A primit peste un milion de euro de la CJC pentru solare Akilex Logistic are un nou administrator - un tânăr de 19 ani
A primit peste un milion de euro de la CJC pentru solare: Akilex Logistic are un nou administrator - un tânăr
18 Jan, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3146
Marime text
În octombrie 2013, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) cumpăra, din bani publici, solare complet echipate, în valoare de 1.174.824 de euro, în cadrul programului „Consumăm produse româneşti“. Un program care s-a aflat în atenţia auditorilor Curţii de Conturi. Achiziţia din 2013 s-a realizat prin licitaţie deschisă, iar contractul a fost câştigat de compania Akilex Logistic SRL. Şi în 2011, societatea s-a numărat printre cele trei câştigătoare ale aceluiaşi contract. Potrivit înregistrărilor din e-licitatii.ro, societatea a mai câştigat un contract şi cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, în valoare de peste 100.000 de euro. Un alt contract, adjudecat în martie 2014, a fost încheiat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Potrivit unei hotărâri adoptate de asociaţi la finele lui 2015, firma a trecut printr-o serie de modificări. Înfiinţată în 2010 doar de Cristina Gălăţan, pe parcurs, în societate a fost cooptată şi Livia Ioniţă. De curând, Cristina Gălăţan a renunţat însă complet la firma Akilex Logistic. Femeia şi-a cesionat întreg aportul în firmă către Daniel Marius Dusacovschi, un tânăr născut în 1996, la Tecuci, şi domiciliat în Murfatlar. Totodată, acesta devine şi administrator cu puteri depline al firmei care a distribuit solarele CJC-ului, după ce şi Livia Ioniţă s-a retras din această funcţie. După aceste schimbări, Livia Ioniţă deţine 97,6% din firmă, iar mai tânărul asociat - 2,4%.
Cât despre programul iniţiat de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, care a adus peste un milion de euro firmei la începutul activităţii, trebuie să amintim că acesta s-a desfăşurat în parteneriat cu consiliile locale ale comunelor judeţului şi Camera Agricolă Judeţeană Constanţa. Acest program urma să se desfăşoare pe parcursul a patru ani, timp în care au fost achiziţionate şi distribuite 2.500 de solare.
Gospodăriile beneficiare ale acestui program trebuiau să primească un solar pentru o suprafaţă de 80 mp, dotat cu instalaţii de irigat prin picurare, cu plase de umbrire pentru perioade cu temperaturi ridicate şi cu material termoprotector pentru protejarea culturilor în perioadele reci ale anului. „În aceste condiţii, deşi nu este parte din contract, iar acest program este derulat teoretic din anul 2011 de către CJC, prin actul adiţional nr. 40 la contractul-cadru nr. 736/2004, CJC alocă suma de 1.860.000 de lei din bugetul local de la cheltuieli curente RAJDP Constanţa pentru montat solare, în cadrul Programului judeţean «Consumăm produse româneşti». Alocarea acestor sume s-a realizat în data de 22.11.2012, conform ştampilei de control financiar preventiv propriu aplicat de CJC, iar în data de 20.12.2012, este cesionat contractul de montare a 550 de bucăţi solare către SC Rom Coman SRL şi înregistrat sub nr. 13614“, se arată în raportul de control al Curţii de Conturi.
„Alocarea acestor sume s-a realizat în data de 22.11.2012, conform ştampilei de control financiar preventiv propriu aplicat de CJC, iar în data de 20.12.2012, este cesionat contractul de montare a 550 de bucăţi solare către SC Rom Coman SRL şi înregistrat sub nr. 13614“, se arată în raportul de control al Curţii de Conturi.
Aşadar, apare, din nou, firma Rom Coman, deţinută de doi dintre colegii de dosar ai lui Nicuşor Daniel Constantinescu, Victor Aurelian Coman şi Daniel Dan Popa.
„În baza acestui contract, este emisă factura nr. 6291/28.12.2012, în baza căreia se facturează contravaloarea montării a 550 de solare. Documentul care stă la baza emiterii facturii este o situaţie cu numărul de solare complete pe localităţi, şi nicidecum situaţii de plată şi procese-verbale de recepţie confirmate de regie în funcţie de cantităţile real executate. Faptul că lucrarea nu este executată este demonstrată şi de intervalul mic de timp în care teoretic au fost montate aceste solare, respectiv opt zile, în intervalul 20.12 - 28.12.2012, perioada incluzând şi sărbătoarea Crăciunului, de două zile, operaţiunea derulându-se în 34 de locaţii de pe teritoriul judeţului Constanţa“, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Peste un milion de euro de la CJC, pentru solare
Un alt element care conduce la ideea că lucrarea nu este executată este scos în evidenţă de auditorii Curţii de Conturi. „Ca urmare a auditului financiar desfăşurat în anul 2012 pentru anul 2011 la CJC, s-a constatat că livrarea solarelor destinate acestui program s-a realizat în baza unui acord-cadru de furnizare produse încheiat cu firmele Lantana Style şi Akilex Logistic, iar montajul este inclus în preţul de livrare a solarelor. Cauzele care au condus la apariţia acestei abateri constau în lipsa controlului managerial intern şi în inexistenţa mecanismelor de control care să detecteze riscurile rezultate din realizarea unor activităţi de cesionare sau subcontractare de lucrări care, în fapt, nu intră în obiectul principal de activitate al regiei, dar căreia i se alocă fonduri publice pe care nu le utilizează în mod corespunzător“, explică auditorii în raportul de control întocmit în urma amplei acţiuni de verificare realizate abia în anul 2014 la RAJDP, după ce şeful CJC şi directorul regiei, Adrian George Gâmbuţeanu, au refuzat accesul Curţii de Conturi. Acest lucru i-a adus însă în vizorul DNA.Auditorii susţin că, din punctul lor de vedere, au fost încălcate prevederile următoarelor acte normative: art. 5, alin. 1 din OG 119/1999, art. 6, alin. 1 şi 2 din Legea 82/19991, pct. 46, 309, 310, 315 din Ordinul 3055/2009.
Citeşte şi Hotărârile lui Nicuşor Constantinescu, revocate de Cristinel Dragomir. De ce nu mai „consumăm produse româneşti“ la următoarea şedinţă CJC
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii