A fost elucidat misterul! Malurile lacului Tăbăcărie aparțin Consiliului Local Municipal și Primăriei Constanța care trebuie să găsească soluții pentru reabilitare!
A fost elucidat misterul! Malurile lacului Tăbăcărie aparțin Consiliului Local Municipal și Primăriei Constanța-
ABADL nu deține malul lacului Tăbăcărie, asta declara directorul instituției în luna aprilie
-
Urmare a unor demersuri a ieșit la lumină adevărul
-
Apele Române au solicitat eliberarea unor copii după documentația care a stat la baza Proiectului 330/1975 pentru construirea acelei construcții hidrotehnice
-
Astfel s-a aflat că beneficiarul lucrării "Consolidare mal lac Tăbăcărie - Constanța" era Consiliul Popular al Municipiului Constanța (CPMC), actualul Consiliu Local Municipal Constanța și implicit Primăria Constanța
-
Municipalitatea trebuie să înceapă să caute fonduri pentru reabilitarea lor
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, în calitate de administrator al lacului Tăbăcărie, a invitat Primăria Constanţa și Consiliul Județean Constanța, care au calitate de posesori ai unor terenuri riverane lacului Tăbăcărie, la data de 23 aprilie 2020, la o analiză, pe tema reabilitării construcției de tip cheu (perete de beton vertical) care înconjoară lacul Tăbăcărie.
Întâlnirea a avut loc iar între timp s-a elucidat și misterul proprietarului cheului betonat al lacului, executat în anii 1978-1979 de către autoritățile locale, în baza proiectului 330/1975 și era parte a lucrărilor de amenajare a zonei lacului, incluzând debarcadere și alei pietonale.
La acel moment, directorul ABADL, Bogdan Bola afirma că biroul patrimoniu - cadastru al ABADL nu are în arhivă nicio adresă, procedură, corespondență privind intabularea sau posesia malului. De altfel, în Inventarul Bunurilor din Domeniul Public al Statului, niciun lac natural sau de acumulare din România nu are malurile intabulate. Deci nici Tăbăcărie.
Douăzeci și doi de lei și nouăzeci de bani...
Cu suma de 22.90 lei, conducerea ABADL a elucidat un mister care dăinuie de prea mulți ani în orașul nostru - ale cui sunt malurile de pe lacul Tăbăcărie.
“În pofida tuturor declarațiilor publice din ultimii ani din partea autorităților locale, nu a fost așa...
În urma întâlnirilor solicitate de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral cu Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța, am descoperit că niciuna dintre instituții nu are în posesie/administrare acest mal. Însă la propunerea celor de la CJC, am solicitat să ni se elibereze copii după documentația care a stat la baza Proiectului 330/1975 pentru construirea acelei construcții hidrotehnice. Și astfel, cu 22.90 lei, am descoperit că beneficiarul lucrării "Consolidare mal lac Tăbăcărie - Constanța" era Consiliul Popular al Municipiului Constanța (CPMC), actualul Consiliu Local Municipal Constanța (și implicit Primăria Constanța).
Acest mal nu a aparținut niciodată Apelor Române sau structurilor administrative de gen din perioada comunistă. Lucrarea a fost comandată de CPMC și administrată mereu de autoritățile locale. Toată documentația indică foarte clar beneficiarul, valoarea investiției (aproape 10 milioane de lei) și scopul lucrării - consolidare mal și agrement pentru constănțeni. Erau prevăzute zone nautice, Țara Copiilor dar și o zonă pentru expofloră. Nimic din toate acestea nu mai există acum...
Având aceste documente care atestă foarte clar cine ar trebui să se ocupe de malul lacului Tăbăcărie, am invitat de urgență reprezentanții Primăriei săptămâna aceasta pe lac pentru a lua datele topo și pentru a îi ajuta să definitivăm mai repede această problemă”, susține directorul ABADL, Bogdan Bola.
Primăria Constanța va trebui să acționeze și să caute fonduri pentru reabilitarea malurilor
Vă amintiți probabil că la începutul mandatului, primarul Decebal Făgădău spunea că "Parcul Tăbăcărie este un parc în care vom investi mult până în 2020 pentru că îmi doresc ca, până la finalul mandatului, să avem pistă pentru bicicliști și piste de alergare în jurul Lacului Tăbăcărie”.
O dată restabilit adevărul, Primăria Constanța va trebui să acționeze și să caute fonduri, pentru reabilitarea malurilor iar ABDL să curețe luciul de apă, care le aparține, în mod constant.
În ceea ce privește malul prăbușit al lacului, directorul ABADL îi transmite lui Decebal Făgădău că toate competențele și întreaga responsabilitate este a municipalității, însă Apele Române vor acorda tot sprijinul pentru ca autoritățile locale să intra în legalitate și să-l preia în administrare în vederea reabilitării.
Citește și:
În acte, ABADL nu deține malul lacului Tăbăcărie! Primăria Constanța și CJC invitate la o analiză pentru reabilitarea construcției de tip cheu care înconjoară luciul de apă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Gogu 29 May, 2020 09:35 In 1978 nu exista firma numita Apele Romane! Pe atunci toate investitiile facute de Stat in orasul Constanta erau finantate prin Consiliile Locale si prin Primarie! Intrebarea este cand s-a infiintat regia autonoma Apele Romane s-au transferat sau nu acesteia si apararile de mal? Ce anume scrie in actul de infiintare a Apelor Romane?