Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 20 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 octombrie, Ziua Internațională a controlorilor de trafic aerian

ro

20 Oct, 2024 10:13 234 Marime text




 
  • La 20 octombrie 2024 este marcată Ziua internaţională a controlorilor de trafic aerian.

Această zi este marcată anual de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian (IFATCA) pentru a creşte gradul de interes public faţă de rolul important al acestei activităţi în slujba societăţii, faţă de munca celor care lucrează în turnurile de control, respectiv controlorii de trafic, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a traficului aerian, potrivit Agerpres.

Siguranţa traficului aerian este asigurată de priceperea controlorilor de trafic aerian, care asigură cursivitatea curselor, monitorizarea zborurilor şi deplasarea avioanelor în timpul zborului, precum şi operaţiunile de aterizare.

Rolul controlorului de trafic aerian a evoluat treptat de la un demers bazat pe pricepere şi cunoştinţe la o activitate complexă şi conectată prin utilizarea celor mai noi tendinţe tehnologice. Desfăşurarea acestei activităţi este esenţială pentru siguranţa traficului aerian.
 
Meseria de controlor de trafic aerian este una dintre cele mai importante profesii din aviaţie, asigurând desfăşurarea în siguranţă a zborurilor şi a controlului dirijării aeronavelor pe durata tuturor operaţiunilor implicate la sol şi în aer.

La 20 octombrie 1961, a fost înfiinţată Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Acest organism reuneşte asociaţii din 137 de state, incluzând peste 50.000 de controlori de trafic la nivel internaţional.

Ideea înfiinţării federaţiei a aparţinut Asociaţiei Controlorilor de Trafic Aerian din Israel, condusă de Jacob Wachtel, care a fost iniţiatorul acestei propuneri în anul 1956. În 1959, asociaţia de profil din Elveţia a propus explorarea posibilităţilor pentru înfiinţarea federaţiei mondiale care să gestioneze activitatea controlorilor de trafic aerian. Cu prilejul întrunirii de la Frankfurt, s-a convenit asupra redactării unui proiect de constituţie pentru o federaţie europeană care să poarte denumirea Federaţia Europeană a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian (EFATCA)..

Prima reuniune a grupului de lucru pentru înfiinţarea noului organism s-a desfăşurat la Amsterdam, la 19-20 octombrie, prilej cu care 12 asociaţii membre au ratificat proiectul de constituţie: Austria, Franţa, Luxemburg, Belgia, Republica Federală Germania, Olanda, Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda, Irlanda şi Elveţia. Cu prilejul conferinţei constituţionale s-a hotărât extinderea federaţiei sub forma unui forum mondial, ceea ce a condus la apariţia Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Promovarea navigaţiei aeriene sigure şi eficiente şi protejarea intereselor profesionale comune ale membrilor federaţiei au reprezentat principalul scop al federaţiei. Este înregistrată în Elveţia şi are sediul central la Montreal, Quebec (Canada).
 
 
Citește și
Accident aviatic simulat pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța. Desfășurare impresionantă de forțe
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii