Activități desfășurate de reprezentanții MAI din județul Constanța, în prima săptămână de școală (GALERIE FOTO)
Activități desfășurate de reprezentanții MAI din județul Constanța, în prima săptămână de școală
14 Sep, 2024 14:19
ZIUA de Constanta
419
Marime text
- În prima săptămână de la deschiderea noului an școlar, reprezentanții tuturor structurilor MAI din județul Constanța au desfășurat numeroase acțiuni pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice, precum și pentru prevenirea oricăror evenimente negative, în zona unităților de învățământ.
Zilnic, polițiștii de la structurile de ordine publică și rutieră au fost prezenți în zona școlilor, pentru prevenirea evenimentelor rutiere și asigurarea fluenței traficului. De asemenea, au fost monitorizate zonele din proximitatea unităților de învățământ pentru prevenirea oricăror fapte antisociale sau comportamente violente.
Astfel, la debutul noului an scolar, 260 de polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au fost alături de eleviși de părinți. Fiecare unitate de învățământ este inclusă în itinerariile de patrulare, asigurându-se totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.
În colaborare cu unitățile de învățământ, polițiștii din cadrul Serviciului Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității au organizat sesiuni de informare pentru elevi și profesori, având ca tematică prevenirea consumului de droguri, combaterea violenței în școli și prevenirea bullying-ului.
În acest an școlar, specialiști din cadrul Inspectoratului de Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța vor continua acțiunile de îndrumare și control, în instituțiile de învățământ, astfel încât eventualele nereguli constate să fie eliminate.
În continuare, echipajele de jandarmi vor participa activ în acest an școlar, la campanii și acțiuni de prevenire a violenței în mediul școlar, a fenomenului de bullying și a prevenirii consumului de substanțe interzise.
Echipajele mixte, formate din polițiști și jandarmi, vor fi prezente pe tot parcursul anului școlar, în zona intrărilor în școli, manifestând o atenție sporită la zonele adiacente unităților de învățământ, la traseele de deplasare ale elevilor către și dinspre școli și vor fi, permanent, în contact cu cadrele didactice, pentru a putea gestiona cât mai bine fiecare eveniment.
Totodată, fost actualizată evidența infrastructurii unităților de învățământ preuniversitar pe anul școlar 2024-2025 și modul de asigurare cu pază a acestora. Astfel, la nivelul județului Constanța funcționează un număr de 531 unități de învățământ preuniversitar, 274 în mediul urban și 257 în mediul rural, dintre care 283 creșe/grădinițe, 157 școli primare/gimnaziale, 64 licee/colegii și 27 unități de învățământ care fac parte din rețeaua școlară, respectiv cluburi sportive/cluburi ale copiilor și școli postliceale.
A fost desemnat câte un polițist responsabil, pe linia siguranței școlare, pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar. Menținerea ordinii și siguranței publice, în zona adiacentă este asigurată de Inspectoratul de Poliție Județean Constanța pentru 433 de unități de învățământ preuniversitar, Inspectoratul de Jandarmi ”Mihail Kogălniceanu” Constanța pentru 15 unități de învățământ preuniversitar și polițiile locale de la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor din județul Constanța pentru 83 unități.
Amintim, totodată, de lansarea Campaniei de prevenire a victimizării minorilor „Tăcerea e tot violență, vocea ta e soluția!” în cadrul căreia, polițiștii vor derula activități pentru prevenirea violenței școlare.
Unul dintre obiectivele campaniei este acela de conștientizare a faptului că lipsa unei reacții reprezintă tot violență. Copiilor trebuie să nu le fie teamă să semnaleze orice caz de bullying care se petrece atât în mediul școlar, cât și online. Totodată, ei nu trebuie să răspundă violenței cu violență, ci să semnaleze astfel de comportamente părinților și cadrelor didactice.
Scopul acestor activități, derulate în cadrul campaniei de prevenire, este asigurarea unui mediu sigur, primitor și de susținere pentru toți membrii comunității școlare.
De altfel, copiii ar trebui să aibă grijă și la grupurile de prieteni din care fac parte, să învețe să spună „NU” dacă primesc propuneri ce îi pot afecta negativ pe ei sau pe cei din jur și să vorbească întotdeauna cu un adult despre orice situație care îi provoacă o stare de temere.
Activitățile informativ- educative vor continua pe tot parcursul anului școlar, acestea contribuind la creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului de droguri, a încheiat sursa citată.
Citește și:
IPJ Tulcea: Două persoane, arestate pentru trafic de droguri (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii