19 aprilie 1919. A apărut, la București, revista literară „Sburătorul", condusă de Eugen Lovinescu
19 aprilie 1919. A apărut, la București, revista literară „Sburătorul", condusă de Eugen Lovinescu
19 Apr, 2022 10:55
ZIUA de Constanta
1313
Marime text
Ziua de 19 aprilie marchează o serie de evenimente importante ce s-au petrecut de-a lungul istoriei, în lume.
Astfel, amintim câteva dintre evenimentele reprezentantive pentru 19 aprilie:
1713: Fără moștenitori pe line masculină în viață, împăratul Carol al VI-lea al Sfântului Imperiu Roman, emite sancțiunea pragmatică din 1713 pentru a se asigura că pământurile habsburgice și tronul austriac vor putea fi moștenite și de o femeie; fiica și succesoarea sa, Maria Tereza se va naște peste patru ani.
1770: Maria Antoaneta se căsătorește la vârsta de 14 ani prin procură cu Delfinul Franței
1904: Orașul Toronto este afectat în mod semnificativ de un incendiu. 104 clădiri au fost distruse, prejudiciul total fiind de 10 milioane de dolari canadieni, însă nici o persoană nu-și pierde viața.
1919: A apărut, la București, revista literară „Sburătorul", condusă de Eugen Lovinescu.
1927: Din cauza "obscenității" din piesa Sex, actița Mae West este condamnată la 10 zile de închisoare în New York. După opt zile, va fi eliberată pentru bună purtare.
1956: Actrița americană Grace Kelly se căsătorește cu Rainier al III-lea de Monaco la Catedrala Saint Nicolas din Monaco.
1960: Studenții din Coreea de Sud organizează un protest național pro-democrație împotriva președintelui Syngman Rhee, forțându-l în cele din urmă să demisioneze, la 26 aprilie, după patru mandate.
1961: Victoria de la Playa Giron a revoluționarilor cubanezi.
1971: Sierra Leone devine republică și Siaka Stevens președintele ei.
1971: Se lansează prima stație spațială, Salyut 1. După 123 de zile de utilizare, va arde la reintrarea în atmosfera Pământului, la 11 octombrie.
1984: Advance Australia Fair este proclamat ca imn național al Australiei, iar verdele și auriul drept culorile naționale.
1995: Clădirea federală Murrah din orașul Oklahoma a fost ținta unui atac terorist. În urma exploziilor au murit 168 oameni, printre care opt ofițeri federali.
2000: Un Boeing 737-200 al Philippine Airlines s-a prăbușit în timpul aterizării pe insula Samal. Toate cele 131 de persoane aflate la bord au murit.
2011: Fidel Castro demisionează din funcția de Prim secetar al CC al Partidul Comunist din Cuba, după 45 de ani de deținere a titlului.
2017: În perioada 19-23 aprilie se desfășoară Campionatul european de gimnastică individuală Cluj 2017, ediția a VII-a. Este cea de-a doua ediție găzduită de România după cea din 1957. România a obținut un total de 4 medalii: 2 de aur, una de argint și una de bronz.
2021: Elicopterul Ingenuity al NASA, care face parte din misiunea Mars 2020, efectuează primul zbor cu motor pe o altă planetă.
Aniversări
1979: Kate Hudson, actriță americană
1987: Maria Șarapova, jucătoare rusă de tenis de câmp
Ziua poeziei şi a minţii creative
Ziua poeziei şi a minţii creative (#PoetryAndTheCreativeMindDay) este dedicată acelor minţi care au împins înainte societatea de-a lungul istoriei, prin inovaţie şi artă. Prin poezie şi artă în general, aceste minţi au reprezentat o provocare faţă de ceea ce era considerat posibil sau social acceptabil şi au împins societatea înainte.
Această zi reprezintă o bună oportunitate de a reciti acele poezii care te-au influenţat odinioară sau de a-ţi aşterne la rândul tău gândurile pe hârtie sau în culori, pe şevalet.
Ziua rufelor întinse la uscat
O activitate atât de prozaică cum este întinsul rufelor pe sârmă, la uscat, împarte ziua de 19 aprilie cu poezia. Însă Ziua rufelor întinse la uscat (#HangingOutDay) se adresează celor care doresc să găsească o modalitate mai comodă şi mai eficientă de a-şi usca rufele, respectând mediul înconjurător. Astfel, prin această zi suntem încurajaţi să întindem rufele la uscat în loc să apelăm la uscătoarele pe bază de gaz sau electricitate.
Ziua usturoiului
Ziua de 19 aprilie a fost aleasă în Statele Unite să reprezinte şi ziua usturoiului (#GarlicDay) - un ingredient care dă gustul pentru numeroase preparate culinare, un antibiotic natural cu proprietăţi de conservare a hranei într-o perioadă în care nu existau frigidere şi în acelaşi timp şi un element al mitologiei şi folclorului din numeroase ţări.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii