Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu! Poetul național al românilor, comemorat la Constanța

ro

15 Jun, 2024 14:59 973 Marime text
Astăzi, 15 iunie 2024 se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 iunie), născut Mihail Eminovici, supranumit "Luceafărul poeziei româneşti". 

Astăzi, de la ora 11.45, la statuia poetului Mihai Eminescu, amplasată pe faleza Cazinoului din Constanța, ÎPS Teodosie a participat la evenimentul cultural-artistic „Omagiu lui Eminescu”, organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius” în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul”, A.S.C.O.R. Constanța, A.T.O.M. Constanța, Corul de copii al Capelei Tinerilor din Mamaia și Corul Colegiului național „Mircea cel Bătrân”, Constanța.

Momentele recitative au fost asigurate de către elevi și studenți, în vreme ce Corala „Armonia” a interpretat partituri muzicale inspirate de versurile eminesciene;

Tot astăzi, de la ora 17.00, în parcul mănăstirii Dervent, la monumentul lui Mihai Eminescu, ÎPS Teodosie va oficia slujba de parastas pentru Poetul Național, urmată de un moment artistic susținut de către membri ai Coralei „Armonia”. 

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani, în familia căminarului Gheorghe Eminovici şi a Ralucăi Eminovici, fiind al şaptelea dintre cei unsprezece copii din familie. Ziua sa de naştere a fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010.

Primul şi singurul volum de poezii tipărit în timpul vieţii lui M. Eminescu a apărut în decembrie 1883, purtând titlul "Poesii", fiind tipărit de Editura Librăriei Socecu & Comp - Bucureşti, şi având o scurtă prefaţă scrisă de Titu Maiorescu. Ediţia princeps avea 307 pagini şi a fost tipărită pe când Eminescu se afla deja internat într-un sanatoriu în Germania, deoarece în 1883 apăruseră primele semne ale bolii. Volumul cuprindea 61 de poezii, plus trei variante la "Mai am un singur dor". Cele 17 poezii inedite, apărute alături de unele dintre poeziile deja publicate în revistele "Convorbiri literare" şi în "Familia", sunt: "Glossă", "Odă", "Iubind în taină...", "Trecut-au anii...", "Veneţia", "Se bate miezul nopţii...", "Cu mâne zilele-ţi adaogi", "Peste vârfuri", "Somnoroase păsărele", "De-or trece anii...", "Lasă-ţi lumea...", "Te duci...", "Din valurile vremii...", "Ce te legeni...", "La mijloc de codru...", "Mai am un singur dor", "Criticilor mei".

Pe lângă poezie, Mihai Eminescu a publicat şi proză ("Sărmanul Dionis", "Făt-Frumos din lacrimă"), nuvelă fantastică ("Cezara"), povestiri, schiţe, teatru ş.a.

În 1888, grav bolnav, marele poet, însoţit de Veronica Micle, s-a mutat în Bucureşti unde avea să moară la 15 iunie 1889, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu. A devenit membru de onoare post-mortem al Academiei Române, la 28 octombrie 1948. În ianuarie 2005, a apărut primul volum al manuscriselor eminesciene, ediţie facsimilată coordonată de Academia Română, iar ulterior, în 2008, au fost lansate 12 volume din seria manuscriselor facsimilate care se adăugau altor şapte deja apărute. Manuscrisele lui Eminescu au fost donate Academiei Române, în 1902, de Titu Maiorescu. 

Citește și: 

134 de ani de la ridicarea la Ceruri a lui Mihai EminescuMonumentul, conferințele și volumul dedicate la Constanța lui Eminescu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii