Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezerva de umiditate în Dobrogea. Datele actualizate de ANM

ro

21 May, 2024 14:31 590 Marime text
foto: Pexels Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat un raport actualizat privind rezerva de umiditate a solului pentru principalele culturi agricole din România.

Conform datelor colectate la data de 21 mai 2024, rezerva de umiditate pentru cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în regiunile Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, precum și în zonele estice și sudice ale Dobrogei, nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei și izolat în nordul și sudul Olteniei, și estul Moldovei


Datele ANM

La data de 21 Mai 2024, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în Maramureș, Crișana și Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local estul și sudul Dobrogei, nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, izolat nordul și sudul Olteniei, estul Moldovei.

Conținutul de apă din sol se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe extinse din Moldova, Muntenia și Oltenia, local în nordul și centrul Dobrogei, estul și sudul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, se situează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Deficite moderate de apă în sol se înregistrează local în estul, sudul și sud-estul Moldovei, sudul, centrul, izolat nord-estul Munteniei, estul Olteniei și nord-vestul Banatului.


Citește și:

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii