Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:28 08 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi aplicate de ITM Constanța pentru nereguli depistate în controale

ro

08 Nov, 2024 10:33 180 Marime text
Sursa foto: ITM Constanța





 
  • În perioada 01-31.10.2024, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat  activitatea de verificare și control  conform Programului Cadru  de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii.

 Astfel, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au efectuat un  număr de 259 controale în urma cărora au sancționat  contravențional 32 de angajatatori cu 40  sancțiuni contravenționale, conform unui comunicat al ITM Constanța.

 „Din cele 40 sancțiuni contravenționale aplicate, 29 au fost sancțiuni contravenționale  cu amendă în valoare de 567.400 lei, respectiv 11 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform  prevederilor O.G. 2/2001.

Cu ocazia controalelor efectuate ,  au fost identificați 5  angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost depistate 19 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în baza de date REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 380.000 lei”, transmite ITM Constanța.

Cele mai frecvente neconformități constatate au fost că nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, neevidențierea orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.


Pentru neconformitățile constatate, inspectorii de muncă au dispus 164 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.

De asemenea, a fost sesizat parchetul în cazul a 3 societăți(plângere penale) pentru a se constata dacă sunt îndeplinite condițiile legale privind existența infracțiunii prevăzute de art.264 alin.(2) din Legea 53/2003 – refuzul angajatorului de a pune la dispoziția inspectorilor de munca documentele necesare efectuării controlului.

În domeniul  securității și sănătății în muncă, în luna octombrie, au fost efectuate 154 controale , în urma cărora s-au constatat 49 neconformități, pentru care s-au dispus 49 măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.

„S-au aplicat 49 sancțiuni contravenționale, dintre care 18 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 31 sancțiuni contravenționale cu  amendă contravențională în  valoare totală de 123.000 lei.
Cele mai frecvente deficienţe, în domeniul securității și sănătății în muncă,  constatate de inspectorii de muncă au fost : instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate”, se mai arată în comunicat.


În perioada 01-31 octombrie, au fost înregistrate  150 sesizări  ale cetățenilor,   referitoare la neplata drepturilor salariale la data stabilită în contractul individual de muncă, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor la încetarea activității, neplata orelor suplimentare,  nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  nerespectarea  condițiilor de lucru și neasigurarea echipamentului individual de lucru corespunzător.

În conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectua verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.

Ca urmare a mediatizării  „Campaniei naţionale de informare şi conştientizare a angajatorilor şi salariaţilor cu privire la eliberarea adeverinţelor de vechime”, în luna octombrie  , al I.T.M. Constanța, au fost  solicitate un număr de 144 adeverinţe, eliberate în baza documentelor existente în arhiva ITM .

„Campania naţională de informare şi conştientizare a angajatorilor şi salariaţilor cu privire la eliberarea adeverinţelor de vechime” se desfășoară în perioada 11.10.2024-31.12.2024 și  are ca principal obiectiv informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat cu privire la condiţiile în care pot solicita adeverinţe de vechime și totodată informarea și conştientizarea angajatorilor şi a altor deţinători de arhivă, cu privire la obligaţia legală de eliberare a acestora.
 
 
 
 
Citește și
Campania națională de informare şi conștientizare a angajatorilor şi salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime

 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii