Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 iunie - Ziua internațională a copilului

ro

01 Jun, 2024 09:39 887 Marime text
foto: Pixabay
 
  • Ziua internaţională a copilului este sărbătorită în aproximativ un sfert din mapamond la 1 iunie. 

Ziua internaţională a copilului este sărbătorită în aproximativ un sfert din mapamond la 1 iunie. Prima „Conferinţă mondială pentru bunăstarea copiilor” a avut loc la Geneva, Elveţia, în 1925, când această sărbătoare a fost marcată pentru prima dată, potrivit www.officeholidays.com, conform Agerpres.

Data de 1 iunie este folosită de multe ţări din fosta zonă de influenţă sovietică, „Ziua Internaţională pentru Protecţia Copilului” fiind instituită la 1 iunie 1950, în urma congresului Federaţiei Internaţionale Democratice a Femeilor de la Moscova, care a avut loc în 1949.

Odată cu instituirea Zilei mondiale a copilului, statele membre ONU au recunoscut copiilor, indiferent de rasă, culoare, sex, religie şi origine naţională sau socială, dreptul la afecţiune, iubire, înţelegere, hrană adecvată, îngrijire medicală, educaţie gratuită, protecţie împotriva tuturor formelor de exploatare şi la creştere într-un climat de pace universală şi de fraternitate.

Multe ţări au stabilit o Zi a copilului, dar aceasta nu este, de regulă, sărbătoare legală. De exemplu, unele ţări celebrează Ziua Copilului pe data de 20 noiembrie ca Ziua Universală a Copilului. Această zi a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1954 şi îşi propune să promoveze bunăstarea copiilor din întreaga lume.

În prezent, în lume există aproximativ 2 miliarde de copii cu vârsta cuprinsă între zero şi 14 ani, potrivit https://worldpopulationreview.com/. Conform statisticilor oficiale ale ONU, în lume sunt aproximativ 2,6 miliarde de minori, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din populaţie. Această populaţie este încadrată la categoria „copii” conform clasificării oficiale. Cu toate acestea, având în vedere dificultatea de a accesa educaţia, iniţierea sexuală timpurie şi abuzul psihologic în familii, problemele generaţiei Z nu sunt de obicei cele ale „copiilor”. Astfel, prima zi de vară aduce în atenţia tuturor protejarea intereselor copiilor, subliniază pagina https://knowinsiders.com/.

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care a fost modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie - Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, în România, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

Initiaţiva legislativă, înaintată de senatoarea Rozalia Biro şi de deputata Claudia Boghicevici, împreună cu un grup format din 84 de parlamentari din toate partidele politice, a făcut parte din campania ce a avut ca scop îmbunătăţirea relaţiei părinte-copil. Campania a fost derulată de grupul de iniţiativă format din Itsy Bitsy FM împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tily Niculae -, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi.

„Ne bucură semnul pozitiv pe care îl dă societăţii votul de astăzi (n.red. - 18 octombrie 2016). Nu pot decât să sper că vorbim doar de un început, că vom pune umărul împreună - societatea civilă, autorităţile, liderii de opinie, companiile - să facem cât mai multe acţiuni în sprijinul copiilor şi părinţilor, pentru familii din ce în ce mai sănătoase din toate punctele de vedere”, declara Gabriela Coman, preşedinta ANPDCA, conform www.itsybitsy.ro.


Între evenimentele programate pentru 1 iunie 2024 în Bucureşti, se numără: K-Zilla - Festivalul Elevilor, organizat cu ocazia Zilei Copilului, pe 1 şi 2 iunie, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti; 1uniFEST, festival de joacă pentru copii şi părinţi, în Parcul Alexandru Ioan Cuza, între orele 9:00 şi 20:00; evenimentul „Musical Playground, o sărbătoare de Ziua Internaţională a Copilului”, la Sala Mare de la ARCUB de la ora 11.00.

În plus, toţi copiii cu vârsta până în 14 ani, însoţiţi de părinţi, vor avea acces gratuit la Muzeul Naţional Cotroceni de 1 Iunie. Cu prilejul Zilei internaţionale a copilului va fi deschisă şi expoziţia care reuneşte lucrările câştigătorilor ediţiei a V-a a Concursului Cotroceni Creativ Junior, dar şi lucrări selectate în categoria „Artişti de urmărit”.

Grădina Zoologică din Braşov le-a pregătit copiilor, de 1 Iunie, în premieră, pe lângă obişnuitele jocuri şi ateliere, un concert simfonic, în parteneriat cu Filarmonica - „Carnavalul Animalelor” de Camille Saint-Saëns, fiind programate două spectacole, la orele 11.00 şi 12.00.

Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui organizează expoziţia temporară „Lumea copilăriei”, care va aduce în faţa publicului 160 de păpuşi aparţinând colecţionarei Maria Tamaş şi 70 de clopoţei din colecţia Dorinei Topală. Vernisajul expoziţiei va avea loc, de la ora 11.00, în Sala "Arta" a Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui şi va fi deschisă publicului până pe 31 iulie 2024.

Muzeul Judeţean Satu Mare se redeschide parţial, de la această dată, cu expoziţii pentru copii de prezentare a mediului natural, arheologie şi o parte din expoziţia de istorie, proiectul de reabilitare al întregii clădiri urmând să fie finalizat în vara acestui an.

La 2 iunie 2024, Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, dirijat de Cezar Verlan, va susţine concertul extraordinar „Madrigal cântă copiilor”, eveniment care va avea avea loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, a încheiat sursa citată. 


Citește și:
1 iunie - Ziua mondială a părinților
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii