Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profil de candidat - Klaus Iohannis, candidat la alegerile prezidenţiale 2019 (document)

ro

01 Oct, 2019 00:00 2616 Marime text
Klaus Iohannis este cel de-al patrulea preşedinte al României ales după decembrie 1989. La 25 de ani de la Revoluţie, cetăţenii României au ales, prin vot popular, un „altfel” de preşedinte - fost dascăl şi mai apoi primar renumit pentru modul în care a transformat comunitatea în care s-a născut şi a trăit.
 
Membru al unei vechi familii de saşi transilvăneni, Klaus Iohannis s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu. Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu. Declaraţia de avere a lui Klaus Iohannis poate fi consultată aici.
 
Klaus Iohannis a urmat şcoala germană din Sibiu, Liceul „Samuel von Brukenthal” din acelaşi oraş, iar în 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În anul 1983, a început să profeseze ca dascăl la mai multe şcoli din împrejurimile Sibiului, iar cinci ani mai târziu preda fizica, alături de foştii săi dascăli, la liceul pe care îl absolvise. După Revoluţie, alege să rămână în România, la Sibiu, deşi părinţii şi sora sa au luat hotărârea de a emigra.
 
Şi-a început cariera politică în anul 1990, când a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), pe care l-a condus, ulterior, mai bine de un deceniu. La finalul anilor ’90, după 15 ani de profesorat, Klaus Iohannis ajunge în conducerea învăţământului judeţean din Sibiu, etapă extrem de importantă pentru conturarea profilului său public.
 
În anul 2000 a fost desemnat candidat din partea FDGR la alegerile pentru Primăria Sibiului, pe care le-a câştigat cu peste 70% din voturi. Klaus Iohannis a continuat să reprezinte prima opţiune a sibienilor la toate alegerile care au urmat, câştigând, cu scoruri impresionante, patru mandate de primar.
 
În timpul celui de-al doilea mandat la primărie, Sibiul a devenit, în anul 2007, „Capitală Europeană a Culturii”, alături de Luxemburg. Acest proiect i-a oferit ocazia să îşi demonstreze profesionalismul şi calităţile de lider. Sibiul reprezintă, pentru Klaus Iohannis, un univers la scară mică, oglinda a ceea ce îşi doreşte pentru România, fiind exemplul viu şi dovada clară că se poate.
 
În februarie 2013, a decis să se înscrie în Partidul Naţional Liberal (PNL), fiind ales la scurt timp prim-vicepreşedinte. Un an mai târziu a fost votat preşedinte al PNL de Congresul formaţiunii liberale şi desemnat candidat pentru funcţia de preşedinte al României. În tot acest timp, a fost unul dintre artizanii creării celui mai mare partid de centru-dreapta, de după 1989. Pe 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales preşedintele României cu 54,43% din voturi. A depus jurământul în faţa Parlamentului pe 21 decembrie 2014.
 

Primul mandat de preşedinte al României

 
În calitate de preşedinte al României, Klaus Iohannis şi-a propus să facă din România o ţară în care fiecare cetăţean să se simtă ca acasă, o casă pe care să o iubească şi de care să fie mândru. „În viziunea sa, România trebuie să devină puternică, să fie un stat care are grijă de cetăţenii săi, prin mijloace legale şi diplomatice, oriunde s-ar afla ei, o ţară care îşi apără valorile, interesele, simbolurile, dar şi bunurile naţionale şi resursele naturale. O ţară care ştie să-şi protejeze patrimoniul, domeniile de excelenţă, care pune prioritate pe educaţie şi sănătate şi un stat care contribuie, alături de partenerii săi, la menţinerea securităţii colective şi la promovarea democraţiei şi libertăţii!”, conform administraţiei prezidenţiale.

 
Preşedintele României a fost şi este un susţinător ferm al Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, întărirea, extinderea şi dinamizarea acestuia fiind una dintre cele mai importante priorităţi ale mandatului. Acest fapt a fost recunoscut inclusiv cu prilejul vizitelor Preşedintelui României la Washington (5-9 iunie 2017 şi 20 august 2019), precum şi în cadrul primirilor la Casa Albă de către Preşedintele SUA, Donald Trump. Întâlnirea din 2017 cu preşedintele Donald Trump a evidenţiat angajamentul Statelor Unite ale Americii pentru securitatea regiunii, inclusiv a României, fiind o recunoaştere a capacităţii ţării noastre de a fi furnizor de securitate şi de a acţiona pentru proiectarea valorilor noastre comune în regiune. Întâlnirea bilaterală din 20 august a prilejuit noi consultări excelente şi foarte consistente între cei doi şefi de stat, iar Declaraţia Comună adoptată cu acest prilej a marcat decisiv aprofundarea Parteneriatului Strategic în domenii esenţiale, precum dimensiunea de securitate şi apărare, respectiv cea economică şi investiţională.
 
Fondul pozitiv de înţelegere şi dialog interconfesional consacrat istoric în România a fost fructificat în perioada mandatului preşedintelui Iohannis prin invitaţia acceptată de către Sfântul Părinte Papa Francisc de a vizita România, aceasta fiind expresia dezvoltării deosebite a relaţiilor dintre România şi Sfântul Scaun.
 
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat pe 23 iunie 2018 intenţia de a candida, în cadrul alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2019, pentru obţinerea unui nou mandat.
 
Citeşte şi:


Profil de candidat - Theodor Paleologu, candidat la alegerile prezidenţiale 2019 (document)

 
Profil de candidat - Viorica Dăncilă, candidat la alegerile prezidenţiale 2019 (document)


Biroul Electoral Central Lista oficială a candidaţilor la alegerile prezidenţiale

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii