Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
Advertisement
02:44 29 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul din Constanța - O călătorie în timp

ro

05 Oct, 2018 16:44 3084 Marime text
Majoritatea dintre noi deja ştim că una dintre cele mai faimoase clădiri din Constanța este Cazinoul de pe faleză. Din păcate, în prezent vizitarea acestui edificiu nu este posibilă, clădirea fiind afectată de trecerea timpului fără a fi renovată. Chiar şi în acest stadiu, arhitectura sa continuă să servească drept inspiraţie artistică atât pentru localnici cât şi pentru turişti.
În ciuda faptului că este considerat unul dintre cele mai faimoase cazinouri din România, istoria sa este una mai puţin cunoscută de către publicul larg. Având în vedere locaţia şi natura evenimentelor ce obişnuiau să fie organizate în acest loc, putem spune cu uşurinţă că a reprezentat un punct de interes pentru oamenii de cultură din toată Europa.

Caption: Superba clădire aproape că strălucește în zilele cu soare.

Mai mult decât atât, clădirea istorică a reprezentat una dintre marile inovaţii din domeniul cazinourilor din Europa, nu doar datorită numărului de arhitecţi implicaţi în construirea clădirii, ci şi datorită diversităţii culturale de care a avut parte de-a lungul anilor.
În ciuda popularităţii sale, un aspect ce lipseşte din istoria clădirii este întâietatea, acesta fiind al treilea cazinou din oraşul port al Constanței. Prima clădire de acest tip a fost ridicată în anul 1880, a fost situată în vecinătatea Farului Genovez şi a fost cunoscută drept "Kursaal". Al doilea cazinou al Constantei a fost ridicat în anul 1892, s-a numit "Casin", a fost format din două terase suprapuse şi putea fi regăsit lângă acvariul de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

Caption: Indiferent de unghiul din care este privit, Cazinoul din Constanța poate lua privirea trecătorilor.

Proiectul pentru ridicarea cazinoului a început în anul 1905, urmând planurile arhitectului Petre Antonescu. Acesta a avut o viziune arhitecturală ce avea să încorporeze elemente tradiţionale specifice artei româneşti. Însă arhitectul român nu a avut şansa să îşi pună în aplicare ideile, fiind înlocuit de către unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai stilului Art Nouveau din România – Daniel Renard. Fiind influenţat de către arhitectura cazinourilor de la acea vreme, acesta optează pentru stilul Art Nouveau, integrând de asemenea motive din lumea acvatică precum forme asemănătoare scoicilor.
Sub îndrumarea lui Renard, construcţia a fost începută în anul 1908, a fost finalizată doi ani mai târziu iar marea inaugurare a avut loc în anul 1912, în urma unor retuşuri finale. Datorită faptului că această clădire avea un aspect neobişnuit pentru perioada respectivă, presa a criticat drastic abilităţile arhitecturale ale lui Renard, nefiind familiarizaţi cu estetica stilului. În ceea ce priveşte tipul de evenimente ce aveau loc în incinta clădirii, acestea erau mai degrabă spectacole şi baluri decât activităţi de cazinou obișnuite. În plus, edificiul a fost considerat pentru mult timp ca fiind un centru cultural în cadrul căruia artişti din întreaga Europă se întâlneau pentru a împărtăşi cunoştinţe legate de cultura proprie.
În cadrul evoluţiei edificiului au fost implicate mai multe nume de mare prestigiu. Astfel, în iarna anului 1909 a fost solicitată experitza arhitecţilor Ion Mincu şi Dimitrie Maimarolu dar şi a inginerului Elie Radu. În urma studiilor realizate de către aceştia, cele mai importante aspecte semnalate au fost legate de organizarea spaţiului, aceştia sugerând construirea unui restaurant cu bucătărie complet echipată în cadrul cazinoului. Idea principală a acestora a fost de a amenaja o terasă din care ar putea fi văzut peisajul superb al Mării Negre.
Ulterior, în anul 1934 arhitectul Daniel Renard a revenit la "bijuteria sa" din portul Constanței pentru a realiza lucrări de modernizare şi restaurare, aplicând noile descoperiri din domeniu. Însă faimosul edificiu a continuat să necesite atenție iar în anul 1986 o echipă de artişti plastici a contribuit la refacerea picturilor şi a vitraliilor. Printre aceştia s-au numărat şi Gheorge Firca, Sorin Dumitru, Nae Mira, Nicolae Moldoveanu şi Ioan Miturca.
În ciuda numeroaselor lucrări ce au avut loc de-a lungul timpului, în prezent Cazinoul din Constanța este închis publicului din considerente de siguranţă. Chiar şi în acest caz, istoria sa lungă de mai bine de o sută de ani este una ce nu va fi uitată de către români iar alături de Farul Genovez şi Moscheea Mahmud al II-lea va rămâne una dintre principalele atracţii turistice ale superbului oraş port.

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii