Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANES „Hărţuirea de orice natură este inacceptabilă şi contravine principiilor de egalitate şi respect pentru demnitatea umană”

ro

31 Jul, 2024 15:28 153 Marime text
Logo ANES. Sursă foto: ANES
 
  • Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi-a exprimat profunda îngrijorare şi a condamnat ferm „comportamentul inacceptabil” al profesorului Alfred Bulai, dezvăluit recent pe un site de investigaţii.
     
Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi-a exprimat profunda îngrijorare şi a condamnat ferm „comportamentul inacceptabil” al profesorului Alfred Bulai, dezvăluit recent pe un site de investigaţii, potrivit Agerpres.

„Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) îşi exprimă profunda îngrijorare şi condamnă ferm comportamentul inacceptabil al profesorului Alfred Bulai, dezvăluit recent pe site-ul de investigaţii Snoop. Hărţuirea de orice natură este inacceptabilă şi contravine principiilor de egalitate şi respect pentru demnitatea umană. ANES îşi exprimă solidaritatea cu victimele care au găsit puterea de a-şi împărtăşi poveştile şi experienţele trăite. Astfel de acte de curaj sunt esenţiale pentru schimbarea percepţiei sociale asupra abuzurilor”, se arată într-un comunicat de presă din partea ANES


ANES încurajează victimele şi martorii unor astfel de cazuri să apeleze linia telefonică gratuită, 0800.500.333, dedicată victimelor violenţei domestice, discriminării pe criteriul de sex şi traficului de persoane.

„Aici vor primi informaţii cu privire la demersurile pe care victima le poate iniţia pentru a ieşi din situaţia de criză, consiliere primară de natură psihologică şi juridică, dar şi îndrumarea către instituţiile abilitate din proximitate. Menţionăm că numărul apelurilor la helpline a crescut, în ultimii ani, de cinci ori. În anul 2023 s-au înregistrat 9.490 de apeluri (8 apeluri au fost în domeniul egalităţii de şanse şi 9 apeluri în domeniul violenţei sexuale, alt context decât violenţa domestică), iar în primele 7 luni din 2024, 5.667 de apeluri (9 apeluri au fost în domeniul egalităţii de şanse şi 14 apeluri în domeniul violenţei sexuale, alt context decât violenţa domestică). Cazul prezentat public în ultimele zile scoate în evidenţă, încă o dată, prevalenţa violenţei împotriva femeilor în toate mediile, inclusiv cel academic, şi subliniază relaţiile de putere inegale dintre femei şi bărbaţi, care stau la baza acestor abuzuri”, precizează comunicatul.


Agenţia recomandă victimelor hărţuirii sexuale şi violenţei sub toate formele să apeleze la instituţiile statului pentru consiliere şi suport.

„Incidentul de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative trebuie să servească drept un moment de reflecţie profundă pentru toţi, urmat de acţiuni concrete. Universităţile dispun de multiple instrumente menite să asigure un mediu sigur - Codul de etică şi deontologie universitară, Comisii de etică, Carta universitară, Planurile de acţiune privind implementarea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi - însă acestea trebuie implementate efectiv. Facem apel la instituţiile de învăţământ să îşi revizuiască politicile şi procedurile pentru a preveni şi a răspunde eficient la cazurile de hărţuire. O cultură instituţională solidă, bazată pe respect, egalitate şi toleranţă zero faţă de comportamente abuzive, asigură un mediu în care angajaţii, studenţii şi elevii se simt în siguranţă şi sunt încurajaţi să vorbească, fără teama de repercusiuni”, subliniază ANES. 




Citește și:
Știri România: Au apărut primele sesizări în dosarul profesorului Afred Bulai, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii