Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:13 16 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidat din partea USR Constanța la Camera Deputaților - „Ca să se schimbe lucrurile, oamenii trebuie să iasă la vot“ (VIDEO)

ro

16 Oct, 2024 12:08 206 Marime text
Stelian Ion, actualmente deputat USR de Constanța, deschide lista pentru un nou mandat în Camera Deputaților din partea partidului. Fost candidat la Primăria Constanța, viziunea și proiectele dorite de politicianul constănțean are mereu în centru interesul orașului.
 
Recent,  pe 10 octombrie, echipa de candidați USR Constanța pentru alegerile parlamentare a depus candidaturile în cadrul Biroului Electoral din cadrul Consiliului Județean Constanța. Din partea partidului, candidatul pentru alegerile prezidențiale este Elena Lasconi.
 
De ce este Elena Lasconi varianta bună pentru a conduce România și de ce constănțenii să își îndrepte ștampila către sigla USR pe buletinele de la parlamentare, vom afla în cadrul unui interviu. Miercuri, 16 octombrie 2024, de la ora 12:00, în cadrul unui interviu la ZIUA LIVE, Stelian Ion ne va pune la curent cu toate aceste aspecte.
 
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

Nu i-am întâlnit încă pe constănțenii încântați că Vergil Chițac are un nou mandat de 4 ani la Primăria Constanța. Undeva sunt oameni care au votat. În general oamenii nu sunt foarte dornici de politică dar își doresc schimbarea. Ca să se schimbe lucrurile, oamenii trebuie să iasă la vot. Este prima condiție! Ne uităm pe lista candidaților, mai ales la prezidențiale. Un președinte reformator ar putea duce lucrurile. Din păcate am avut un președinte comod, care și-a dorit mult luxul, care nu a făcut decât să se plimbe și să își amenajeze terenuri de golf. Dacă am avea un președinte reformator și Elena Lasconi este un astfel de om, lucrurile ar fi mai bune. Nu cred că se schimbă lucrurile peste noapte, dar dacă din vârful statului începi, schimbările nu întârzie să apară. 


Elena Lasconi este primită cu căldură de oameni peste tot unde merge. Este România pregătită pentru o femeie predinte? 

Prejudecățile nu au o bază solidă. Cred că avem și vom avea o femeie președinte. În Republica Moldova Maia Sandu este un model de politician ce duce țara pe linie corectă, luptă cu corupția. Și la noi este foarte multă dar nu are cine să lupte la noi. Klaus Iohannis a fost 10 ani președinte și a avut un cuvânt greu de spus în ceea ce privește reforma în justiție și în alte zone, dar nu a făcut nimic. Elena Lasconi își dorește. Noi mergem zilnic pe stradă și discutăm în mod direct cu oamenii. Am împărțit și materiale din care să afle ce propunem.

Suntem promotorii libertăților fundamentale și trebuie să luptăm cu toții pentru asta. Elena Lasconi este căsătorită, are o fată. Etichetele care se lipesc cu rea intenție trebuie dezlipite.

Din păcate instituțiile statului sunt slabe. 

Despre mandatul de deputat

Se puteau face proiecte importante, dar din păcate Klaus Iohannis avea alte planuri. PSD nu a dorit o justiție independentă, le convine să aibă o justiție favorabilă. Când vezi că ai un program de guvernare ce presupune reforme importante, dar un grup politic în frunte cu președintele se opune, este extrem de trist. Oamenii aceștia nu și-au dorit o schimbvare. Vedem că justiția este din ce în ce mai puțin eficientă, scapă toți care au făcut prejudicii de milioane de euro. Procurorii nu fac nimic. Cazul Nordis, sunt oameni care și-au băgat agoniseala de viață. Existau plângeri la parchete de ceva vreme dar nu se dă nimic oficial ci doar pe surse, ca și cum i-ar pune în gardă pe suspecți.

Nu mă așteptam. În 2017 când se ieșea masiv în stradă pentru justiție, vedeam un spirit de schimbare, iar votul a fost dat în această direcție în 2020. În toate orașele mari au fost proteste. Societatea ajunsese la un nivel. Klaus Iohannis și politicienii au întors acest lucru. oamenii nu mai au energia, timpul și cheful să se lupte pentru ceva de care și-au bătut alții joc. Oamenii își văd de viața lor, își caută soluții personale. Nu îmi imaginam în 2017 să ajungem într-o situație mai gravă în ceea ce privește justiția. 

Acum PSD-ul face schimbări înainte de alegeri pentru a dobândi capital politic ca și cum ar da bani de la ei. Pensiile trebuiau mărite, dar au făcut-o prost, i-au uitat pe cei cu invaliditate, pe cei cu grupe de muncă. Din fericire au văzut aceste probleme. Au votat proiectele noastre ce îi vizează pe cei cu invaliditate și grupe de muncă. 



Beneficiarii 154/2021 care sunt foarte mulți și pentru care am depus amendamente, am cerut să se intre în vigoare la 1 decembrie. La sfârșitul sesiunii parlamentare am cerut să intre în vigoare la 1 septembrie, după rectificarea bugetară dar nu s-a făcut nimic. Acești oameni sunt loviți de două ori: au fost loviți când erau copii, iar acum sunt călcați în picioare de politicieni. În fiecare an dispar câteva mii din rândul acestor oameni. Aș vrea ca acești oameni să ajungă în fața lui Ciolacu și să le explice de ce e atâta bătaie de joc. 

Credeți că data de 1 decembrie este bună pentru alegeri parlamentare? 

Comasarea alegerilor din vară a fost un haos din punct de vedere logistic. Au fost foarte multe buletine anulate. Acum se suprapun aceste alegeri și nu se mai poate schimba acest lucru. Fiind 1 decembrie este riscul ca oamenii să nu vină la vot. Sper ca oamenii să se prezinte totuși la vot, este mai important decât o minivacanță de câteva zile.

Elena Lasconi este singura care are șanse să facă o schimbare, are șanse să ajungă în turul doi. Se va mobiliza și electoratul de dreapta. Domnul Geoană tot fost șef al PSD rămâne., Trecutul îl urmăreșțe din spate și nu are cum să scape de el. Marcel Ciolacu este Il Cappo di Tutti Cappi. Și domnul Ciucă este văzut de toți mai mult de stânga, PSD-ist. Singura variantă de dreapta, reformatoare este Elena Lasconi.
 

Care este punctul preferat din planul de țară al Elenei Lasconi? 

Cel pe justiție. Dacă ceva nu funcționează unde mergi? Faci o cerere de chemare în judecată și pui justiția la treabă. Există probleme comerciale, de nerespectare  a unor contacte și ai nevoie de un răspuns rapid din partea justiției. Dacă este sat fără câini și fiecare face ce vrea cum să fie bine? Sunt multe capitole în acest program. Îl vom prezenta în campania electorală. Aș vrea să facem comparație cu alte partide. Nu cred că vor veni mulți cu proiecte structurate.

Dacă avem o Curte Constituțională ce comite multe abuzuri nu putem merge înainte.  Dacă nu facem o schimbare și la nivelul modului în care sunt numiți judecăîtorii la CCR, la faptul că pot fi membri ai unui partid politic cum este acum. Chestiunea cu 300 de parlamentari se poate lucra. Nu este nevoie de un număr așa de mare. Și aparatul legislativului este supradimensionat.

Este o chestiune de principiu, dacă nu își faci treaba la tine cum poți cere altora? Cu 300 de parlamentari se poate lucra poate mai eficient. Haideți să începem cu el. A fost un referendum și nu s-a &ici

rc;ntâmplat nimic. 

Am trimis plângere prealabilă în decizia de majorare a taxelor impuse de primarul Chițac. Sper ca instanța să facă dreptate. Alegerea primarilor în două tururi este în programul nostru. Dacă sunt mulți candidați se împart voturi, iar dacă ar fi alegeri în două voturi se clarifică lucrurile. Este ales unul dintre competitorii importanți. 

Sistemul actual promovează menținearea primarilor în funcție. Trebuie pusă presiune și din partea societății ca să fie șanse să se schimbe luvrurile. 

De ce să voteze constănțenii USR pentru alegerile parlamementare? 

Pentru că în Parlament am făcut ceea ce am spus. Prin proiecte și voturile date pe proiectele altora, am pus în aplicare ce am promis. Este important să vezi care este legătura dintre fapte și vorbe la un parlamentar. Referitor la Nordis, îl auzeam pe domnul Roman cum spunea că s-a luptat și avea un proiect de lege care ar fi împiedicat această escrocherie. Nu l-am văzut venit în Comisia Juridică. M-am uitat pe proiect, este foarte slab. La unii e prăpastie imensă între ceea ce zi și ceea ce fac. La fapte concrete se văd împrumuturi, deficit bugetar imens, cheltuieli, agenții înființate, o promovează pe doamna Vicol în funcții publice, vroia să o pună ministru al Justiției cu toate că se vedea că are legături cu interlopii. Ei zic una și fac cu totul și totul altceva. 

Au promis că fac reforme, au promis că îndepărtează PSD și pedesimul de la guvernare și ei i-au adus la guvernare. Sunt în orice partid oameni cu care poți discuta. Îl criticau pe Nicușțor Dan iar acum se trag în poză cu el. Au văzut că a avut succes și a fost reales și din oportunism acum se lipesc de el.

Hai să fim consecvenți. Sprijină adoptarea unui cod de al urbanismului care să nu mai permită mutilarea orașelor acestei țări. este o miză foarte mare. Dezvoltatorii imobiliari vor să construiască tot mai mult. Rolul tău este să nu permiți unele anomalii și să te trezești cu orașe supraaglomerate. Miza este actuală. Este important să avem oameni care să înțeleagă cum să ne dezvoltăm armonios. Politicienii se pun preș în fața intereselor imobiliare sau de altă natură și se mulțumesc cu faptul că primesc sprijin în campanie. Sunt convins că unii primesc și spăgi și votează teleghidați proiecte. 

Un îndemn pentru constănțeni, de ce să vă voteze?

Să ne voteze pentru că ne-am ținut de cuvânt. Avem nevoie de reforme, să ducem mai departe ideile pe care le-am promovat. Alături de colegii mei vom respecta promisiunile pe care ni le asumăm. Legătura cu Constanța este și va rămâne permanentă. Vom lupta în continuare pentru Constanța din pozițiile pe care vom avea onoarea să le dobândim cu ajutorul constănțenilor. 


r  
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și: 

ZIUA LIVEStelian Ion, candidat USR Constanța pentru alegerile parlamentare. De ce să pună constănțenii ștampila pe USR?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii