fruntea a trei redutabile unități fluviale: comandorul Marcel Neculae, comandantul Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Comandor Virgil-Alexandru Dragalina” (1990), comandorul Constantin Grosu, comandantul Divizionului 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu” (1985) și comandorul Florin Teodoru, comandantul Divizionului 131 Nave Sprijin Logistic (1989).
Și la structurile specializate distincte din organica Forțelor Navale predomină LMM-iștii. Este cazul comandorului Bogdan Dumitrescu, comandantul Centrului 39 Scafandri (1986), comandorului Gelu Pîstae, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică „Viceamiral ing. Grigore Marteș” (1988), comandorului Marius Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Național al Marinei Române (1985) și a comandorului ing. Mihai Egorov, șeful Centrului Media al Forțelor Navale (1993).
O situație dominantă regăsim la Direcția Hidrografică Maritimă, condusă de o performantă și admirabilă tripletă LMM-istă: comandorul dr. Nicolae Vatu, șeful instituției (1991), comandorul ing. Sorin Grecu, locțiitor (1988) și comandorul Gheorghe Bujor, șef de stat major (1991).
În privința instituțiilor militare de învățământ din subordinea SMFN, supremația LMM-istă este mai mult decât evidentă: la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” - atât rectorul instituției, comandorul conf.univ.dr. ing. Alecu Toma (1990) cât și locțiitorul acestuia, comandorul Ioan Gabriel Moise (1988); la Școala Militară de Maiștri Militari de Marină „Amiral Ioan Murgescu” - comandorul Viorel-Vasile Roman (1985) și locțiitorul său, căpitan-comandorul ing. drd. Valentin Nae (1993); la Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” - comandorul Vasile Săvulescu (1990) și locțiitorul său, comandorul Cosmin Dobrescu (1995) iar la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” - comandorul Gabriel-Iulian Tănase (1991) și locțiitorul său, comandorul Cornel Marius Abagiu (1993).
Desigur, lista ar putea continua cu numeroși alți șefi de compartimente din SMFN, comandanți de nave de luptă, ofițeri din eșaloanele 2 și 3 dar și cu valoroși ofițeri de marină care activează în învățământul militar, în structurile centrale, în comandamente NATO și în diplomație.
După cum, în proiectata noastră monografie se vor regăsi și reprezentanți de marcă din echipele și generațiile anterioare, care au contribuit la sporirea reputației instituției care i-a format și lansat în carieră.
Cu toată considerația pentru performanțele profesionale remarcabile și incontestabilele calități de lideri care i-au propulsat în vârful ierarhiei SMFN, nutresc speranța că din aceste posturi distinșii noștri camarazi vor contribui decisiv la alcătuirea unor programe de înzestrare și modernizare coerente și viabile, precum și la relansarea principiilor unei politici navale naționale active și realiste.
Care să repoziționeze Forțele Navale pe drumul adevărat al responsabilităților specifice, în concordanță cu acțiunile, misiunile și operațiile sale tradiționale dar și cu provocările mileniului III.
Sursa foto: Centrul Media al Forțelor Navale & Rudy Hödl
Despre Marian Moşneagu
Comandor (r) dr. Marian Moşneagu s-a născut în Bucovina, însă destinul l-a trimis la Liceul Militar de Marină din Constanţa. A urmat apoi cursurile Institutului „Mircea cel Bătrân” (1980-1984) şi ale Facultăţii de Litere, Istorie, Drept şi Teologie, specializarea Istorie, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa (1995-1998). Ulterior, a devenit doctor în Istorie, la Universitatea din Craiova (2004). A fost director al Muzeului Marinei Române (2001-2006) şi şef al Serviciului Istoric al Armatei (2007-2016).
Citește și:
N-a fost gafă, ci agapă!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- fara nume 01 Sep, 2020 21:26 Pe zi ce trece ma mindresc tot mai mult cu boroienii mei
- Bogdan Curcă 28 Aug, 2020 23:04 Am onoarea sa va salut! O alta structura de elita a Forțelor Navale, mai exact Grupul 256 Elicoptere, are la comanda un absolvent al ultimei promotii a LMM 1994-1998, căpitan comandorul Bogdan Eugen CURCĂ. Felicitari pentru articol!