Primăria a atribuit contractul de execuție „Perdeaua Verde” a Constanței de la licitație la contestație via Curtea de Apel! (DOCUMENT)
Primăria a atribuit contractul de execuție: „Perdeaua Verde” a Constanței de la licitație la contestație
30 Aug, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
982
Marime text
- Primăria Constanța a atribuit execuția de lucrări aferente obiectivului de investiții "Perdea Verde"
- Contractul în valoare de 13.899.248.62 lei/2.78 milioane de euro a revenit asocierii de firme RO-VERDE LANDSCAPING SRL - GARDEN CENTER GRUP SRL
- Prin acest proiect se intenționează ca în zona de sud a municipiului să fie amenajată o perdea verde pe două terenuri neutilizate la ieșire din Constanța, spre Lazu și Cumpăna
- Licitația a fost contestată iar pe 5 aprilie 2024, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a emis o decizie prin care a admis capătul subsidiar din contestația formulată de RO Verde Landscaping SRL în contradictoriu cu Primăria municipiului Constanța, în calitate de autoritate contractantă și a dispus anularea rezultatului procedurii a comunicării rezultatului, precum și reevaluarea ofertei contestatoarei, astfel cum rezultă din motivare
- Nemulțumită de decizia Consiliului, Primăria Constanța s-a adresat instanțelor de judecată. La termenul din 15 mai 2024, completul de la Curte au respins plângerea municipalității ca nefondată
- După decizia definitivă a Curții de Apel, Primăria s-a văzut nevoită să reevalueze oferta contestatoarei, iar în cele din urmă să-i atribuie contractul
Primăria Constanța a atribuit execuția de lucrări aferente obiectivului de investiții "Perdea Verde".
Prin acest proiect se intenționează ca în zona de sud a municipiului să fie amenajată o perdea verde pe două terenuri neutilizate la ieșire din Constanța, spre Lazu și Cumpăna.
Contractul în valoare de 13.899.248.62 lei/2.78 milioane de euro a revenit asocierii de firme RO-VERDE LANDSCAPING SRL - GARDEN CENTER GRUP SRL.
Reamintim, municipalitatea a inițiat în septembrie 2023 printr-un anunț de participare simplificat o achiziție ce vizează execuție de lucrări aferente obiectivului de investiţii „Perdea Verde”.
Valoarea totală estimată anunțată era de 17.057.454.77 lei.
Primăria a emis încă din luna mai 2022 un certificat de urbanism în vederea obţinerii autorizaţiei pentru implementarea proiectului „Perdea verde”, în vederea reducerii poluării iar pe 8 august 2022 a fost emisă autorizația de construire nr. 743 inclusiv organizare de șantier pentru acest proiect.
Documentul avea o valabilitate de 24 de luni.
Termenul pentru începerea efectivă a lucrărilor era de 12 luni de la data emiterii autorizației de construire, însă iată că abia după un an s-a organizat licitația pentru execuția acestui proiect.
Licitația a fost contestată inițial la CNSC
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare pentru execuție de lucrări aferente obiectivului de investiţii „Perdea Verde” a fost 27.09.2023.
Au depus oferte 5 societăți comerciale iar 4 dintre acestea au fost respinse, printre care și cea a contestatoarei.
Licitația a fost contestată iar pe 5 aprilie 2024, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a emis o decizia nr.880/C5/689 prin care a admis capătul subsidiar din contestația formulată de RO Verde Landscaping SRL în contradictoriu cu Primăria municipiului Constanța, în calitate de autoritate contractantă și a dispus anularea rezultatului procedurii a comunicării rezultatului, precum și reevaluarea ofertei contestatoarei, astfel cum rezultă din motivare.
Totodată, în temeiul art. 26 alin. (9) din Legea nr. 101/2016, CNSC a respins ca nedovedit capatul de cerere referitor la cheltuielile de judecată.
Solicitarea contestatoarei de a se dispune anularea procedurii de atribuire este motivată prin prisma faptului că, în cursul procedurii de evaluare a ofertelor, autoritatea contractantă a revenit din etapa de evaluare a propunerilor financiare în etapa de evaluare a propunerilor tehnice.
În susținerea legalității procesului de evaluare, autoritatea contractantă - Primăria Constanța a solicitat la rândul său Consiliului să rețină că nicio prevedere legală nu interzice autorității contractante să revină într-o etapă de evaluare anterioară (în speță din etapa de evaluare a propunerilor financiare în etapa de evaluare a propunerilor tehnice) atunci când apreciază că se impune o astfel de măsură. Așadar, cu referire la faptul că, în opinia contestatoarei, procedura ar fi viciată întrucât Primăria Constanța, prin comisia de evaluare, după ce a decriptat ofertele financiare,a revenit în etapa de evaluase a propunerilor tehnice, autoritatea contractantă a mai solicitat Consiliului să rețină caracterul nefondat al criticii, având în vedere că autoritatea contractantă are acest drept în situația în care constată că se impune o astfel de evaluare (...).
Vă reamintim că de elaborarea documentației tehnico-economice aferentă obiectivului de investiții „Perdea Verde” s-a ocupat Tera Design Studio SRL din județul Ilfov.
Primăria Constanța pierde defintiv procesul achiziției la Curtea de Apel
Nemulțumită de decizia Consiliului, Primăria Constanța s-a adresat instanțelor de judecată.
Magistrații de la Curtea de Apel Constanța s-au pronunțat în dosarul nr.225/36/2024 aflat pe rolul secției de contencios administrativ si fiscal, având ca obiect un litigiu privind achiziţiile publice plângere - decizia CNSC nr. 880/C5/689/05.04.2024, pe care o puteți studia integral în secțiunea „documente".
Reclamant în dosar a fost municipiul Constanța iar pârâți societățile comerciale: SC RO Verde Landscaping SRL și SC Almma Contractors Grup SRL.
La termenul din 15 mai 2024, completul de la Curte au respins plângerea municipalității ca nefondată.
Iată soluția pe scurt: „Respinge excepția lipsei de interes a plângerii. Respinge plângerea, ca nefondată. Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin grefa instanței, astăzi, 13.05.2024".
Ce presupunea investiția?
Investiția presupune lucrări de amenajarea acceselor principale și secundare, amenajarea de alei pietonale, platforme din Iemn pentru diverse activități, amfiteatru verde, loc de joacă pentru copii, zonă pentru fitness, zonă parc chinologic, lucrări de sistematizare verticală, barieră verde, poziționată la limita parcului, pajiști urbane, aliniamente cu colorit deosebit, „pădure exotică" - amenajare luxuriantă de bambus și rockie cu spații de ședere de tip hamac, realizate în interiorul aleilor secundare închise dar și lucrări tehnico-edllitare pentru asigurarea alimentării cu energie electrică, racordurile la rețelele de apă și canalizare, supraveghere video și asigurare Wi-Fi, grup sanitar- un pavilion cu acoperiș verde, cu regim de înălțime parter.
Garden Center Grup SRL
Potrivit termene.ro, Garden Center Grup SRL a fost înființată în anul 2003, are sediul în Măgurele, județul Ilfov, pe strada Atomiștilor, nr. 127-135 și se ocupă de cultivarea altor plante permanente.
Firma are un punct de lucru și în Tuzla, județul Constanța, dar și în Cluj și Ilfov.
Asociat unic și administrator este Ion Olteanu, al cărui nume se leagă și de Eco Horticultura SRL și Eco Hortirom SRL, ambele din București, de Eco Distribution SRL și Ro-Verde Landscaping SRL, ambele din Ilfov, dar și de Eco Plant Import Export SRL București (unde este administrator).
Garden Center Grup SRL figurează, potivit termene.ro, cu 733 achiziții directe (Comuna Jilava, Universitatea Politehnică din București, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, dar și alte autorități contractante), dar și cu 72 de contracte publice (Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și a Fondului Locativ R.A. Craiova, dar și alte autorități contractante).
În 2023, Garden Center Grup SRL a declarat 290 de angajați, profit peste 9 de milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 143 de milioane de lei.
Amintim faptul că societatea Garden Center Grup în asociere cu Ro Verde Landscaping SRL au câștigat contractul serviciul de tăiere, igienizare, toaletare și tăiere de corecție cuprinde: vestul municipiului Constanța delimitat de I.C. Brătianu, str. Dezrobirii, bd. AIexandru Lăpușneanu, bd. 1 Decembrie și centrul municipiului Constanța încadrat între bulevardele: I.C. Brătianu, bd. Ferdinand, bd.1 Decembrie, bd. AIexandru Lăpușneanu, str. Soveja și bd. Mamaia, până la Pod Pescărie plus Parc Tăbăcărie și stațiunea Mamaia. Suma contractată atunci a fost de peste 3,8 milioane de lei dar și un contract cu privire la reamenajarea locurilor de joacă existente în municipiul Constanța, fiind vorba de 10 locații în cauză în valoare de 3.798.078,69 lei.
Ro - Verde Landscaping SRL
Firma are sediul social în Petrești, județul Ilfov, a fost înfiinţată în anul 2011, de Maria Lazăr, în calitate de asociat unic, iar administrația companiei era asigurată de Cătălin Marius Vișan.
În anul 2012, Maria Lazăr decide să-și cesioneze părţile sociale deţinute la SC Ro-Verde Landscaping SRL către Iuliana Madlen Lazăr și către administrator Cătălin Marius Vișan.
Iuliana Madlen Lazăr este un fost consilier prezidenţial, din timpul mandatului fostului președinte Ion Iliescu, decorată în anul 2002 cu Ordinul Național pentru Merit în grad de cavaler.
Compania în cauză este deținută în prezent de către doi asociaţi, Ion Olteanu și Cătălin Marius Vișan. Olteanu este și administrator al companiei.
SC Ro-Verde Landscaping SRL a achiziționat, în anul 2014, de la doi asociaţi, Oprea și Marin Căpățînă, toate părțile sociale ale unei alte firme, SC Căpățînă Company SRL, iar, în anul 2015, împreună cu o altă societate, SC Garden Center Grup SRL, a preluat de la doi cetățeni greci (Ioakeim Batidis și Panagiotis Moschos) capitalul social al SC Agrodynamic SRL.
Cifra de afaceri a fost de 60 de milioane lei în anul 2023, cu un profit de 7.1 milioane lei și 39 de angajați.
Potrivit www.termene.ro firma figurează cu contracte din achiziții publice în valoare de 257.405.727,55 lei.
În luna februarie a.c., aceeași asociere a câștigat contractul de reabilitare a cinci locuri de joacă din Constanța. Este vorba despre locurile de joacă amplasate pe strada Cișmelei, strada Pictor Nicolae Tonița, aleea Egretei, strada Bravilor și strada Dionisie cel Mic, contract în valoare de 2.189.211,72 lei fără TVA.
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
CNSC a dispus anularea licitației pentru „Perdea Verde” în sudul municipiului Primăria Constanța pierde definitiv procesul achiziției la Curtea de Apel și trebuie să reia procedura de la capăt!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii