Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:19 07 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi de peste 740.000 lei pentru neregulile depistate de ITM Constanța la angajatori

ro

07 Aug, 2024 14:41 171 Marime text

Sursa foto: ITM Constanța
 
  • În perioada 01-31.07.2024, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat  activitatea de verificare și control   conform Programului Cadru  de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii și deasemenea a continuat si Campania privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului.
 
Astfel, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au efectuat un  număr total de 475 controale în urma cărora au sancționat  contravențional 42 de angajatatori la care au aplicat  53 sancțiuni contravenționale, otrivit unui comunicat al ITM Constanța.
  
Din cele 53 sancțiuni contravenționale aplicate,  31 au fost sancțiuni contravenționale  cu amendă în valoare de 626.200 lei, respectiv 22 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.
 
Cu ocazia controalelor efectuate  au fost identificați 9  angajatori care foloseau muncă nedeclarată, unde au fost depistate 24 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă erau transmise în REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 480.000 lei.
 
Conform sursei, cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.
 
Pentru neconformitățile depistate, au fost dispuse un număr de 126 măsuri obligatorii de remediere  cu termene scadente de realizare.
 

„Cu ocazia controalelor desfășurate în cadrul campaniei de verificare a angajatorilor care desfășoară activități pe  Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului,  în domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 420 de controale unde  au  fost sancționați contravențional  25 de angajatori la care s-au aplicat 31 sancțiuni contravenționale  dintre care 16 amenzi în valoare de 420.000 lei și 16 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.
Pentru  neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 67 măsuri obligatorii,  cu termene concrete de realizare și  fost depistate 20 persoane  muncind fără forme legale de angajare” se mai arată în comunicat.

 
In domeniul  securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 188 controale , în urma cărora s-au constatat 37 neconformități, pentru care s-au dispus 37 măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.
 
 
S-au aplicat 37 sancțiuni contravenționale, dintre care 10 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 27 sancțiuni contravenționale cu  amendă contravențională în  valoare totală de 116.500 lei.
 
Deasemenea, pe toată perioada menționată au fost monitorizate și măsurile care trebuie întreprinse de angajatori, în conformitate cu O.U.G nr. 99/2000, având  în vedere că  s-au  manifestat  temperaturi extreme ridicate.
 
Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă au fost : instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecție.
 
In perioada 01-31 iulie , au fost înregistrate un numar de 168 sesizări  ale cetățenilor,   referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberarii documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  neândeplimirea masurilor dispuse cu ocazia altor verificari,  nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru.
 
In conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectua verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.
 
 
 
Citește și
 Carmen Răducu și Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța - nemulțumiri legate de decizia Tribunalului în procesul pentru drepturile salariale
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii