21 august 2024, Ziua internaţională pentru comemorarea şi omagierea victimelor terorismului
21 august 2024, Ziua internaţională pentru comemorarea şi omagierea victimelor terorismului
21 Aug, 2024 10:06
ZIUA de Constanta
445
Marime text
- La 21 august 2024 este marcată, de către Organizaţia Naţiunilor Unite, Ziua internaţională pentru comemorarea şi omagierea victimelor terorismului.
Marcarea acestei zile a fost instituită în acord cu prevederile Rezoluţiei 72/165 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Scopul vizează sprijinirea eforturilor Adunării Generale a ONU, ale Comisiei pentru Drepturile Omului şi ale Consiliului pentru Drepturile Omului pentru promovarea şi protejarea drepturilor victimelor terorismului. Adunarea Generală a ONU reconfirmă promovarea şi protejarea drepturilor omului şi statul de drept în plan naţional şi internaţional, condiţii esenţiale pentru prevenirea şi combaterea terorismului, conform Agerpres.
Pentru marcarea în acest an a acestei zile internaţionale, la 21 august 2024 este organizat evenimentul virtual cu participarea unor reprezentanţi de rang înalt având titulatura ''Voci pentru Pace: Victimele Terorismului în calitate de Consilieri şi Educatori de Pace''. Cu prilejul acestui eveniment, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite Antonio Guterres va susţine o alocuţiune care va fi urmată de discursul Subsecretarului general pentru Biroul de Contraterorism Vladimir Voronkov, de declaraţia Grupului Prieteni ale Victimelor Terorismului şi de remarci ale unor supravieţuitori şi victime ale terorismului.
Ulterior, este organizată o masă rotundă de discuţii cu tema ''Victimele Terorismului în Calitate de Consilier şi Educatori pentru Pace'', la care vor participa cinci participanţi, printre care se numără victime şi supravieţuitori ai terorismului, experţi şi membri ai statelor pentru a reflecta şi a stimula discuţia despre puterea transformatoare a vocilor victimelor actelor de terorism cu scopul de a creşte gradul de conştientizare, de a contribui la solidificarea păcii şi în sprijinul unor comunităţi mai reziliente. Evenimentul este transmis în direct pe canalul UN WebTV, conform sursei citate anterior.
La 8 septembrie 2006, a fost adoptată Rezoluţia 60/288 privind Strategia globală de combatere a terorismului, care stipulează faptul că dezumanizarea victimelor se numără printre condiţiile care contribuie la răspândirea terorismului, iar măsurile care vizează respectarea demnităţii umane şi menţinerea statului de drept reprezintă un demers eficient de combatere a acestui flagel, potrivit https://www.un.org.
Principala responsabilitate pentru sprijinirea victimelor terorismului şi apărării drepturilor acestora revine statelor membre ONU care şi-au asumat prin procesele interne la nivel naţional ratificarea documentelor specifice în materie ale Naţiunilor Unite.
Citește și
Poliția sârbă a împușcat mortal un musulman suspectat de terorism, la Novi Pazar
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii