Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:11 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul președintelui BEC cu ocazia încheierii alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor locale 2024

ro

11 Jul, 2024 16:08 436 Marime text








Președintele Biroului Electoral Central a transmis un mesaj românilor cu ocazia încheierii alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor locale din anul 2024 și aduce precizări cu privire la desfășurarea scrutinului din iunie.

 
 

„Cu toate că în spațiul public au fost propagate și promovate mesaje menite să creeze confuzie și neîncredere în organizarea și desfășurarea alegerilor, Biroul Electoral Central și-a îndeplinit atribuțiile în mod echitabil, cu eficiență, rigoare, imparțialitate și responsabilitate, având ca unic fundament respectarea drepturilor electorale și aplicarea corectă și unitară a legii”, spune președintele BEC.


Desfășurarea a două tipuri diferite de scrutin la aceeași dată a generat anumite provocări de natură juridică și organizatorică. Printre altele, fluxul de verificare a proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor votării de la nivelul birourilor electorale ale secțiilor de votare a presupus un circuit distinct pentru validarea acestora, noutate care a generat anumite dificultăți pentru toate persoanele implicate și a încetinit centralizarea rezultatelor, mai precizează acesta.
 

„Anunțarea, în data de 10 iulie, a rezultatelor finale ale alegerile locale a fost motivată, de asemenea, de cele două circumstanțe speciale care au presupus organizarea unui nou tur de scrutin în comunele Chețani şi Poşaga, în data de 23 iunie, și reluarea alegerilor la Costinești, în data de 7 iulie”, mai menționează președintele BEC.

„Biroul Electoral Central a susținut, prin deliberări, măsuri, comunicate și îndrumări, corecta și transparenta consemnare și centralizare a rezultatelor votării. Mai mult decât atât, Biroul Electoral Central a luat în considerare contestațiile formulate și unele puncte de vedere exprimate în spațiul public cu privire la consemnarea rezultatelor și centralizarea acestora, motiv pentru care a dispus verificarea proceselor-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare la nivelul celor 3.186 de circumscripții electorale care au centralizat rezultatele votului din cele 18.955 de secții de votare organizate pe teritoriul României, la alegerile locale din 9 iunie 2024.

Verificarea datelor consemnate în procesele-verbale a fost decisă pentru a fi eliminate orice posibile suspiciuni care ar putea să afecteze încrederea alegătorilor în corectitudinea procesului electoral”, mai precizează sursa citată.


În situațiile în care au fost constatate erori, „Biroul Electoral Central a solicitat birourilor electorale de circumscripție, singurele competente în acest caz, remedierea de îndată a erorilor identificate”.




 
Citește și
 Precizări ale Biroului Electoral Central despre alegerile locale de la Costinești, județul Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii