Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

25 iulie - Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (ONU)

ro

25 Jul, 2024 08:20 212 Marime text

 
  • Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluţia A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie. 

Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluţia A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie. Acest eveniment global reprezintă o bună oportunitate de a evidenţia impactul tragic şi profund al înecului asupra familiilor şi comunităţilor şi de a oferi soluţii salvatoare pentru a preveni această tragedie, potrivit Agerpres.

Toate părţile interesate - guverne, agenţii ONU, organizaţii ale societăţii civile, sectorul privat, mediul academic şi persoane fizice - sunt invitate să marcheze această zi subliniind necesitatea unei acţiuni urgente, coordonate şi multisectoriale privind măsuri precum: instalarea de bariere care controlează accesul la apă; predarea abilităţilor de înot, siguranţă în apă şi salvare în siguranţă; instruirea trecătorilor în salvare şi resuscitare în siguranţă; stabilirea şi aplicarea reglementărilor sigure privind navigaţia cu barca, transportul maritim şi feribot; îmbunătăţirea managementului riscului de inundaţii.

Noua rezoluţie a Adunării Generale a ONU a invitat OMS să coordoneze acţiunile de prevenire a înecului în cadrul sistemului ONU. În această calitate, OMS conduce pregătirile pentru Ziua Mondială de Prevenire a Înecului prin realizarea de materiale aferente, găzduirea unui eveniment global de lansare şi sprijinirea activităţilor naţionale şi locale în ţări şi în comunităţi din întreaga lume.

Înecul a provocat peste 2,5 milioane de decese în ultimul deceniu. Majoritatea covârşitoare a acestor decese (90%) au loc în ţările cu venituri mici şi medii. La nivel global, cele mai mari rate de înec apar în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani, urmaţi de copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 9 ani, menţionează www.who.int.

Anual, se estimează că 236.000 de oameni se îneacă, ceea ce face din înec o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Înecul este a treia cauză de deces accidental, reprezentând 7% din toate decesele cauzate de răni, potrivit www.un.org. Bilanţul uman, social şi economic al acestor pierderi este intolerabil de mare şi complet prevenibil, a încheiat sursa citată. 


Citește și:
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii