Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:01 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociat minoritar, un offshore britanic ANAF Constanța cere anularea deciziei prin care a fost aprobat planul de reorganizare a societății Black Pearl SRL

ro

26 Jul, 2022 00:00 2488 Marime text


 
  • Black Pearl SRL îi are ca asociați pe Valentin Brănescu, din Argeș, și un offshore britanic, respectiv Delamore S O Agro LTD, cu sediul în Londra.
  • În trecut s-a precizat că, în presa centrală, că acest offshore britanic ar fi fost reprezentat în România de Villy Sorinel Oprea, din Slobozia, apropiat al Elenei Udrea.
  • Mai mult, Villy Sorinel Oprea apăre și în celebrul scandal „Panama Papers“, cea mai mare scurgere de informații din istorie.
 
 
Administratia Judeţeană a Finantelor Publice Constanţa a solicitat în instanță anularea deciziei prin care a fost aprobat planul de reorganizare a societății comerciale Black Pearl SRL, aflată în insolvență, cu sediul social în Constanța. Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 25 iulie 2022, SC Black Pearl SRL îi are ca asociați pe Valentin Brănescu, din Argeș, cu 97.09 % din capital, și un offshore britanic, respectiv Delamore S O Agro LTD, cu sediul în Londra, cu 2.91 % din capitalul social.
 
În trecut s-a precizat că, în presa centrală, că acest offshore britanic ar fi fost reprezentat în România de Villy Sorinel Oprea, din Slobozia, apropiat al Elenei Udrea, fost consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al turismului și fost ministru al dezvoltării regionale și turismului.
 
Mai mult, Villy Sorinel Oprea apare și în celebrul scandal „Panama Papers“, cea mai mare scurgere de informații din istorie
 
Potrivit Confidas.ro, Oprea apare în Delamore Food Beverage International SRL, cu sediul în Ilfov, în RT Agro Industries SRL, cu sediul în Bucureşti, în Agora Capital SRL, cu sediul în Bucureşti, precum și în Turbo Oil SRL, aflată în faliment, cu sediul în Ilfov.
 
Villy Sorinel Oprea a mai figurat în alte trei firme radiate în prezent: Basta Consult SRL, German Felt Oil SRL și Casino Black SRL.
 
Este de precizat și faptul că Valentin Brănescu și Villy Sorinel Oprea sunt judecați la Constanța, într-un dosar penal întrumentat de procurorii din Constanţa.

 
Villy Sorin Oprea a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, pentru complicitate la înșelăciune, (două acte materiale), înșelăciune (trei acte materiale) și uz de fals (șase acte materiale). În cauză au mai fost deferite justiției alte două persoane, respectiv Valentin Brănescu – bănuit de înșelăciune (două acte materiale) și Vasile Știrbescu - suspectat de complicitate la înșelăciune (două acte materiale).
 
Dosarul penal se află pe rolul Judecătoriei Constanța, noul termen fiind stabilit pentru data de 27 iulie 2022. 
 
Revenind la acțiunea promovată în instanță de Administratia Judeţeană a Finantelor Publice Constanţa, dosarul a fost judecat de Tribunalul Constanța și a primit numărul unic 6151/118/2017/a15
 
Potrivit Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 12216/20.07.2022, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, contestatoarea DGRFP Galați prin AJFP Constanța a formulat în contradictoriu cu intimata Dăscălescu& CO SPRL, în calitate de administrator judiciar al debitoarei SC Black Pearl SRL, administratorul special Stirbescu Adriana și creditorii menționați în tabelul preliminar al creanțelor, contestație împotriva procesului-verbal al adunării creditorilor SC Black Pearl SRL din data de 10.03.2022.
 

Concret, AJFP Constanța a solicitat anularea Procesului-Verbal al Adunării creditorilor organizata la data de 10.03.2022 de administratorul judiciar, prin care a fost aprobat planul de reorganizare a SC Black Pearl SRL propus de administratorul statutar.
 
În motivarea cererii, AJFP Constanța a arătat că este înscrisă în tabelul definitiv de creanțe nu numai cu suma de 657.383 lei, ci și cu suma de 16.606.403 lei înscrisă sub condiție suspensivă până la soluționarea definitivă a contestațiilor fiscale.
 
„Potrivit art.1407 Cod civil, condiția îndeplinită este prezumată a produce efecte retroactive din momentul încheierii actului, așa încât, în cazul în care acțiunea în contencios administrativ ar fi respinsă, creanța bugetară nu va mai putea fi achitată pentru că aceasta nu a fost provizionată. Al doilea aspect vizează faptul că suma de 2.075 lei reprezintă o creanță curentă, care nu poate fi eșalonată la plată conform Deciziei nr 5/2019 a ÎCCJ“, se mai arată în acțiunea AJFP Constanța, conform BPI nr. 12216/20.07.2022. 
 
Administratorul judiciar al SC Black Pearl SRL, respectiv Dăscălescu& CO SPRL, a formulat note scrise, prin care a solicitat respingerea contestației AJFP Constanța pentru că motivele invocate vizează programul de plată din planul de reorganizare, iar nu motive de nelegalitate privind hotărârea adunării creditorilor din 10 martie 2022.
 
„Faptul că votul creditorului bugetar este contrar votului celorlalți creditori nu poate modifica hotărârea adunării creditorilor“, se mai arată în acțiunea Dăscălescu& CO SPRL.
 
Acțiunea Finanțelor Publice a fost respinsă de judecătorii de la Tribunalul Constanța, iar în motivarea deciziei magistrații rețin, printre altele, că „motivele invocate de contestatoare (nr. AJFP Constanța) privesc programul de plăți din planul de reorganizare, iar nu motive de nelegalitate ale luării hotărârii adunării creditorilor din data de 10.03.2022“.
 
„Chiar dacă am aprecia că motivele invocate privesc legalitatea hotărârii adunării creditorilor, ar trebui să constatăm netemeinicia lor. Astfel, primul motiv al contestației, în sensul că, în cazul în care acțiunea în contencios administrativ ar fi respinsă, creanța bugetară nu va mai putea fi achitată pentru că aceasta nu a fost provizionată, este neîntemeiat, întrucât instituția provizionării se aplică exclusiv procedurii falimentului“, potrivit motivării.
 
„Al doilea aspect al contestației, care vizează faptul că suma de 2.075 lei reprezintă o creanță curentă, care nu poate fi eșalonată la plată conform Deciziei nr 5/2019 a ÎCCJ nu poate fi reținut, pentru că creanța curentă nu trebuie cuprinsă în planul de reorganizare. Prin urmare, instanța constată contestația ca neîntemeiată și o va respinge“, se mai arată în motivarea Tribunalului Constanța.
 
Pentru aceste motive, în numele legii, instanța a respins contestația împotriva Hotărârii Adunării Creditorilor din data de 10.03.2022, formulată de contestatoarea
DGRFP Galați –Administrația Judeteană a Finanțelor Publice Constanța.
 
SC Black Pearl SRL a intrat în insolvență în decembrie 2018.
 
Noul termen al dosarului a fost stabilit pentru data de 19 octombrie 2022.
 
Potrivit Raportului asupra cauzelor și împrejurarilor care au condus la starea de insolvență a SC Black Pearl SRL (document publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 3346/23.02.2022), la data de 31.12.2018, societatea avea înregistrate în evidențele sale datorii comerciale în valoare de 12.334.722 lei, reprezentând 91,49 % din total datorii, aceasta fiind cea mai importantă categorie de obligații a debitoarei.
 
La aceași dată, conform BPI, obligațiile în legătură cu bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat erau valoare totala de 626.865 lei, reprezentând 4,65% % din total datorii, acestea avand o evoluție crescătoare în perioada 2016-2018.
 
În ceea ce privește elementele care ar putea sta la baza angajării răspunderii organelor de conducere ale societății debitoare, administratorul judiciar nu a identificat elemente care să fundamenteze o astfel de ipoteză, se mai arată în BPI nr. 3346/23.02.2022. 
 
Cu ocazia analizei efectuate de către administratorul judiciar și din informațiile obținute s-a constatat că apariția stării de insolvență s-a datorat în principal unor factori de natură obiectiva, în cauză nefiind identificate elemente care să conțină indicii referitoare la îndeplinirea condițiilor prevăzute de dispozițiile art. 169 din Legea nr. 85/2014, privind angajarea răspunderii patrimoniale a organelor de conducere ale Black Pearl SRL, potrivit sursei anterior citată.    
 
Judecător sindic al dosarului este Iuliana Tudoran, de la Tribunalul Constanța.
 
Mai menționăm că în dosarul 6151/118/2017/a16, Tribunalul a confirmat planul de reorganizare a Black Pearl SRL întocmit de administratorul special Stirbescu Adriana. În urma confirmării planului de reorganizare, debitorul îşi va conduce activitatea sub supravegherea administratorului judiciar şi în conformitate cu planul confirmat, conform deciziei instanței.
 
Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța de AJP Constanța. 
 
Anul trecut, cu 0 angajați, SC Black Pearl SRL a raportat o cifră de afaceri de 0 lei, în timp ce cheltuielile au fost de 2.513 lei, pierderea fiind de 2.513 lei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Nimeni nu va fi tras la răspundere!
Black Pearl SRL a intrat în insolvență din cauza unor „factori de natură obiectivă“. Cine controlează firma (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii