29 noiembrie, Ziua infanteriei marine române! Date din istoria fostului Batalionul de Infanterie Marină
29 noiembrie, Ziua infanteriei marine române! Date din istoria fostului Batalionul de Infanterie Marină
28 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2849
Marime text
- Doctrina, organizarea, mediul de acţiune şi specificul amfibiu al misiunilor Regimentului 307 Infanterie Marină îi conferă acestei structuri un caracter de unicitate, atât în Forţele Navale, cât şi în Armata României.
Duminică, 29 noiembrie 2020, este marcată Ziua infanteriei marine române! Potrivit Forțelor Navale Române, prima menţionare a infanteriştilor marini a apărut în anii 1886-1888. Aceștia făceau parte din echipajul crucişătorului „Elisabeta”.
La 24 ianuarie 1917, se înfiinţa Batalionul de Debarcare din efectivele terestre ale marinei, cu misiunea de a apăra regiunea Chiliei Vechi.
Zonă geografică de responsabilitate, Delta Dunării şi litoralul maritim
În Ordinea de bătaie a Marinei Militare Romane din ianuarie 1917, a apărut, ulterior, o nouă structură - Corpul Infanteriştilor Marinei, ce avea ca zonă geografică de responsabilitate Delta Dunării şi litoralul maritim, având în compunere Batalionul de Debarcare şi Grupul Companiilor de Marş.După formarea statului naţional unitar român, la 1 Decembrie 1918, transformările produse în viaţa economică, militară şi politică, s-au reflectat şi în planul militar.
În timpul stării de criză de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, la 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, pentru apărarea litoralului, pe lângă Regimentul de Geniu Marină şi Divizionul de Artilerie de Coastă, s-a constituit Batalionul de Infanterie Marină, prima unitate de acest fel din Armata României.
La cererea consilierilor sovietici
La 1 mai 1941, prin Înaltul Decret Regal nr. 1527, Batalionul de Infanterie Marină s-a transformat în Regiment de Infanterie Marină, cu comandamentul la Brăila; Regimentul de Infanterie Marină includea un efectiv de 159 ofiţeri, 198 subofiţeri şi 3653 soldaţi. În anul 1948, s-a transformat în Grup de Infanterie Marină, iar în 1958 a fost desfiinţat, la cererea consilierilor sovietici din Ministerul Forţelor Armate.Prima garnizoană de dislocare, în localitatea 2 Mai, judeţul Constanţa
La 29 noiembrie 1971, a fost înfiinţat Batalionul 307 Infanterie Marină, în subordinea Comandamentului Marinei Militare, prin desfiinţarea unui batalion de infanterie din cadrul Regimentului 56 Infanterie de la Brăila. Prima garnizoană de dislocare a Batalionului 307 Infanterie Marină a fost în localitatea 2 Mai, judeţul Constanţa. Din această raţiune, aceeaşi dată a devenit şi Ziua Infanteriei Marine în România.Ca urmare a avantajelor privind misiunile, capabilităţile şi poziţia, oferite de Delta Dunării şi Complexul Lagunar Razelm-Sinoe, în 1973, Batalionul 307 Infanterie Marină a fost redislocat la Babadag, judeţul Tulcea, într-o zonă extrem de propice desfăşurării instrucţiei specifice, dislocării în zona de responsabilitate şi executării misiunilor tactice încredinţate.
Drapelul de Luptă
Prin Decretul Prezidenţial nr. 176 din 27 mai 1996, Batalionului 307 Infanterie Marină i-a fost acordat Drapelul de Luptă.Cu excepția perioadei anilor 2004-2015, când a fost subordonat Statului Major al Forțelor Nvale, Batalionul 307 Infanterie Marină, a fost unitate tactică, componentă a marii unități fluviale/fluvial-maritime, indiferent de denumirea acesteia (Brigadă Fluvială, Brigadă Fluvial Maritimă etc.). Deși, inițial, la înființarea ca batalion, a fost dislocat în zona de sud a litoralului românesc, localitatea 2 Mai, județul Constanța. Ulterior, a fost redislocat în zona de nord, pentru a fi în apropierea Deltei Dunării, a zonei Dunării Maritime și a complexului de lacuri maritime Razelm-Sinoe. De asemenea, majoritatea exercițiilor naționale în care subunități sau chiar întregul batalion au fost angajate, s-au desfășurat în cadrul forțelor fluviale, în zona Deltei Dunării sau zona lagunară Razelm-Sinoe. Anumite elemente de natură geografică, doctrinară și chiar tehnologică au menținut o puternică legătură a infanteriei marine cu Forțele Fluviale.
Flotila Fluvială
La 1 noiembrie 2015, ca urmare a transformării Serviciului Fluvial în comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, s-a constituit Flotila Fluvială, reprezentând noua capabilitate de nivel tactic a Forțelor Navale Române, care are misiunea siguranței și apărării zonei naționale a fluviului Dunării de la intrarea în țară și până la vărsare, inclusiv Delta Dunării.Citește și
Forțele Navale Române
Ziua Armatei sărbătorită în Strâmtoarea Bosfor, Turcia
Echipajul Fregatei „Regina Maria”, o săptămână plină
Activități de luptă antisubmarin în comun cu partenerii NATO
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii