Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri locale 2024 Cătălin Grasa, candidatul PSD la președinția CJC își propune coordonarea tuturor investițiilor publice din județ și sprijin necondiționat pentru toți primarii pentru accesarea fondurilor!

ro

28 May, 2024 17:00 751 Marime text


Dr. Cătălin Grasa este candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Constanța.
 
În cadrul unui interviu acordat publicației noastre, candidatul PSD a explicat de ce vrea să fie președinte al Consiliului Județean Constanța și a vorbit despre cum vede posibilă revitalizarea turismului dar și despre rute alternative care să descongestioneze traficul mai ales în perioada sezonului estival.
 
 
- Domnule doctor Cătălin Grasa, de ce doriți sa fiți președinte al Consiliului Județean Constanța? Știți care este rolul președintelui și care atribuțiile unui presedinte de Consiliu Judetean? Ce poate face și ce nu poate face?

-Dr.  Cătălin Grasa: Poate să dezvolte socio-economic județul, prin propunerea și implementarea de proiecte de infrastructură - drumuri, apa-canal, sănătate, educație, cultura (președintele este autoritate executivă, iar Consiliul Județean este autoritate deliberativă, adică președintele pune ăn practică hotărârile adoptate) Ce nu poate să facă? Nu este șeful primarilor, dar colaborează cu aceștia și îi sprijină în dezvoltarea de proiecte pentru comunitățile locale. În principiu nu poate să facă nimic din ce este în competența altor instituții (administrație locală sau centrală). Nu poate să fluidizeze traficul în municipiu, care este competența exclusivă a primarului si consiliului local!
 
- Care este în acest moment cel mai mare impediment pentru județul Constanța, care înfrânează dezvoltarea lui economica?  
 
- Cred ca cel mai mare impediment a fost lipsa de colaborare de la nivelul autorităților centrale și locale. De foarte multe ori, lupta politică a blocat sau a îngreunat dezvoltarea de proiecte, doar pentru că un anume primar nu avea culoarea politică „necesară”.
 
- Cum ar trebui să decurgă relația dintre președinte și directorii instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Județean?
 
- Cu toate că, în conformitate art.191 alin.2 lit.b, președintele îi numește/sancționează, apreciez că baza acestei relații trebuie să fie colaborarea (pe lângă respect ți încredere) și spiritul de echipă. Președintele CJ nu poate de unul singur să-și atingă obiectivele, el trebuie să se sprijine pe o echipă profesionistă, multidisciplinară (ca la orice operație medicală - chirurgul nu poate opera fără anestezist etc)
 
- Cum se pot rezolva problemele blocajului traficului din localitățile județului, în colaborare cu autoritățile locale? Care sunt cele unde sunt probleme în trafic?
 
- Cu toate că domeniul rutier nu este specialitatea mea, împreună cu Societatea de Drumuri Județene și cu sprijinul Guvernului României, respectiv Ministerul Transporturilor, se pot dezvolta rute alternative, în mod special cele care deservesc localitățile de pe malul mării, și împreună cu autoritățile locale ale acestora putem identifica rute/terenuri, pe care să devoltam aceste variante alternative.
 
- Numiți 5 obiective din judetul Constanța, care ar putea fi puse în valoare de CJC și introduse într-un circuit turistic. Cum îi atragem pe turiști către aceste obiective?
 
- Cel mai simplu circuit turistic este concentrarea pe principalele atracții din zona istorică a municipiului Constanța, circuit care se poate realiza într-o zi și atragerea turistilor se poate realiza printr-un parteneriat real cu OMD-urile sau asociațiile patronale ale agențiilor de turism prin includerea unui voucher de vizitare în pachetele turistice, cu diverse facilități gratuite oferite de Consiulul Județean (având în vedere ca majoritatea obiectivelor sunt în coordonarea CJ).
 
- Ce are nevoie județul Constanta urgent și ar trebui rezolvat de viitorul președinte al Consiliului Județean?

- De colaborarea tuturor institutiilor pentru dezvoltarea județului și o abordare unitară a tuturor problemelor administrative, atât pentru cetățeni cât și pentru agenți economici.

Sprijinirea agriculturii (irigații, unități de procesare produse, depozite de produse alimentare).

Revitalizarea turismului și a stațiunilor, prin refacerea infrastructurii publice, identificarea soluțiilor pentru activele nefuncționale, programe culturale în toate stațiunile, promovarea obiectivelor medicale balneo, care pot sprijini extindere sezonului turisti.

Coordonarea integrată a tuturor investițiilor publice din județ (drumuri, apa-canal, școli, centre medicale) prin informarea tuturor primăriilor despre fondurile europene și naționale disponibile, asistență tehnică pentru accesarea fondurilor și sprijinirea financiară din bugetul județului, a autorităților locale, pentru cofinanțarea proiectelor europene.

 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Comandat de Partidul Social Democrat Filiala Constanța, 
Executat de ZIUA de Constanța – portal: www.ziuaconstanta.ro 
CUI mandatar financiar coordonator: 21240002
 

Citește și:

Alegeri Locale 2024. ZIUA ELECTORALĂ Dr. Cătălin Grasa, candidatul PSD la președinția CJ Constanța, despre planul concret prin care poate fi schimbată fața județului (VIDEO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii