Interviu online cu Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR s-a terminat Tema a fost - „Comunitatea tătară din Dobrogea, între tradiţie şi imperativul redefinirii identitare"
Interviu online cu Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR s-a terminat: Tema a fost - „Comunitatea tătară din
30 Jan, 2013 18:12
ZIUA de Constanta
5029
Marime text
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- InvitatZIUA 31 Jan, 2013 15:37 @Ayse Kurtasan: 1. Pentru noi, Turcia este a doua patrie. Nu putem uita că foarte mulţi dintre noi avem foarte, foarte multe rude în Turcia. Iar ambasadorul Turciei m-a asigurat încă o dată că statul turc protejează în egală măsură cele două minorităţi, turcă şi tătară. Bineînţeles că am proiecte cu tătarii din Diaspora. În primul rând, am unificat alfabetul care se foloseşte în Crimeea cu cel din Dobrogea. Prolema trena de şase, şapte ani, dar s-a rezolvat într-o singură lună, spre bucuria celor de acolo. Astfel, le putem trimite cărţi editate în limba tătară, în România. 2. Este un mare avantaj pentru tătarii din afara României, dar şi pentru alte popoare turcice faptul că prin noi se pot conecta mai uşor la valorile civilizaţiei occidentale. Noi avem o relaţie foarte bună cu Ambasada Stelor Unite ale Americii, spre exemplu, de al cărei sprijin ne bucurăm necondiţionat.
- Ayse Kurtasan 31 Jan, 2013 12:12 1. Este bine cunoscut faptul că mai ales după 1989, comunitatea tătară din România s-a apropiat foarte mult de Turcia, dar a început şi o reconstrucţie a relaţiilor cu tătarii din Crimeea. Care este abordarea dvs în ceea ce priveşte relaţiile externe şi ce proiecte aveţi în acest sens? Aveţi ceva proiecte în ceea ce priveşte colaborarea cu tătarii din diaspora? 2. Aţi menţionat în câteva rânduri că tătarii din România sunt puntea de legătură a tătarilor din afară cu spaţiul european. Cum priviţi acest avantaj?