Constanța arde! Valul de căldură adus de Codul Roșu depășește temperatura maximă istorică!
Constanța arde! Valul de căldură adus de Codul Roșu depășește temperatura maximă istorică!
15 Jul, 2024 15:53
ZIUA de Constanta
1059
Marime text
Constanța este unul dintre cele mai calde orașe din România. Are un climat subtropical umed (Cfa), cu influențe oceanice și semi-aride. Există patru anotimpuri distincte în timpul anului.
Vara (începutul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie) este caldă și însorită, cu o medie de iulie și august de 23 °C. Majoritatea zilelor de vară văd o adiere blândă revigorantă a temperaturilor din timpul zilei. Nopțile sunt calde și oarecum mohorate din cauza căldurii stocate de mare.
Clima municipiului Constanța evoluează pe fondul general al climei temperate continentale, prezentând anumite particularități legate de poziția geografică și de componentele fizico-geografice ale teritoriului. Existența Mării Negre și, la nivel mai mic, a Dunării, cu o permanentă evaporare a apei, asigură umiditatea aerului și totodată provoacă reglarea încălzirii acestuia. Temperaturile medii anuale se înscriu cu valori superioare mediei pe România + 11,2ºC.
Temperatura maximă la Constanța a fost de +38,5 °C pe 10 august 1927
Temperatura minimă înregistrată în Constanța a fost -25 °C la data de 10 februarie 1929, iar cea maximă +38,5 °C la data de 10 august 1927. Vânturile sunt determinate de circulația generală atmosferică. Brizele de zi și de noapte sunt caracteristice întregului județ Constanța.
În această vară de 2024, Constanța a intrat sub incidența unui Cod Roșu
Avertizarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie este valabilă de astăzi 15 iulie până miercuri, 17 iulie, inclusiv. Valul de căldură continuă să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, valori specifice nopților tropicale.
Constanța a depășit temperatura maximă istorică!
Așa cum putem observa din datele actualizate oferite de meteorologi, Constanța a depășit temperatura maximă istorică, ajungându-se la temperature de peste 40 de grade.
Astăzi, temperatura resimțită la Constanța a fost de 39 de grade, potrivit ANM.
La Medgidia în schimb, temperature resimțită a fost de 42 de grade, iar la Cernavodă de 43 de grade.
Codurile Roșii- Ce înseamnă?
Codul roșu de caniculă este emis atunci când se anticipează temperaturi extrem de ridicate, care pot avea efecte grave asupra sănătății publice și infrastructurii. În asemenea condiții, este esențial ca populația să ia măsuri preventive pentru a evita problemele de sănătate legate de căldură extremă.
Recomandări pe timp de caniculă
De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă vă recomandă:
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon: 0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și 0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).
Citește și:
Cod Roșu în Dobrogea. Cum să protejăm copiii de efectele caniculei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii