Abateri pe mai multe paliere Raportul de audit al Curții de Conturi în urma controlului derulat la Sucursala Regionala de Căi Ferate Constanța (DOCUMENT)
Abateri pe mai multe paliere: Raportul de audit al Curții de Conturi în urma controlului derulat la Sucursala
02 Feb, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
243
Marime text
- Concluzia de audit este concluzie cu rezerve, vezi secțiunea „documente”
- Conducerea Sucursalei Regionale Căi Ferate Constanța nu a formulat puncte de vedere divergente față de aspectele consemnate în proiectul de raport de audit
- Termenul de implementare propus pentru rezolvarea abaterilor constatate este 31.07.2025
INTRO:
Curtea de Conturi a publicat rezumatul executiv al raportului de audit și concluzia de audit în urma controlului derulat la Sucursala Regionala de Căi Ferate Constanța (numită în continuare SR CF Constanța) subunitate a Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” - SA, înființată în baza HG nr. 581/1998, fără personalitate juridică, cu sediul în Municipiul Constanța, Aleea Albăstrelelor nr.10.
Obiectul principal de activitate al SR CF Constanța constă în gestionarea infrastructurii feroviare și a patrimoniului auxiliar feroviar, pentru realizarea activității de ansamblu a transportului feroviar public intern, în conformitate cu cerințele siguranței circulației și ale tehnologiilor specifice de transport, funcționând pe bază de gestiune economică și autonomie financiară.
Controlul activității financiare și a administrării patrimoniului a vizat perioada 2021-2023 și a vizat: exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare; calitatea gestiunii economico-financiare în legătură cu scopul, obiectivele și atribuțiile prevăzute în actele de înființare ale entității verificate și evaluarea sistemelor de control intern (inclusiv audit intern), a modului de implementare a acestora și legătura de cauzalitate între rezultatele acestei evaluări și deficiențele constatate de către Curtea de Conturi în activitatea entității.
Principalele constatări de audit
Exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare:
Au fost constatate abateri în ceea ce privește organizarea și ținerea la zi a evidenței patrimoniului SR CF Constanța
Din verificarea modului de reflectare în contabilitate a imobilizărilor corporale, s-a constatat că în evidența contabilă a SR CF Constanța sunt înregistrate la 31.12.2023 active propuse și aprobate de consiliul de administrație pentru casare, încă din anul 2003.
Calitatea gestiunii economico-financiare în legătură cu scopul, obiectivele și atribuțiile prevăzute în actele de înființare ale entității verificate:
Au fost constatate abateri cu privire la efectuarea inventarierii tuturor elementelor patrimoniale și înregistrarea în evidența contabilă a rezultatelor obținute în urma acestei operațiuni.
Urmare verificării modului de reflectare în contabilitate a rezultatelor evaluării elementelor patrimoniale, s-a constatat că în perioada 2021-2023 nu s-a asigurat valorificarea și cuprinderea tuturor rezultatelor inventarierii în evidența contabilă întocmită pentru exercițiul financiar respectiv, astfel încât există riscul ca în situațiile financiare încheiate de către Compania Națională de Căi Ferate ,,CFR” SA la datele de 31.12.2021, 31.12.2022 și 31.12.2023, unele elemente patrimoniale să nu fie reflectate la valoarea lor reală, rezultată în urma operațiunilor de inventariere. Astfel, pentru perioada 2021-2023, comisiile de inventariere numite la nivelul SR CF Constanța au constatat existența unor obiecte de inventar și mijloace fixe depreciate, pentru care au formulat propuneri de declasare și casare, precizate în concluziile proceselor - verbale de inventariere aprobate de către Consiliul de Administrație al CN ,,CFR” SA, fără a stabili cauzele și natura deprecierilor constatate, fără a a stabili valoarea de inventar în funcție de toate ajustările de valoare datorate acestor deprecieri și fără a formula propuneri privind modul de regularizare a diferențelor dintre datele din contabilitate și cele faptice, rezultate în urma inventarierii.
În ceea ce privește respectarea principiilor economicității, eficacității și eficienței în utilizarea fondurilor publice, au fost constatate abateri cu privire la activitatea de urmărire și gestionare a deșeurilor similare generate de secțiile SR CF Constanța din incinta Port Constanța.
Din documentele puse la dispoziție de reprezentanți entității, auditul a constatat abateri cu privire la activitatea de gestionare a deșeurilor, generate de modul de încheiere și executare a contractului de prestări servicii de colectare, transport și depozitare a deșeurilor municipale amestecate-similare din locațiile aparținând SR CF Constanța din zona Portului Constanța.
Au fost constatate abateri în activitatea de gestionare și de păstrare a evidenței deșeurilor municipale - similare generate de secțiile SR CF Constanța.
Din documentele puse la dispoziție, s-a constatat că activitatea de gestionare a deșeurilor municipale amestecate - similare, generate de secțiile SR CF Constanța pentru cantitățile de deșeuri colectate, transportate și depozitate la operatorii de salubrizare, este efectuată numai în unități de volum – mc, nu și în cantități exprimate în tone, conform prevederilor OUG nr. 92/19.08.2021 și ale Ordinului nr. 640/30.09.2022.
Totodată, raportarea semestrială efectuată de entitate la CN CFR SA București, pentru Autoritatea pentru Protecția Mediului, referitoare la gospodărirea deșeurilor municipale amestecate, cuprinde valori exprimate în mc în loc de cantități, exprimate în tone, contrar obligațiilor legale privind păstrarea evidenței deșeurilor.
Evaluarea sistemelor de control intern (inclusiv audit intern), a modului de implementare a acestora și legătura de cauzalitate între rezultatele acestei evaluări și deficiențele constatate de către Curtea de Conturi în activitatea entității:
Cu privire la modul de organizare și realizare a controlului intern Auditul a constatat că la nivelul entității majoritatea activităților desfășurate sunt procedurate, necesitatea reglementării activităților rezultând și din obiectul de activitate specific, tehnic și strategic. Au fost identificate însă și proceduri operaționale ce necesită actualizarea cu legislația în vigoare - Procedura privind achizițiile directe PO 8-8.4-01 Ediția 2/Revizia 1 din 20.07.2021, dar și necesitatea elaborării și implementării unor proceduri - Procedura privind scoaterea din funcțiune a activelor, mijloacelor fixe și valorificarea acestora prin vânzare/casare.
Cu privire la modul de organizare și realizare a auditului intern Activitatea de audit intern este organizată la nivel central, în cadrul CN CFR SA București. Cu toate că asigurarea acestei activități este procedurată prin PO 0-9.2.2-01 Elaborarea planului multianual și anual de audit intern, Ediția 2/Revizia 0, în perioada 2021-2023, la nivelul structurii regionale nu s-au desfășurat misiuni de audit intern, existând astfel riscul de neacoperire a sferei auditabile în4 ani, conform prevederilor art. 15 din Legea nr. 672/19.12.2002.
Concluziile rezultate pe baza constatărilor
Concluziile auditului pentru obiectivele verificate și abaterile constatate sunt următoarele:
În ceea ce privește organizarea și ținerea la zi a evidenței patrimoniului SR CF Constanța, situațiile financiare ale entității sunt afectate deoarece în evidența contabilă a SR CF Constanța sunt înregistrate, la 31.12.2023, un număr de 255 active din categoria imobilizări corporale, cu toate că pentru acestea există, încă din anul 2003, aprobări ale consiliului de administrație pentru casare.
Referitor la efectuarea inventarierii tuturor elementelor patrimoniale și înregistrarea în evidența contabilă a rezultatelor obținute în urma acestei operațiuni.
Există riscul ca în situațiile financiare încheiate de către Compania Națională de Căi Ferate ,,CFR” SA la datele de 31.12.2021, 31.12.2022 și 31.12.2023, unele elemente patrimoniale să nu fie reflectate la valoarea lor reală, rezultată în urma operațiunilor de inventariere.
În ceea ce privește respectarea principiilor economicității, eficacității și eficienței în activitatea de urmărire și gestionare a deșeurilor similare generate de secțiile SR CF Constanța din incinta Port Constanța - la nivelul entității s-a efectuat o monitorizare defectuoasă în ceea ce privește încheierea și executarea contractului de prestări servicii de colectare, transport și depozitare a deșeurilor municipale amestecate din locațiile aparținând SR CF Constanța din zona Portului Constanța, generată de aplicarea necorespunzătoare a prevederilor legale în domeniu și de exercitarea necorespunzătoare a controlului intern la nivelul structurilor implicate.
Referitor la activitatea de gestionare și de păstrare a evidenței deșeurilor municipale – similare generate de secțiile SR CF Constanța -la nivelul entității s-a efectuat o aplicarea necorespunzătoare a prevederilor legale în domeniul gestionării deșeurilor, fapt ce a condus la neconformarea cu prevederile legale în ceea ce privește păstrarea evidenței și raportarea cantităților produse de deșeuri municipale amestecate – cod 20 03 01, în tone și nu în mc.
Cu privire la modul de organizare și realizare a controlului intern - echipa de audit atrage atenția conducerii entității verificate asupra controlului intern managerial care este în responsabilitatea acesteia, deoarece are obligația proiectării, implementării și dezvoltării continue a SCIM. Fără un control intern extrem de riguros nu se poate asigura : atingerea obiectivelor într-un mod economic, eficient și eficace; respectarea regulilor externe și a politicilor și regulilor managementului; protejarea bunurilor și a informațiilor; prevenirea și depistarea fraudelor și greșelilor; calitatea documentelor de contabilitate și producerea în timp util de informații de încredere, referitoare la segmentul financiar și de management.
Totodată, prin exercitarea necorespunzătoare a controlului intern asupra angajamentelor legale și a altor operațiuni ante-menționate, nu s-a reușit îndeplinirea de către personalul de conducere a obligației de a acționa corectiv, prompt și responsabil ori de câte ori se constată încălcări ale legalității și regularității în efectuarea unor operațiuni sau în realizarea unor activități în mod neeconomic, ineficace sau ineficient.
Cu privire la modul de organizare și realizare a auditului intern – prin nerealizarea auditului intern în cadrul entității, CN CFR SA nu s-a asigurat ca o activitate funcțional independentă și obiectivă, de asigurare și consiliere, să adauge valoare și să îmbunătățească performanțele sucursalei regionale Constanța. În acest context, entitatea nu a fost ajutată de auditul intern să își îndeplinească obiectivele, și să își îmbunătățească eficiența și eficacitatea managementului și controlului.
Echipa de audit nu s-a putut baza pe activitatea auditului intern, întrucât nu au fost efectuate misiuni în ultimii 3 ani, ultima misiune de audit la SR CF Constanța fiind realizată în anul 2016.
Recomandările formulate în raport
În ceea ce privește organizarea și ținerea la zi a evidenței patrimoniului SR CF Constanța – Conducerea structurii regionale va informa societatea CN CFR SA București cu privire la abaterea constatată, solicitând dispunerea măsurilor legale ce se impun pentru obținerea fondurilor necesare casării tuturor imobilizărilor corporale aprobate de consiliul de administrație pentru scoaterea din evidența patrimonială, începând cu anul 2003 – până în prezent.
Referitor la efectuarea inventarierii tuturor elementelor patrimoniale și înregistrarea în evidența contabilă a rezultatelor obținute în urma acestei operațiuni - Conducerea structurii regionale va dispune măsuri privind stabilirea cauzelor și natura deprecierilor constatate cu ocazia inventarierilor efectuate în perioada 2021-2023, stabilirea valorii de inventar a bunurilor în funcție de toate ajustările de valoare datorate deprecierilor constatate și formularea de propuneri privind modul de regularizare a diferențelor dintre datele din contabilitate și cele faptice, rezultate în urma inventarierii.
În ceea ce privește respectarea principiilor economicității, eficacității și eficienței în activitatea de gestionare a deșeurilor similare generate de secțiile SR CF Constanța din incinta Port Constanța - Conducerea structurii regionale va dispune măsurile legale ce se impun în vederea modificării tuturor contractelor de prestări servicii de colectare, transport, depozitare deșeuri municipale amestecate și deșeuri reciclabile, în derulare pentru locațiile SR CF Constanța, în conformitate cu prevederile impuse de legislația în domeniu și de instituire a unor forme de control cu privire la modul de derulare a acestor contracte și pentru aplicarea ierarhiei deșeurilor, stabilită prin politica și legislația de prevenire a generării și de gestionare a deșeurilor.
Referitor la activitatea de gestionare și de păstrare a evidenței deșeurilor municipale – similare generate de secțiile SR CF Constanța -Conducerea structurii regionale va dispune măsurile legale ce se impun în vederea aplicării prevederilor cu privire la păstrarea evidenței și raportarea privind regimul deșeurilor.
Cu privire la modul de organizare și realizare a controlului intern - Conducerea structurii regionale va dispune măsurile legale ce se impun pentru: actualizarea la prevederile legale în vigoare a procedurii operaționale PO 8-8.4-01 privind achizițiile directe și elaborarea, aprobarea și distribuirea procedurii operaționale privind scoaterea din funcțiune și casarea activelor.
Cu privire la modul de organizare și realizare a auditului intern - Conducerea structurii regionale va informa societatea CN CFR SA București cu privire la abaterea constatată, solicitând dispunerea măsurilor legale ce se impun pentru exercitarea auditului asupra tuturor activităților desfășurate la nivelul SR CF Constanța, cel puțin o data la 4 ani, aceasta și pentru a se asigura un grad satisfăcător de suficiență pentru misiunile de audit de conformitate ale Curții de Conturi.
Concluzia de audit este concluzie cu rezerve, vezi secțiunea „documente”.
Conducerea Sucursalei Regionale Căi Ferate Constanța nu a formulat puncte de vedere divergente față de aspectele consemnate în proiectul de raport de audit, aspect consemnat și în Minuta ședinței de conciliere nr. 72076/31.10.2024, înregistrată la entitate sub nr. 6049/31.10.2024, iar cu Adresa nr. 1/6059 din 31.10.2024 a transmis „Planul de măsuri pentru implementarea recomandărilor”.
Termenul de implementare propus pentru rezolvarea abaterilor constatate este 31.07.2025.
Raportul de audit de audit în urma controlului derulat la Sucursala Regionala de Căi Ferate Constanța (numită în continuare SR CF Constanța) poate fi studiat integral în secțiunea „documente”.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Curtea de Conturi, audit financiar la nivelul Ministerului Transporturilor. Au fost vizate și instituțiile subordonate din județul Constanța (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii