Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 07 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carmen Răducu și Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța - nemulțumiri legate de decizia Tribunalului în procesul pentru drepturile salariale

ro

07 Aug, 2024 12:45 313 Marime text
  • Prin Decizia nr. 195/20.07.2023, contestată în proces, s-au anulat două decizii ce priveau salarizarea lui Carmen Răducu, în perioada în care aceasta a lucrat la ITM și recalcularea retroactivă a acestora începând cu data de 1 iulie 2026.
  • Tribunalul Constanța a hotărât anularea doar în parte Deciziei 195/2023 atacate în proces, astfel că acum cazul va fi analizat și de judecătorii de la Curte.
Carmen Răducu, fost șef al Direcției General de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și fost inspector al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, a declarat recurs în dosarul intentat ITM.
 
La rândul său, și Inspectoratul Teritorial de Muncă a atacat decizia pronunțată în cauză de către Tribunalul Constanța, astfel că dosarul a ajuns acum pe rolul Curții de Apel.
 
Decizia Tribunalului, atacată acum la Curte, îi era favorabilă doar în parte reclamantei Carmen Răducu, astfel că acum, Curtea de Apel Constanța va avea cuvântul final în dosar.
 
Este vorba despre cazul cu indicativul 8559/118/2023, în care Carmen Răducu a solicitat, în contradictoriu cu ITM Constanța, anularea unui act administrativ ce viza anularea a două decizii privind salarizarea sa în perioada în care a lucrat ca inspector de muncă.
 
Sursa foto: Portalul Instanțelor de Judecată

În primă instanță, Tribunalul Constanța a admis în parte cererea fostului inspector ITM.
 
Iată minuta Hotărârii 907/2024, atacată în recurs la Curte:
 
„ Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Răducu Carmen în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa.
Anulează în parte decizia nr. 195/20.07.2023, după cum urmează: - anulează art. 1 al deciziei doar cu privire la dispoziţia de anulare a deciziei nr. 84/13.05.2021; - anulează în totalitate art. 2 al deciziei.
Respinge ca nefondată cererea având ca obiect anularea deciziei nr. 195/20.07.2023 în ce priveşte dispoziţia de anulare, prin art. 1, a deciziei nr. 168/08.07.2022.
Respinge ca nefondat capătul de cerere având ca obiect obligarea pârâtului la plata unor sume de bani către reclamantă.
Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 2975 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu de avocat, astfel cum acest onorariu a fost redus.
Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanţa - Secţia de contencios administrativ şi fiscal“
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Costin Smarandi, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal, vicepreședintele instanței.
 
Acum, ambele părți au declarat recurs împotriva acestei decizii.
 
Contactată telefonic cu o ocazie anterioară în legătură cu acest dosar, Carmen Răducu a explicat la momentul respectiv că „alături de 43 de colegi de la ITM Constanța am dat în judecată instituția, care nu a respectat o hotărâre câștigată de salariați în noiembrie 2020, cu privire la majorarea salariului. De fapt, a pus-o în aplicare doar un an și jumătate, apoi a renunțat. Adică, instituția nu a mai pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale. Procesul poate dura până anul viitor“.
 
După cum se arăta în edițiile anterioare, actul administrativ a fost emis ca urmare a unui control efectuat de Direcţia Generală Corp Control a Ministerului Muncii, care a stabilit că, în baza unor decizii judecătorești, Carmen Răducu ar fi primit un salariu peste limitele prevăzute de lege, pentru perioada în care a lucrat ca inspector ITM.
 
În Raportul de control se arată că „stabilirea drepturilor salariale pentru angajații ITM Constanța care au solicitat emiterea deciziilor/dispozițiilor de salarizare s-a realizat fără respectarea atât a considerentelor şi dispozitivului sentințelor civile, cât şi a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificările si completările ulterioare“.
 
În această situație, a fost emisă Decizia nr. 195/20.07.2023, prin care s-au anulat cele două decizii ce priveau salarizarea reclamantei, în perioada în care ea a activat în instituție, și recalcularea retroactivă a acestora începând cu data de 1 iulie 2026.
 
Tribunalul Constanța a hotărât anularea doar în parte Deciziei 195/2023 atacate în proces, astfel că acum cazul va fi analizat și de judecătorii de la Curte.
 
Carmen Răducu a ieșit la pensie în septembrie 2023, din funcția de director executiv al DGASPC Constanța.
 
Decizia pe care o va pronunța în cauză Curtea de Apel Constanța va fi definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii