Acum 78 de ani s-a ridicat la cer cel mai de seamă critic literar după Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu
Acum 78 de ani s-a ridicat la cer cel mai de seamă critic literar după Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu
16 Jul, 2021 10:08
ZIUA de Constanta
2921
Marime text
- Astăzi se împlinesc 78 de ani de când s-a stins din viață cel mai de seamă critic literar, după Titu Maiorescu, fiind, în acelaşi timp, dramaturg, memorialist, romancier şi nuvelist.
Debutul în zona publicistică l-a avut în anul 1903, în revista Adevărul, cu un articol despre studiile sale clasice. Şi-a dat doctoratul în Franţa, sub supravegherea lui Emile Faguet. Cu o etică a muncii greu de egalat de alt critic român, a scris volume de critică, beletristică și memorialistică.
Cele mai cunoscute epopee ale sale sunt cele două romane despre iubirile lui Mihai Eminescu : Mite (1934) - centrat pe Mite Kremnitz și Bălăuca (1935) - despre Veronica Micle . A scris două mari lucrări de sinteză, „Istoria civilizaţiei române moderne“ şi „Istoria literaturii române contemporane“, prin care a lansat teorii despre evoluţia culturii autohtone.
Eugen Lovinescu a propus o teorie specială, care a primit denumirea de „Teoria sincronismului“. Ea presupune împrumutul elementelor de originalitate de la culturile care dau tonul „spiritului timpului“. Astfel, culturile mici se sincronizează cu cele mari. Teoria se opune tradiţionalismului, însă fără a refuza valorile naţionale. Printre alte opere scrise de Lovinescu se numără „Aripa morţii“, „Aqua forte“, „De peste prag“.
S-a stins din viață, la doar 62 de ani, pe 16 iulie 1943, la București. În Constanța există o stradă care-i poartă numele.
Citește și:
#DobrogeaDigitală: Eugen Lovinescu, „un romantic cenzurat, un sentimental lucid si chiar un boem refulat”
#DobrogeaDigitală - „Figuri în filigran”, de Pericle Martinescu : Eugen Lovinescu, un veritabil aristocrat al Spiritului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii