Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:14 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

111 ani de la nașterea lui Garabet Avachian - profesor emerit și ilustru colecționar de artă

ro

01 Nov, 2019 00:00 2054 Marime text
Astăzi se împlinesc 111 ani de la nașterea profesorului Garabet Avachian, care a venit pe lume la 1 noiembrie 1908, în Constanța.

Absolvent al liceului Mircea cel Bătrân”, se înscrie la Con­servatorul din București, unde rămâne după terminarea studiilor, ca asistent universitar, descoperindu-și astfel vocația pentru pe­da­gogia viorii și dedicându-se ­acestei nobile profesii, precum și cercetărilor legate de tehnica violonistică.

Parcurgând întreaga ierarhie academică, ajunge Șef al catedrei de vioară din Conservatorul bucureștean și se ocupă de formarea a generații întregi de vio­loniști, unii re­marcați în concursuri inter­na­ționale sau în viața concertistică.

Preocupat în permanență de dezvoltarea mijloacelor tehnice și interpretative ale viorii, Garabet Avachian este autorul unor importante lucrări de specialitate: „Studiul schimburilor de poziție”, „Contribuții la în­sușirea rațională a tehnicii violonistice”, „Despre arta in­terpretativă în concepție mo­dernă” etc.

A fost invitat să facă parte sau să prezideze jurii ale multor concursuri in­ter­naționale. În anul 1967 a fost solicitat, în calitate de pro­fesor, la Cursurile estivale de perfecționare inițiate de Sergiu Celibidache, pe lângă Filarmonica din Stockholm și Conservatorul din Sienna.

O altă latură importantă a personalității lui Garabet Avachian este pasiunea sa pentru artă, profesorul fiind un mare colecționar îndrăgostit de frumos. Muzeul Colecțiilor din Bu­curești adăpostește la loc de cinste, încă din 1978, valoroasele piese donate de el - nume­roase obiecte de artă decorativă, sticlărie de Boemia, argintărie, ceramică islamică, co­voare de Buhara și Anatolia, piese de mobilier și un număr impresionant de icoane de lemn și de sticlă, opere ale artizanilor populari din glăjăriile de la Nicula și Hăjdate, centre ardelene cunoscute și recunoscute în toată lumea.

Colecția sa cuprinde, de asemenea, opere semnate de N. Grigorescu, Șt. Luchian, Jean Al. Steriadi, G. Pe­­trașcu, I. Iser, Camil Ressu, Alex. Ciucurencu, Th. Pallady, Dumitru Ghiață, dar și artă flamandă, italiană și franceză, din secolul al XVIII-lea și începutul celui de al XIX-lea, stampe japoneze, exemplare rare din arta orientală și extrem orientală.

Printre obiectele de artă, organizatorii expoziției au plasat cărți și partituri muzicale folosite de profesor în activitatea sa profesională, ceea ce oferă impresia că maestrul este încă viu, bucurându-se de ceea ce a iubit mai mult: arta, în toate manifestările sale.

S-a stins din viață la 11 iulie 1967, la nici 57 de ani.
 
Sursa foto: facebook/muzeul colectiilor de arta
 
Citește și:

Legendele Constanţei Misterioasa legătură dintre Casa cu Lei şi pasiunea pentru artă a lui Krikor Zambaccian (galerie foto)
 

Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii