Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi de peste 360.000 lei aplicate de inspectorii ITM Constanța pe litoral. Ce nereguli au fost constatate

ro

02 Aug, 2024 14:05 177 Marime text
Amenzi ITM Constanta. Foto: ITM ConstantaInspectoratul Teritorial de Muncă Constanța desfășoară, începând cu luna iulie, o Campania privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului.

Potrivit ITM Constanța, campania are ca obiective identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea  modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, atenționând angajatorii și lucrătorii asupra faptului că riscurile specifice existente în mediul de muncă trebuie combătute la sursă.

În perioada 01-26 iulie, în domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 352 controale  dintre care 48 s-au desfășurat în week-end.
 In urma  verificărilor  au  fost sancționați 26 de angajatori   la care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 334.000 lei iar pentru pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus  de măsuri obligatorii,  cu termene concrete de realizare.
 
Au fost depistate 16 persoane  muncind fără forme legale de angajare, pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 320.000 lei.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Tot în această perioadă , în domeniul securității şi sănătății în muncă, au fost controlaţi 89 angajatori, cu un număr total de 2319 salariați.

Au fost sancționați contravențional 7 angajatori la care s-au aplicat 10 sancțiuni contravenționale  dintre care 5 avertismente și 5 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare totală de 26.500 lei. Au fost dispuse 10 măsuri obligatorii, cu termene precise pentru remedierea neconformităților.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neamenajarea corespunzătoare a căilor de acces, întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși.

Citește și: 

Măsurile care trebuie întreprinse de angajatori, având în vedere că în această perioadă se manifestă temperaturi extreme ridicate (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii