Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apele Române- „Pentru centrala nucleară Cernavodă, nu sunt probleme privind alimentarea cu apă“

ro

15 Jul, 2024 14:08 319 Marime text
Administrația Națională "Apele Române" monitorizează permanent exploatarea resurselor de apă/satisfacerea cerințelor de apă, precum și modul de aplicare a prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare.

În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de cca 3,49 miliarde mc existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.            

Estimăm la sfârșitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, un coeficient de umplere de cca. 77%.- transmit reprezentanții Apelor Române. 

Astfel, 4 sectoare pe râurile interioare Jiu (județul Gorj), pârâul Homorodul Mare și pârâul Fișag (județul Harghita), pârâul Belinul Mic și Saciova (județul Covasna)   Buzău (județ Buzău) și Ialomița (județul Ialomița),  se află în faza de atenționare-avertizare;
2 sectoare pe râurile interioare Olt (județ Harghita) și pârâul Belinul Mare (județ Covasna) se află in treapta 1 de restricții pentru folosințele Irigații și Piscicultură.

Potriviti sursei citate, 5 sectoare pe râurile interioare Buzău (județ Brăila), Călmățui (județele Buzău și Brăila) și pr. Belinul Mic, Fișag și Saciova (județ Covasna) se află in treapta 3 de restricții pentru folosințele Irigații și Piscicultură.

Acumulările Pârcovaci, Hălceni și Sârca din județul Iași și Acumularea Mănjești din județul Vaslui  se află în treapta 3 de restricții pentru folosințele Populație, Industrie, irigații și piscicultură. 

În prezent, 291 de localități ( din care și orașele Roman, Pașcani și Hârlău)  care  dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă sunt afectate localități din județele Botoșani, Vaslui, Iași, Neamț, Vrancea, Galați, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman, Alba.Cele mai afectate județele Botoșani -133 localități, Iași – 58 localități, Vrancea – 36 localitățim Alba.

În aceste localități, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricții, respectiv în anumite intervale orare. Restricțiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosință în parte.

În prezent, 239 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale (fântâni secate) sunt afectate localități din județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați.Cele mai afectate județele Botoșani -151 localități, Vaslui - 61 localități, Neamț – 12 localități.

Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 3 secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele  Argeș-Vedea (stație hidrometrică Malu cu Flori – râul Dâmbovița influențat de orarul de funcționare al CHE Clăbucet), Siret (stație hidrometrică Cremenea - râul Uz), ABA Olt (stație hidrometrică Reci – Râul Negru)
 
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în scădere, având valoarea de 4500 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s). Conform prognozei INHGA, se estimează faptul că debitele Dunării vor fi în scădere la intrarea în țară și vor ajunge în jurul valorii de 4200 mc/s.

În acest moment, pentru centrala nucleară Cernavoda NU sunt probleme privind alimentarea cu apă. Nivelul la mira de la stația hidrometrică Cernavodă, în data de 15.07.2024 a fost de 1.44, până la aplicarea treptei I de restricții există o diferență de nivel de 3.06 metri.

Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației.- au mai punctat reprezentanții Apele Române. 



Citește și:

Teren din Faleză Nord, în centrul unui proces de revendicare deschis de Apele Române! Obiecțiuni la expertiză
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii