Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:50 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criza economică generală, Covid-19, războiul din Ucraina! Povestea oficială. Cum a intrat în insolvență Damen Shipyards Mangalia SA

ro

10 Jul, 2024 17:00 2422 Marime text
  • Printre motivele invocate de Damen Shipyards Mangalia SA în cererea de intrare în insolvență se mai numără și „scăderea semnificativă a cifrei de afaceri, lipsa unor comenzi ferme, lipsa de suport din partea acționarilor pentru obținerea de facilități de finanțare independente“.
  • Tribunalul Constanța a admis cererea și a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței.
  • Potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, decizia Tribunalului a fost contestată la instanța superioară, respectiv Curtea de Apel, de către Șantierul Naval 2 Mai SA, companie reprezentată în proces de către SCA Tuca, Zbarcea și Asociații.
Criza economică generală, Covid-19, războiul din Ucraina – acestea sunt unele dintre motivele enumerate în cererea de intrare în insolvență a Damen Shipyards Mangalia SA, conform Tribunalului Constanța.
 
Motivele au fost consemnate în Încheierea de ședință 274/2024 a Tribunalului Constanța, prin care judecătorul sindic a aprobat cererea și a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței.
 
Încheierea 274/2024 a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență Nr. 12063/28.06.2024.
 
Hotărârea instanței a fost luată în dosarul cu indicativul 3753/118/2024, următorul termen de judecată fiind stabilit la data de 25 noiembrie 2024.
 
Conform BPI citat, în cauză, judecătorul sindic este magistratul Iuliana Maria Simion, din cadrul Secției a II-a Civile a Tribunalului Constanța.
 
Conform sursei citate, motivelor enumerate anterior li se adaugă „scăderea semnificativă a cifrei de afaceri, lipsa unor comenzi ferme, lipsa de suport din partea acționarilor pentru obținerea de facilități de finanțare independente“.
 
Se arată în documentul citat că „la data de 30.05.2024 debitoarea Damen Shipyards Mangalia SA SRL, a investit judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Constanța – Secția a II-a Civilă cu soluționarea cererii de deschidere a procedurii generale a insolvenței reglementată de Legea nr. 85/2014, înregistrată sub nr.3753/118/2024“.
 
„În fapt, prezenta debitoare a apreciat că este în stare de insolvență, activitatea sa fiind perturbată ca urmare a crizei economice generale, COVID – 19, războiul din Ucraina, scăderea semnificativă a cifrei de afaceri, lipsa unor comenzi ferme, lipsa de suport din partea acționarilor pentru obținerea de facilități de finanțare independente“, conform Tribunalului Constanța.
 
„În acest context, prezenta debitoare și-a declarat intenția de reorganizare pe bază de plan în considerarea dispozițiilor art. 67 alin. 1 litera g din Legea nr. 85/2014, fără a nominaliza un administrator judiciar“, se mai arată în BPI.
 
Judecătorul sindic a mai arătat că instanța a calificat cererile creditoarelor Damen Holding BV, Nrg Navy Ren Group Maritime SRL, Messer România Gaz SRL, Pipe Construct SRL, Biamar Focus SRL, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL, Jotun România SRL, Iridex Group Salubrizare SRL, Muehlhan SRL, Cucor Construct SRL, Pachira&Valven SRL, Șantierul Naval 2 Mai SA, Maha Pub Catering SRL, Radu Construct Alpin SRL, Industrial Cruman SRL „ca fiind declarații de creanță ce vor urma procedura de verificare și înregistrare la masa pasivă“.
 
Tribunalul a desemnat practicianul în insolvență propus de creditoarele Damen Holding BV, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL și Muehlhan SRL, respectiv CITR SPRL din Cluj-Napoca.
 
Legat de acest aspect, se arată în BPI că „judecătorul sindic are în vedere faptul că, în ceea ce privește creanțele creditoarelor Damen Holding BV, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL și Muehlhan SRL, valoarea însumată a acestora este mult superioară creanțelor celorlalte creditoare, chiar și prin raportare la valoarea cumulată a creanțelor creditoarelor Jotun România SRL, Iridex Group Salubrizare SRL, Cucor Construct SRL, Pachira&Valven SRL, Șantierul Naval 2 Mai SA, Maha Pub Catering SRL, Radu Construct Alpin SRL și Industrial Cruman SRL, care au solicitat desemnarea practicianului în insolvență Rtz&Partners SPRL Filiala București“.
 
Astfel, a fost desemnat practicianul în insolvență propus de creditoarele Damen Holding BV, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL și Muehlhan SRL, respectiv CITR SPRL.
 
Amintim, la data de 19 iunie 2024, Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR, a făcut următoarele precizări cu privire la dosar:
 
„În acest proiect complex vom contribui cu tot know how-ul echipei CITR acumulat pe parcursul a peste 22 de ani în gestionarea unor restructurări prin procedura insolvenței cu impact major în economia noastră.
În următoarea perioadă echipa CITR va analiza activitatea companiei pentru a înțelege în profunzime businessul și pentru a identifica condițiile in care este posibila redresarea.
Ne propunem să asigurăm cât mai multă stabilitate și claritate tuturor celor implicați.
Așa cum v-am obișnuit, vom asigura transparența întregului proces“
 
Potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, decizia Tribunalului a fost contestată la instanța superioară, respectiv Curtea de Apel, de către Șantierul Naval 2 Mai SA, companie reprezentată în proces de către SCA Tuca, Zbarcea și Asociații.
 
Despre Damen Shipyards Mangalia SA
 
Damen Shipyards Mangalia SA a fost înființată în anul 1997 și are sediul social în Mangalia, pe strada Portului nr. 1, având ca obiect de activitate construcția de nave și structuri plutitoare.
 
Acționar majoritar este Șantierul Naval 2 Mai SA, cu 51%, în timp ce compania olandeză Damen Holding BV deține 49%.
 
Din directorat fac parte Jape Pravin Suresh și Sofien Lamiri (președinte).
 
În 2021, Damen Shipyards Mangalia SA a declarat 1.907 angajați, pierderi peste 77,98 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 552,48 de milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Notificarea privind deschiderea procedurii de insolvență a Șantierului Mangalia SA, publicată în BPI!
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii