Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:22 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA ELECTORALĂ Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța - „Nu te poți gândi la viitor dacă nu pui Educația pe primul plan“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

13 May, 2024 11:07 1028 Marime text
Stelian Ion este candidatul Alianței Dreapta Unită – USR – PMP – Forța Dreptei pentru Primăria Constanța, iar în weekendul ce s-a încheiat a avut loc lansarea oficială a candidaturii și prezentarea programului de guvernare locală.

Educația este unul din principalii piloni pe care se axează candidatul la Primăria Constanța și cu care deschide planul proiectului pe următorii patru ani.
 
Despre ce alte puncte se regăsesc în proiectul de guvernare, dar și ce soluții găsește la principalele problemei ale urbei, vom discuta cu Stelian Ion, în cadrul unui interviu ZIUA ELECTORALĂ, ce va avea loc luni, 13 mai 2024, de la ora 11.00.
 
ZIUA ELECTORALĂ poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 

Programul de guvernare locală poate fi găsit pe site-ul meu stelianion.ro. Porgramul se numește Constanța Contează! Acesta este sloganul nostru. În ultimii 20-30 de ani constănțenii nu au fost consultați deloc. Știu alții mai bine ce ne dorim, vor să ne facă bine cu forța. Pentru noi „Constanța Contează“. Programul nu este doar al nostru ci al multor constănțeni. Este format din două părți, prima se referă la întregul oraș iar a doua se referă la cartierele Constanței. Nu le-am cuprins pe toate deoarece unele sunt vizate de prima parte a programului. 


Primul capitol, Ediucația Contează! De ce?

Politicienii se uită pe măsurători sociologice și pun asta pe primul plan. Educația nu va ieși pe primul plan la o măsurătoare sociologică. Probabil va ieși infrastructrura și traficul rutier, sau chestiuni ce țin de organizarea de șantiere sau parcări. Viziunea noastră este că nu te poți gândi la viitor dacă nu pui Educația pe primul plan. În ultimii 30 de ani admninistrațiile PSD sau PNL nu au construit în Constanța o școală, o grădiniță. Părinții sunt îngrijorați că nu au unde să își ducă copiii la creșă sau grădinițe. 

În Cartierul Compozitori vom construi o grădiniță și o școală. Am identificat terenurile. Este nevoie de unități de învățământ acolo. Vom face și un mic părculeț. În Inel 2 pe Aleea Topolog, vom reface Creșa nr. 6. Actuala administrație vrea să o dărâme să facă o parcare. Noi vrem să o refacem și să facem o parcare supraterană în zonă. 

În Veterani, un cartier în dezvoltare, este nevoie de o grădiniță. Am văzut colegi de-ai mei că într-un singur mandat au reușit să construiască unități noi. Am promisiuni deja din partea unui investitor privat că va aloca fonduri pentru construirea unei grădinițe noi în Constanța. Există surse de finanțare. 

S-au început renovările unor unități de învățământ din fonduri PNRR. Oamenii trebuie să știe că PNRR a fost creația USR-ului, în special a colegului meu Cristian Ghinea care a pus pe primul plan aceste investiții. 

Despre siguranța în școli! 

Am propus în Consiliul Local alocarea de fonduri pentru siguranța în școli, dar s-a respins. Asigurarea pazei va facilita și deschiderea curții școlilor pentru activități sportive. Unele unități școlare au găsit soluții pentru deschiderea curților școlilor pentru ca toți copiii să aibă unde să facă sport. 



Vom amenaja curțile școlilor cu terenuri sintetice și le vom deschide pentru toți copiii. Când eram copil am petrecut multe vacanțe pe terenul de sport al Școlii 29 unde eram elev. 

Cu toate că nu este corect și legal se adună în continuare fondul clasei și al școlii. Vom acorda doar celor care au nevoiue de rechizite nu tuturor și vom cumpăra ceea ce este nevoie în școli, mă refer la consumabile. 

Despre sălile de sport

Există școli care au terenuri mari unde se pot construi săli de sport. Ne-am propus să construim patru săli de sport. Vrem să ajungem la sitiuația ca nicio școală ce are teren disponibil să nu rămână fără sală de sport. Îmi este greu să îmi imaginez școala generală fără sală de sport. Mie imi plăceau foarte mult orele de sport. 

Bibliotecile școlare trebuie reamenajate astfel încât să primeasvă elevii să își facă proiectele. 
Am semnat astăzi un angajament cu Consiliul Național al Elevilor. Sunt foarte multe comune cu ideile noastre. În mod oficial m-am angajat în fața copiilor că vom duce la bun sfârșit acest plan. Trebuie să îi ascultăm și să le asigurăm cele necesare. Elevii sunt foarte implicați, mai ales cei din Constanța. Se luptă pentru drepurile lor. Din păcate au fost nevoiți să ajungă și în instanță. 

Despre transport și infrastructură! 

Problema principală a constănțenilor a fost aceasta a traficului infernal. Șantierele i-au înebunit pe constănțeni. Oamenii se așteptau la disconfort dar ar fi trebuit gestionate altfel aceste șantiere. Vom reevalua aceste proiecte, le vom reevalua unde ni se permite. Vom încerca să întrerupem linia continuă de pe bulevardul Al Lăpușneanu în special la intersecția cu strada Suceava și strada București. Administrația nu a supravegheat aceste lucrări. Ar fi durat mai muțin lucrările dacă primarul și administrația locală s-ar fi implicat. 


Despre sensurile unice

Decizile au fost luate peste noapte, fără consultarea cetățenilor. Nu voi lua astfel de decizii fără consultarea cetățenilor și a unui studiu. Avem nevoie de studiu pentru a fundamenta deciziile pe care le luăm. 

Lipsa locurilor de parcare

Se acutizează. Avem pe Lăpușneanu două benzi pe care nu se va mai putea parca. Acestea sunt dedicate transportului în comun. Va fi bine pentru transportul în comun dar vor dispărea multe locuri de parcare. Avem o mare problemă cu locurile de parcare. Administrația actuală nu a făcut demersuri pentru amenajarea de parcări supraterane și subterane în această perioadă. Acum sunt la nivel de studii, la nivel de Dorel. În Tomis Nord au săpat o groapă, au găsit conducte și apoi au acoperit-o. Este un proiect important pentru noi realizarea unei parcări subterane sub parcul de la Casa de Cultură. Este mare nevoie în toată zona. 

Parcarea pe timpul nopții în supermarketuri

Am purtat discuții. Unele sunt închise noaptea. Se poate ca până la ora 9.00 locuitorii din zonă să își lase mașinile acolo. Avem semnale pozitive. Trebuie să valorificăm fiecare bucată de teren. În jurul terenului de tenis din Tomis Nord s-a pierdut o suprafață unde se puteau amenaja locuri de parcare. 

Park and Ride

În parcarea de lângă Aqua magic se poate construi o parcare Park and Ride. Turiștii pot lăsa mașinile acolo și să își continue drumul spre Mamaia. Dispărând locurile de pe Alexandru Lăpușneanu va fi o problemă cu locurile de parcare. Acel Park and Ride poate fi o soluție pntru a rezolva această problemă. Am mai văzut că și în zona Gravity Park este necesară o parcare. Vin foarte mulți părinți la sala de înot, la biserică sau doar la plimbare. Se poate amenaja o parcare supraetajată fără probleme. 


Despre Șoseaua de Coastă și promenadă 

Din discuțiile cu constănțenii ei își doresc o promenadă., Să aduci tot traficul rutier în zona plajei nu este o încântare. Mii de oamenii mi-au spus că vor o promenadă amenajată, cu pistă de bicicletă, cu terase, cu locuri de joacă, terenuri de sport, o zonă ce se dezvolte mult această zonă. Nu avem zonă de promenadă în Constanța. Avem zona Cazinoului, de care ne bucurăm, dar e scurtă. Vrem o astfel de zonă de la Plaja Modern până la Mamaia. Am putea organiza o formă de Referendum Local pentru a se lua o decizie în acest sens.

Este important să avem o primărie deschisă pentru constănțeni. Maniera de conducere a fost una arogantă. Mulți constănțeni nu au putut ajunge în audiență. Eu când am fost ministru am avut audiențe, am coborât să vorbesc cu oamenii. Este important să avem o Primărie deschisă. Consultările trebuie să fie efective, nu doar formale. Atunci când le aduci la cunoștină oamneilor că sunt unele proiecte, oamneii vor veni cu idei, de multe ori salvatoare. Este important să avem o platformă cu lucrările din Constanța, având o platformă constănțățenii pot intra și verifica oricând. Să vadă ce lucrare este, cât durează, cât costă, câți bani s-au alocat până acum. Toate informațiile trebuie să fie publice. Este important ca site-ul Primăriei să fie unul eficient, o platformă multifuncțională ce să ajute la interacțiunea cu cetățenii. Încă suntem chemașți cu dosarul cu șine. Sunt unii oameni care insistă să rezolve la ghișeu, trebuie facilitat accesul tuturor. 



Este important să avem un fel de Primărie Non stop. Uneori ești la serviciu, nu poți ajunge la program să ridici documente. Colegi de-ai mei au implementat un fel de easybox, soluție pe care o vom implementa și la Constanța. Unele avize, acte, documente eliberate de primpărie vor ajunge astfel de cetățeni. vor primi sms și pe baza codului vor ridica documentele la orice oră. Timpul este o mare problemă pentru noi toți

Multor persoane cu dizabilități li s-a întors spatele. Orașul nu este accesibilizat, de la transport în comun până la instituții care nu au rezolvat această problemă. Oamenii au nevoie să le fie facilitat accesul către oraș. Am identificat în cartierul Palas un loc pe stada Vifor Haiduc unde ne-am propus să amenjăm un Centru de Serviciu pentru persoane cu dizabilități. Au nevoie de sprijin, de calificare profesională și de a le facilita integrarea în societate. Pentru copiii cu handicap grav am spus că aoclo unde părinții nu își permit tratamentele Primăria va acorda sprijin din acest punct de vedere. Acolo unde omul este în putere dar nu are bunvoință nu acorzi ajutoare. Acolo unde este mare nevoie trebuie să dăm dpovadă de solidaritate. Vom înființa un Centru pentru copii cu diazbilități unde vom oferi consiliere psihologică, tratamente, un centru în care să își desfășoare activități recreative. Au nevoie cei care îi îngrijesc pe oamenii cu diazbilități au nevoie de un respiro, să își rezolve problemele personale. Centrul Respiro este o solicitare mai veche. 

S-a făcut apel de mai multe ori la donarea de sânge. Legea oferă facilități persoanelor care contribuie la donare.

Este nevoie de un Centru de Permanență. Toți am ajuns la UPU, care este supraaglomerată, depășită. Oamenii de acolo nu fac față. Unele probleme pot fi rezolvate în astfel de centre de permanență. Să ajungi acolo la un medic. Nu este nevoie de aparatură și pregătire foarte sofisticată, dar chestiuni punctuale pot fi rezolvate. 

A venit premierul Marcel Ciolacu la Constanța și a vorbit despre construirea unui nou spital la Constanța. Este de necrezut pentru mine. Ministrul PSD Rafila a șters de pe listă spitalul Mama și Copilul ce urma să fie construit la Constanța. Sper să nu uite constănțenii că nu au contat pentru PSD. Am organizat un protest dar ministrul nu ne-a primit ba a pus și jandarmii să ne amendeze. Nu aceasta este maniera de a interacționa cu oamenii care vin să te întrebe ceva. Nu ne-a dat nici până acum răspuns convingător la întrebarea de ce au șters Constanța de pe lista spitalelor finanțate prin PNRR. 

Despre Registrul Spațiilor Verzi! 

În Constanța nu s-a făcut o măsurătoare. Aceasta este important pentru că după adoptarea acestuia nu se mai poate construi pe acele spații. Acesta a fost și scopul: de a știm unde ne situăm și de a nu fi înghițite aceste spații. Fiecare constănțean poate vedea unde sunt aceste spații. Registrul va fi online, iar constănțenii le pot consulta oricând. Am văzut astăzi cum se maltratau pomii din cartier. Pe Mamaia rădăcinile arborilor au fost afectate. Lucrurile se fac anapoda. Va trebui să avem și un ghid de toaletare și de intervenție asupra arborilor. De multe ori arborii au fost maltratați. Arborii se chinuie să își revină. Am pierdut sute de astfel de arbori. În unele parcuri s-a intrat cu excavatoarele, s-au distrus rădăcinile copacilor. Se pune gazon, foarte frumos, dar au distrus zeci de arbori sănătoși. În vreo trei ani acei copaci vor începe să se usuce. 


Despre Parcul Tăbăcărie

Am copilărit în parcul Tăbpăcărie. Lucrările trebuieu începute în 2021, trebuia un plan mare în urma unui concurs de proiecte. Se fac lucrurile pe genunchi. Aparent își ia ochii, s-a adus pământ, dar nu s-a afțânat cel de dedesubt. Când te apuci să facă o lucrare în casă, schimbi întâi țevile și instalația electrică. Atunci când faci un parc cum este Tăbăcărie repari întâi malul. Acum se pun dale și gazon și apoi se intră cu utilaje pentru consolidarea malurilor. Nu vor avea pe unde a intra. Este o chestiune făcută doar electoral. Dacă se compară cu ce a fost acum câteva luni dă un alt aspect, este ca și cum ai da cu var peste mucegai. Am trecut ieri prin parc și Țara Piticilor. Este păcat că se bagă bani mulți de la buget, este o acțiune electorală, o spoială electorală să nu spună lumea că nu au făcut nimic. Are un potențial electoral acest parc, lacul trebuie curățat. Sunt niște golfulețe unde sunt rațe, lebede, broaște țestoase. Este un colț de natură unde îșți încarci bateriile. 

Sunt mulți copii care merg cu role, cu trotineta, sunt alei înguste. Te apuci să faci intrări în parc, acele alei trebuie să fie făcute pe potecile bătătorite de zeci de ani de constănțeni. Chiar dacă pui intrări, oamenii vor merge tot pe aleile bătătorite. 


Proiecte venite de la constănțeni

Parcarea subterană de la Casa de Cultură, parcare în piața KM 4-5, iluminatul public în aceeași zonă, sunt toate multe solicitări venite de la constănțeni, Parcare supraetajată pe Badea Cârțan. Liniile discontinue de pe bulevardul Lăpușneanu la intersecția cu străzile Suceava și București, tot de la cetățeni vin. În Palazu Mare locuitorii sunt terorizați de blocurile apărute unul după altul. În Compozitori nu ai pe unde să mergi, nu sunt trotuare. Am identificat în Tomis Plus o zonă ce poată fi amenajată ca părculeț. Oamenii au idei foarte bune. trebuie doar să vorbești cu ei. Oamenii ne găsesc din toamnă la Primărie, momentan avem sediul pe Bd Mamaia 13. Constănțenii pot viziona programul nostru pe site-ul stelianion.ro. 




PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Comandat de Alianța Dreapta Unită - USR PMP Forța Dreptei Filiala Constanța
Executat de ZIUA de Constanta – portal: www.ziuaconstanta.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 21240009

Citește și: 

ZIUA ELECTORALĂStelian Ion, candidatul ADU pentru Primăria Constanța, despre programul de guvernare locală
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii