Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:14 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ancheta continuă Un an de la prăbuşirea elicopterului Smurd în lacul Siutghiol (galerie foto+rechizitoriu)

ro

15 Dec, 2015 00:00 4714 Marime text

 
Pe 15 decembrie 2014, un elicopter SMURD, care transportase de la Tulcea la Spitalul Judeţean Constanţa un pacient cu embolie pulmonară, s-a prăbuşit în apele lacului Siutghiol. Medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul aparatului de zbor, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, şi-au pierdut viaţa în teribilul eveniment. Pe 15 decembrie 2014, elicopterul se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“, unde alimentase, şi se îndrepta spre Tuzla. În jurul orei 16.10, aparatul de zbor s-a prăbuşit însă în lacul Siutghiol. Pentru salvarea echipajului a fost demarată o amplă operaţiune de salvare. Cu toate acestea, medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul aparatului de zbor, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, au sfârşit în apele aproape îngheţate ale lacului. La faţa locului au ajuns fostul ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
 
Ulterior evenimentului, fostul viceprim-ministrul pentru Securitate naţională, Gabriel Oprea, a dispus schimbarea din funcţie a şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, colonel Viorel Jianu. La scurt timp a fost schimbat din funcţie şi prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, care era şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Tot după acest accident a fost schimbat şi şeful Inspectoratului General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne, Dorel Grădinaru.
 
Ancheta cu privire prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol a fost preluată de Parchetul Militar, procurorii demarând cercetări pentru a elucida cauzele care au dus la producerea acestuia. Cercetările continuă.

Au lăsat în urmă familii îndurerate 

Comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani), pilotul elicopterului, era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de zece ani, era căsătorit şi avea un copil. A absolvit Şcoala Militară în urmă cu 23 de ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135.
 
Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe acest tip de elicopter. Era căsătorit şi avea un copil minor. Era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de şapte ani şi absolvise cursurile Şcolii Militare în urmă cu 18 ani. Copilotul devenise cetăţean de onoare al oraşului său natal, Mioveni, pentru meritele sale în salvarea vieţilor.
 
Medicul SMURD Constanţa Laura Vizireanu avea 39 de ani. Fusese căsătorită cu Mircea Vizitiu, fost şef al Secţiei 3 Poliţie Constanţa, şi fost comandant al Poliţiei Brăila.
 
Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, de 38 de ani, lucra în cadrul SMURD din anul 2008.

Despre aeronava SMURD Constanţa

Povestea aeronavei SMURD Constanţa începe în mai 2011. Consiliul Judeţean Constanţa aprobă Acordul de Parteneriat pentru Derularea Proiectului „Instrumente pentru salvarea vieţilor noastre“, parte a unui program european de cooperare transfrontalieră între România şi Bulgaria. Proiectul implică şapte judeţe şi nouă districte de la sud de Dunăre. Printre obiective se numără şi salvarea vieţilor omeneşti. Pentru regiunea dintre Constanţa şi districtul bulgăresc Dobrich însemna şi achiziţia mai multor echipamente de intervenţie în cazuri speciale, în valoare de şase milioane de euro. Printre ele, un elicopter medical care trebuia folosit în „situaţii deosebite generate de calamităţi şi dezastre naturale“. Fondurile vin, în proporţie de 85%, de la Uniunea Europeană. Restul, de la bugetele judeţului Constanţa şi ale districtului bulgăresc.

 
În noiembrie 2012, Consiliul Judeţean Constanţa, în calitate de lider al proiectului, comandă companiei Eurocopter Romania SA fabricarea aeronavei şi plăteşte patru milioane de euro. În februarie 2013, CJC a organizat licitaţia pentru serviciile de operare şi întreţinere a elicopterului. Pe 29 martie 2013, contractul este câştigat de singurul participant la licitaţie, Regional Air Services SRL, pentru 793.000 de euro. Una dintre misiunile speciale a fost comandată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Cristian Darie.
 
În februarie 2014, pe fondul ninsorilor abundente, a inspectat perdelele forestiere din judeţ. Pe 6 noiembrie 2014, elicopterul este integrat în sistemul militar, la un an şi şase luni după ce a fost cumpărat de Consiliul Judeţean. Aeronava îşi schimbă titularul, contrar unor directive ale Uniunii Europene privind fondurile structurale. Potrivit reglementărilor, transferul de proprietate trebuie făcut în acest caz cu avizul Autorităţii de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. La data predării, aparatul avea 153 de ore de zbor şi executase 600 de decolări şi aterizări. Conform protocoalelor, aparatul de zbor intră sub autoritatea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi urmează să fie operat în regim mixt: echipajul medical este asigurat de Ministerul Sănătăţii, iar piloţii sunt alocaţi din dispozitivul Ministerului Apărării Naţionale. Elicopterul devine astfel a opta aeronavă din flota SMURD şi intră în serviciu începând cu luna noiembrie. Dincolo de anchetele în curs, rămâne totuşi un bilanţ sumbru. Patru vieţi pierdute, multe semne de întrebare legate de modul în care funcţionează instituţiile statului şi un elicopter medical prăbuşit care ar fi putut salva vieţi şi la ora aceasta.

Constantinescu, trimis în judecată, în legătură cu elicopterul

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, a fost trimis în judecată de Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, în legătură cu acest elicopter.  În rechizitoriul întocmit, Andrei Bodean arată că, „în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România, şi districtul Dobrich, Bulgaria)“.

„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» şi «Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.
 
La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, se mai arată în rechizitoriul dosarului.
 
Din rechizitoriul DNA mai reiese că elicopterul cauzei a fost folosit „de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziţionat“.
 

De menţionat că dosarul şefului CJC nu are nicio legătură cu decesul celor patru persoane.
 
Citeşte şi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii