Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Insolvența Damen - Șantierul Naval 2 Mai SA contestă convocarea AGEA de către administratorul judiciar! Decizia Tribunalului Constanța (MINUTA)

ro

23 Jul, 2024 17:00 235 Marime text
  • Șantierul Naval 2 Mai SA a decarat și apel, la data de 5 iulie 2024, împotriva Încheierii nr. 274/19.06.2024 prin care Damen Shipyards Mangalia SA a intrat în insolvență.
Șantierul Naval 2 Mai SA, acționarul majoritar și reprezentantul Statului Român în acționariatul Damen Shipyards Mangalia SA, recent intrată în insolvență, a contestat la Tribunalul Constanța convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor de către administratorul judiciar!
 
Este vorba despre convocarea AGEA făcută de către compania CITR SPRL, desemnată de Tribunalul Constanța administrator judiciar al Damen Shipyards Mangalia SA odată cu deschiderea procedurii insolvenței.
 
În dosarul cu indicativul 3753/118/2024/a2, Șantierul Naval 2 Mai SA a contestat convocarea AGEA și a cerut suspendarea efectelor convocării AGEA.
 
Astăzi, 23 iulie 2024, Tribunalul a respins contestația ca inadmisibilă, decizia putând fi ulterior atacată la Curtea de Apel.
 
Iată minuta Hotărârii 319/2024 a Tribunalului Constanța:
 
„Admite excepţia inadmisibilităţii contestaţiei, invocată de intimatul CITR SPRL şi de către terţul interesat Damen Holding BV prin întâmpinare.
Respinge contestaţia ca inadmisibilă.
Admite excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere având ca obiect suspendarea efectelor convocării AGEA, invocată de intimatul CITR SPRL şi de către terţul interesat DAMEN HOLDING BV prin întâmpinare.
Respinge capătul de cerere având ca obiect suspendarea efectelor convocării AGEA, ca inadmisibil.
Cu apel în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin BPI.
Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanța“
 
Decizia Tribunalului poate fi atacată în apel în termen de șapte zile de la comunicarea hotărârii prin Buletinul Procedurilor de Insolvență.
 
Șantierul Naval 2 Mai SA, apel la Curte
                
De altfel, pe rolul Curții de Apel Constanța se află și dosarul cu indicativul 3753/118/2024/a1, cauză în care Șantierul Naval 2 Mai SA are calitatea de apelant creditor.
 
Amintim, în dosarul 3753/118/2024, Tribunalul Constanța a decis, pe 19 iunie 2024, deschiderea procedurii generale a insolvenței împotriva Damen Shipyards Mangalia SA.
            
Potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, Șantierul Naval 2 Mai SA a decarat apel, la data de 5 iulie 2024, împotriva Încheierii nr. 274/19.06.2024, formându-se astfel dosarul 3753/118/2024/a1
 
Curtea de Apel Constanța nu a fixat încă data judecării apelului declarat în cauză.
 
Convocarea AGEA Damen Shipyards Mangalia SA
 
Pentru a reveni la convocarea AGEA de către administratorul judiciar al Damen Shipayards Mangalia SA, discuțiile au fost convocate pentru data de 7 august 2024, ora 14.00, la sediul ales al administratorului judiciar din București sau la data de 26 august 2024, la aceeași oră și în același loc, dacă la prima convocare nu se vor îndeplini condițiile privitoare la cvorum.
 
Sunt convocați toți acționarii înscriși în registrul acționarilor la sfârșitul zilei de 4 iulie, considerată ca dată de referință pentru această adunare.
 
Pe ordinea de zi se află, în primul rând, desemnarea administratorului special al debitoarei Damen Shipyards Mangalia SA, care să reprezinte interesele societății, precum și ale acționarilor.
 
La AGEA se va stabili și remunerația administratorului special, care va fi suportată de către acționari și va fi împuternicită persoana care va îndeplini formalitățile cerute de lege pentru ducerea la îndeplinire a hotărârilor AGEA.
 
Intrarea în insolvență și stabilirea practicianului în insolvență
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, printre motivele invocate de Damen Shipyards Mangalia SA în cererea de intrare în insolvență se numărau „criza economică generală, Covid-19, războiul din Ucraina, scăderea semnificativă a cifrei de afaceri, lipsa unor comenzi ferme, lipsa de suport din partea acționarilor pentru obținerea de facilități de finanțare independente“.
 
Tribunalul a desemnat practicianul în insolvență propus de creditoarele Damen Holding BV, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL și Muehlhan SRL, respectiv CITR SPRL din Cluj-Napoca.
 
La rândul său, Șantierul Naval 2 Mai SA propusese practicianul în insolvență Rtz&Partners SPRL Filiala București.
 
Legat de acest aspect, se arată în BPI că „judecătorul sindic are în vedere faptul că, în ceea ce privește creanțele creditoarelor Damen Holding BV, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL și Muehlhan SRL, valoarea însumată a acestora este mult superioară creanțelor celorlalte creditoare, chiar și prin raportare la valoarea cumulată a creanțelor creditoarelor Jotun România SRL, Iridex Group Salubrizare SRL, Cucor Construct SRL, Pachira&Valven SRL, Șantierul Naval 2 Mai SA, Maha Pub Catering SRL, Radu Construct Alpin SRL și Industrial Cruman SRL, care au solicitat desemnarea practicianului în insolvență Rtz&Partners SPRL Filiala București“.
 
Detalii despre intrarea în insolvență pot fi consultate în articolul
Criza economică generală, Covid-19, războiul din Ucraina!
Povestea oficială. Cum a intrat în insolvență Damen Shipyards Mangalia SA

și
Este oficial!
Șantierul Mangalia intră în insolvență! (MINUTĂ)

 
Despre Damen Shipyards Mangalia SA
 
Damen Shipyards Mangalia SA a fost înființată în anul 1997 și are sediul social în Mangalia, pe strada Portului nr. 1, având ca obiect de activitate construcția de nave și structuri plutitoare.
 
Acționar majoritar este Șantierul Naval 2 Mai SA, cu 51%, în timp ce compania olandeză Damen Holding BV deține 49%.
 
Șantierul Naval 2 Mai SA este astfel reprezentantul Statului Român în Damen Shipyards Mangalia SA, Șantierul fiind controlat, cu 93,88781% din acțiuni, de Statul Român prin Ministerul Economiei.
 
Din directoratul Damen Shipyards Mangalia SA fac parte Jape Pravin Suresh și Sofien Lamiri (președinte).
 
În 2021, Damen Shipyards Mangalia SA a declarat 1.907 angajați, pierderi peste 77,98 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 552,48 de milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Criza economică generală, Covid-19, războiul din Ucraina!
Povestea oficială. Cum a intrat în insolvență Damen Shipyards Mangalia SA

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii