1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor. Cele mai celebre păcăleli din trecut
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor. Cele mai celebre păcăleli din trecut
01 Apr, 2025 08:50
ZIUA de Constanta
503
Marime text



Originea zilei de 1 Aprilie – de ce ne păcălim?
Originea exactă a Zilei Păcălelilor nu este clară, dar există mai multe teorii despre cum a început această tradiție:
Schimbarea calendarului – Una dintre cele mai populare teorii spune că Ziua Păcălelilor a apărut în Franța secolului al XVI-lea. În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, mutând Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Cei care nu au aflat de schimbare sau au refuzat să accepte noul calendar erau numiți „păcăliții de aprilie” și li se făceau farse.
Sărbătorile păgâne – Unele culturi antice, cum ar fi romanii și celții, aveau festivaluri dedicate glumelor și farselor în perioada primăverii.
„Ziua Nebunilor” în Anglia și Scoția – În Evul Mediu, englezii și scoțienii aveau o tradiție de a trimite oamenii în „misiuni imposibile” pe 1 aprilie, făcându-i astfel de râs.
Tradiții și superstiții de 1 Aprilie
Cine face prima păcăleală va avea noroc tot anul – Se spune că, dacă reușești să păcălești pe cineva dimineața, vei avea noroc în lunile următoare.
Păcălelile trebuie făcute doar până la prânz – În unele țări, farsele făcute după ora 12 nu sunt considerate valide, iar cel care le face poate fi el însuși ridiculizat.
Nu trebuie să te superi pe glume – Ziua de 1 Aprilie este despre distracție, așa că se spune că cei care se supără pe farse vor avea parte de ghinion.
„Peștele de aprilie” în Franța – Francezii lipesc pe spatele prietenilor hârtii cu un pește desenat, simbolizând faptul că „au fost prinși” într-o farsă.
Cele mai celebre păcăleli de 1 aprilie din trecut
BBC și Spaghetele Care Cresc în Copaci (1957). BBC a difuzat un reportaj în care arăta cum fermierii din Elveția cultivă spaghete în copaci. Mulți telespectatori au sunat la televiziune, întrebând cum pot și ei să își planteze propriul „copac de spaghete”.
Google și „Gmail Motion” (2011). Google a anunțat un sistem revoluționar prin care utilizatorii își pot controla e-mailul doar prin mișcări ale corpului. Mulți au căutat să activeze funcția, fără să realizeze că era o păcăleală.
Burger King și „Whopper pentru stângaci” (1998). Burger King a anunțat că lansează un burger special pentru stângaci, în care ingredientele sunt „redistribuite” astfel încât să fie mai ușor de mâncat cu mâna stângă. Mulți clienți au cerut să comande această variantă.
Big Ben devine digital (1980). BBC a anunțat că celebrul ceas Big Ben din Londra va renunța la mecanismul său clasic și va deveni un ceas digital. Mulți britanici au fost șocați și chiar au protestat împotriva schimbării.
Idei de farse simple și amuzante pentru 1 Aprilie
Dacă vrei să te distrezi cu prietenii sau familia, iată câteva farse ușor de făcut:
- Mouse-ul care nu mai funcționează – Lipește un mic post-it sub mouse-ul unui coleg de muncă și urmărește cum încearcă să își dea seama de ce nu merge.
- Ecran spart pe telefon – Setează un wallpaper cu un ecran crăpat pe telefonul cuiva și vezi reacția lor.
- Schimbarea zahărului cu sare – Ideal pentru cafeaua de dimineață a cuiva.
- Sunetul blocat la maxim – Dă volumul laptopului sau al televizorului la maxim și așteaptă ca cineva să îl pornească.
- Apă colorată la robinet – Pune câteva picături de colorant alimentar în capătul robinetului și surprinde-i pe cei care își spală mâinile.
De ce iubim ziua de 1 Aprilie sau ziua păcălelilor?
1 Aprilie este o zi în care ne putem amuza și relaxa, uitând pentru câteva momente de grijile zilnice. Farsele ne ajută să ne distrăm și să vedem viața cu mai mult umor.
Sursa foto: tradiții-superstiții.ro
Citește și:
EditorialPăcăleala, un atribut al societății noastre
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii