Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:02 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mara Investcom SRL, firma care s-a ocupat de secretariatul Spitalului Județean Constanța, în faliment. Date de la DNA

ro

20 Nov, 2020 00:00 2624 Marime text
  • SC Mara Investcom SRL a prestat servicii de secretariat telefonic şi de recepţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța.
  • În 2018, Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea lui Dănuţ Căpăţînă, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, la zece ani de închisoare (pedeapsă rezultată după contopirea cu o altă pedeapsă).
  • Tot în acest dosar, SC Mara Investcom SRL (firmă controlată, după cum susțin procurorii DNA, de Dănuț Căpățînă prin intermediul fostei sale soţii, s-a ales cu o amendă penală de 200.000 de lei.

Societatea comercială Mara Investcom SRL, cu sediul social în municipiul Constanța, cu asociat unic Ioana Alina Uţupanu, din Mangalia, a intrat în faliment! Dosarul (2270/118/2020) se află pe masa judecătorului sindic Adrian Oprea, de la Tribunal Constanța. Lichidator judiciar provizoriu a fost numit Dovîncescu I.P.U.R.L. Noul termen a fost stabilit pentru 17 martie 2021.
 
În trecut, SC Mara Investcom SRL a prestat servicii de secretariat telefonic şi de recepţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța.
 
Societatea comercială nu se află pentru prima dată în atenția judecătorilor!
 
În octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a inculpaților: Dănuț Căpățînă, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, conflict de interese în formă continuată, și S.C. Mara Investcom S.R.L pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 

Secretariat şi recepţie

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2010-2016, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager şi manager interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia deţinută, în legătură cu încheierea a şase contracte având ca obiect servicii de secretariat şi recepţie“.
 

„Preţuri supraevaluate“

 
„Contractele respective au fost încheiate cu SC Mara Investcom SRL (societate pe care o controla prin intermediul fostei sale soţii), fără organizarea unei proceduri de atribuire care să asigure o utilizare eficientă a fondurilor publice şi promovarea concurenţei dintre operatorii economici. De asemenea, serviciile respective au fost achiziţionate la preţuri supraevaluate faţă de costul efectiv al acestora, în vederea obţinerii unor foloase necuvenite pentru sine în valoare de 1.464.832,63 de lei.
 

„Spitalul Judeţean a fost prejudiciat cu 2.089.997,87 de lei“

 
Ca urmare a acestor demersuri, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost prejudiciat cu 2.089.997,87 de lei, sumă cu care această unitate sanitară s-a şi constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii popririi asigurătoare asupra sumelor existente şi viitoare existente în contul deschis la o unitate bancară de către inculpata SC Mara Investcom SRL. De asemenea, procurorii au mai dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin unei societăţi comerciale, în calitate de parte responsabilă civilmente, firmă la care este acţionar inculpatul Căpăţînă Dănuţ“, potrivit DNA.
 

Economii

 

Tot procurorii Anticorupţie mai arată că, în cazul în care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa ar fi folosit propriii angajaţi pentru prestarea serviciilor de recepţie şi secretariat, ar fi economisit suma 2.089.997,87 de lei, sumă ce va fi reţinută ca prejudiciu în cauză, în condiţiile în care, în derularea contractelor cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpata SC Mara Investcom SRL a încasat, în total, suma de 2.683.923,97 de lei fără TVA, respectiv 3.314.195,48 de lei cu TVA inclus, iar costurile totale ale societăţii inculpate au fost de 593.926,1 lei.
 

Dănuţ Căpăţînă, zece ani de închisoare. Mara Investcom SRL, amendă penală

 
În luna aprilie 2018, Marius Damian Mitea şi Ciprian Coadă, judecători ai Curţii de Apel Constanţa, au decis condamnarea lui Dănuţ Căpăţînă la zece ani de închisoare (pedeapsă rezultată după contopirea cu o altă condamnare). Asta în timp ce SC Mara Investcom SRL s-a ales cu o amendă penală de 200.000 de lei.
 

Creanțe de peste 2.5 milioane de lei

 
Revenind la dosarul de insolvență, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, SC Mara Investcom SRL a solicitat dispunerea deschiderea procedurii simplificate a insolventei. În motivarea cererii, se arată că societatea Mara Investcom SRL a fost dizolvată, iar Dovincesu I.P.U.R.L. a fost desemnat în calitate de lichidator al debitoarei prin Rezolutia nr. 7073/10.03.2020 pronunțată de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
La notificările lichidatorului a răspuns A.J.F.P. Constanța care a formulat cerere de înscriere la masa credală pentru acoperirea creanțelor în cuantum de 2.507.384 de lei pe care le înregistreaza împotriva averii debitoarei.
 

Valoarea activelor

 
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 19210/12.11.2020 (raport privind cauzele şi împrejurarile care au dus la apariţia stării de insolvenţă, nr. 651, din data de 11 noiembrie 2020), din analiza pe bază de bilanț reiese că valoarea activelor imobilizate în anul 2016 era de 4.428 lei, iar în anii 2017 și 2018 acestea au avut o valoare mai scazută - 3892 lei, respectiv 3.355 lei.

 

Profit și pierdere

 
Analiza pe baza contului de profit și pierdere aferentă anilor 2016, 2017 și 2018 relevă că societatea nu a mai avut activitate în anii 2017 și 2018, însă în anul 2016 a înregistrat un profit net de 146.448 lei.
 
Administratorul statutar a prezentat lichidatorului judiciar Sentința penală nr. 495/20.10.2017 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosar 7141/118/2016 definitivă prin Decizia penala nr. 441/P/13.04.2018 pronunțată de Curtea de Apel Constanța în dosar nr. 7141/118/2016 prin care debitoarea inculpata a fost obligată, în solidar cu Dănuț Căpățînă, fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța - și cu partea responsabilă civilmente Performance Profile SRL către partea civilă Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța la plata sumei de 2.075.250,16 lei, cu titlu de despăgubiri civile.
 

Istoricul Mara Investcom SRL

 
Potrivit Monitorului oficial, SC Mara Investcom SRL a fost fondată în februarie 2006 de Mara Dumitru, din Constanţa. Unitatea avea sediul social în Constanţa, pe aleea Lupeni, şi obiect de activitate activităţi auxiliare intermedierilor financiare (cu excepţia caselor de asigurări şi de pensii) (consultant financiar, intermediere de carduri).
 
Pe data de 27 aprilie 2009, asociatul unic a dispus suspendarea activităţii pe o durată de trei ani.
 
La jumătatea lunii decembrie 2010 a fost reluată activitatea firmei, Mara Gramaschi a fost revocată din funcţia de administrator unic al SC Mara Investcom SRL, iar în locul ei a fost numită, pe o perioadă nedeterminată, Marioara Ştefan, născută la data de 10 martie 1961, în Brăila. Tot atunci a fost completat şi obiectul de activitate cu următoarele coduri CAEN: activităţi combinate de secretariat, activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi alte activităţi specializate de secretariat. Totodată, s-a renunţat în totalitate la vechiul obiect de activitate.
 
La data de 8 august 2012 a fost cooptată în firmă Marioara Ştefan şi s-a aprobat majorarea capitalului social de la 200 la 250 de lei. Astfel, Mara Gramaschi deţinea 80% din capitalul social, în timp ce Marioara Ştefan deţinea restul de 20%. Tot atunci a fost schimbat sediul firmei, pe strada Grănicerului nr. 8. Pe data de 9 august 2012, Mara Gramaschi i-a cesionat părţile sociale Marioarei Ştefan, care rămâne asociat unic al firmei.
 
Pe data de 6 noiembrie 2014, Marioara Ştefan o cooptează în firmă pe Ioana Alina Utupanu, din Mangalia. Tot atunci a fost majorat şi capitalul social, la 300 de lei, care a fost structurat astfel: Marioara Ştefan - 83 % şi Ioana Alina Utupanu - 17 %.
 
Marioara Ştefan a fost revocată din funcţia de administrator şi a fost numită Ioana Alina Utupanu.
 
Pe data de 17 noiembrie 2014, Marioara Ştefan a ieşit din firmă, iar Ioana Alina Utupanu a devenit asociat unic. Pe data de 12 februarie 2015, Ioana Alina Utupanu a decis schimbarea sediului social pe strada Prof. Dr. Gheorghe Marinescu.
 
Citește și
 
Rechizitoriu „bombă“ de la DNA! Este vizat Spitalul Judeţean Constanţa (document + rechizitorii)

Zece ani de închisoare pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (rechizitoriu)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii