Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:12 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele AEP, răpuns pentru Primăria Constanța „Fiecare secţie de votare trebuie să dispună de urne distincte pentru fiecare tip de scrutin“

ro

08 Jun, 2024 15:03 1041 Marime text
Foto: PexelsPreședintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă a transmis printr-un răspuns trimis Primăriei Constnața că fiecare secție de vot trebuie să aibă cinci urne de vot. 

Conform dispozitiilor art. 9 alin. (6) din Ordonantă de Urgentă nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autoritătile administratiei publice locale din anul 2024, „(6) !n situaţia prevăzută la alin. (I), primarii vor asigura urne pentru fiecare tip de buletin de vot.

„Vă aducem la cunoştinţă potrivit art. 8 alin. (I) din Hotărârea AEP 44/2016 „ (1)fiecare secţie de votare trebuie să dispund de urne distincte pentru fiecare tip de scrutin, precum şi de o urnă specială, care se etichetează corespunzător." Potrivit art. 11 alin. (2) din Hotărârea AEP 44/2016, caracteristicile tehnice ale cabinelor şi urnelor de vot precum şi normele tehnice privind amplasarea, asamblarea, securitatea şi depozitarea acestora sunt obligatorii şi nu au caracter de recomandare. Conform punctului 1.1 Anexa 2 din Hotărârea antementionată, urna de vot este un recipient prevăzut cu o fantă pentru introducerea buletinelor de vot şi este alcătuită dintr-un singur corp care se închide în partea superioară cu un capac sau demontabilă, al cărei schelet se obţine din îmbinarea unor elemente independente, ori chiar pliabilă, ale cărei construcţie şi materiale permit plierea. in sensul celor mai sus menţionate precizăm că fiecare secţie de votare trebuie să asigure la alegerile din 9 iunie 2024 un număr de 5 ume de vot fixe precum şi o urnă de vot specială, iar acestea trebuie să fie distincte pentru tip de scrutin.

Totodată arătăm că în situaţia în care urnele de vot sunt transparente potrivit dispoziţiilor art. VI din Hotărârea Autorităţii Electorale Permanente nr. 14/2024 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind functionarea Sistemului infonnatic de monitorizare a prezentei la vot şi de prevenire a votului ilegal, selectia, desemnarea şi atributiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale sectiilor de votare, verificarea corelatiilor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, precum şi conditiile de înregistrare audiovideo a operatiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare pentru numărarea voturilor, aprobate prin_ Hotărârea Autoritătii Electorale Permanente nr. 36/2019, „Urnele de vot transparente care vor fi folosite la alegerile din data de 9 iunie 2024 vor fi acoperite prin lipirea pe laturile exterioare ale acestora, fără obturarea fantelor, a unor autocolante, folii de plaslic, coli de hârtie sau a altor materiale asemenea, astfel incăt să se asigure secretul votului."  se arată în răspunsul semnat de președintele AEP, Toni Greblă. 

Citește și: 

Primarul municipiului Constanța, sancționat de către reprezentanții Autorității Electorale Permanente
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii