Teren din Faleză Nord, în centrul unui proces de revendicare deschis de Apele Române! Obiecțiuni la expertiză
Teren din Faleză Nord, în centrul unui proces de revendicare deschis de Apele Române! Obiecțiuni la expertiză
09 Jul, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1369
Marime text
- Judecătorii au decis ca expertul să răspundă la toate obiectivele expertizei stabilite la momentula admiterii probei, iar ANAR-ABADL trebuie să pună la dispoziția expertului „toate înscrisurile „care rezultă din evidențele sale pentru a se putea răspunde obiectivelor“.
- În cazul în care Apele Române nu vor transmite expertului documentele socilitate, instituția riscă amendă în caz de neconformare.
Acțiunea este promovată de ANAR-ABADL în contradictoriu cu Consiliul Local Constanța, dar și cu mai multe societăți private.
La ultimul termen de judecată, instanța a admis în parte obiecțiunile la expertiză formulate de Statul Român, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și societatea privată Total Financial Consulting SRL.
Judecătorii au decis ca expertul să răspundă la toate obiectivele expertizei stabilite la momentula admiterii probei, iar ANAR-ABADL trebuie să pună la dispoziția expertului „toate înscrisurile „care rezultă din evidențele sale pentru a se putea răspunde obiectivelor“.
În cazul în care Apele Române nu vor transmite expertului documentele socilitate, instituția riscă amendă în caz de neconformare.
Tribunalul Constanța a stabilit că expertul trebuie să răspundă și la obiectivele nr. 4 și nr. 5 stabilite de instanță.
Amintim, în martie 2022, judecătorii au admis proba cu expertiza geologică și a stabilit o serie de obiective ale expertizei, pentru a se stabili dacă terenul în cauză face parte din faleza Mării Negre.
Iată obiectivele stabilite de instanța de judecată la momentul respectiv:
„Admite proba cu expertiză în specialitatea geologie, având ca obiective:
- să se stabilească daca terenul în suprafață de 2645 mp, situat in mun. Constanța, str. Unirii nr.10, jud. Constanța, nr. cadastral 249702, intabulat în favoarea Total Financial Consulting SRL, reprezintă faleză a litoralului românesc;
- să se stabilească daca terenul în suprafață de 98 mp, situat în mun. Constanța, str. Unirii nr.10, jud. Constanța, nr. cadastral 248639, reprezintă faleza a litoralului românesc;
- să se stabilească daca terenul în suprafață de 209 mp, situat în mun. Constanța, str. Unirii nr.10, jud. Constanța, nr. cadastral 248641, reprezintă faleza a litoralului românesc ;
- să se stabilească daca terenul în suprafață de 500 mp, situat în zona Faleză Nord, CF nr.234799 (nr. cadastral vechi 14766, CF veche nr.40007) avea caracteristici morfologice de faleză la data restituirii sale, în anul 2004, care sunt caracteristicile sale în acest moment și să se stabilească daca a intervenit fenomenul de eroziune costieră între anii 20004-2021 și care sunt efectele sale;
- să se determine, de este posibil, dacă lucrările de înnisipare realizate au afectat în vreun fel faleza sau a privit exclusiv suprafața de plajă“.
Tot atunci, instanța a decis că „urmează ca la efectuarea expertizei să se țină cont de hărțile care atestă cartografia zonei costiere începând cu anul 1998, a planurilor prin care a fost pretins modificată faleza, precum și de eventualul fenomen al eroziunii costiere“.
La același termen, instanța a admis și proba cu expertiză topo-cadastrală, având ca obiective:
„- Să se stabilească dacă exista suprapunere între, pe de o parte, terenul în suprafață de 98 mp, situat în mun. Constanța, str. Unirii nr.10, jud. Constanța, nr. cadastral 248639, terenul in suprafață de 209 mp, situat în mun. Constanța, str. Unirii nr.10, jud. Constanta, nr. cadastral 248641, intabulate în favoarea Total Financial Consulting SRL, iar, de cealaltă parte, terenul în suprafață de 500 mp, situat în zona Faleza Nord, CF nr.234799 (nr. cadastral vechi 14766, CF veche nr.40007) intabulat în favoarea Habitat si Ambient SA și Giurgiucanu Georgică.
- Să se stabilească linia de hotar dintre terenurile intabulate în favoarea Total Financial Consulting SRL (terenul în suprafață de 98 mp, situat în mun. Constanța, str. Unirii nr.10, jud. Constanța, nr. cadastral 248639, terenul în suprafață de 209 mp, situat în mun. Constanța, str. Unirii nr.10, jud. Constanța, nr. cadastral 248641) și terenul in suprafață de 500 mp, situat în zona Faleza Nord, CF nr.234799 (nr. cadastral vechi 14766, CF veche nr.40007) intabulat în favoarea Habitat și Ambient SA și Giurgiucanu Georgică.
- Sa se stabilească dacă Total Financial Consulting SRL are împrejmuită sau nu în acest moment suprafață de 98 mp și suprafata de 209 mp, precum și dacă în împrejmuire este inclusă si eventuala suprafață de teren determinată ca fiind suprapusă la obiectivul nr.1.
- Să se determine, de este posibil, dacă, în prezent, terenul in suprafață de 98 mp, situat în mun. Constanța, str. Unirii nr.10, jud. Constanța, nr. cadastral 248639 si terenul în suprafață de 209 mp, situat in mun. Constanța, str. Unirii nr.10, jud. Constanta, nr. cadastral 248641 sunt cuprinse în lista bunurilor inventariate în domeniul public al Statului ca faleză și dacă au figurat sau figurează în evidențele ANAR, ABADL ca faleză.
- Să se determine, de este posibil, dacă lucrările de înnisipare realizate au afectat în vreun fel faleza sau au privit exclusiv suprafața de plaja, precum și dacă, prin proiectul de înnisipare, aceste terenuri vor fi amenajate sau nu ca faleză“.
Următoarea înfățișare în proces a fost stabilită la data de 14 octombrie 2024, de la ora 14.00.
Ce vizează procesul
Este vorba despre dosarul 4192/303/2020, cauză în care Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, alături de Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral au formulat o cerere de revendicare imobiliară, în contradictoriu cu Total Financial Consulting SRL, SC Habitat & Ambient SA, Georgică Giurgiucanu, dar și Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local Constanța și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cauză, ANAR-ABADL a solicitat în acest proces „restituirea imobilului teren - faleza litoralului românesc, în suprafață de 2.645 mp liber de construcții situat în localitatea Constanța, (...), județul Constanța, lot 1/1 și lot 2/1 în patrimoniul public al Statului Român și în administrarea ANAR – ABADL“.
În replică, reprezentanții firmei Total Financial Consulting SRL în proces au invocat excepția lipsei calității procesual active a ANAR și au argumentat în acest sens că numai Statul Român ar fi putut promova o astfel de acțiune în instanță, potrivit legii, în calitate de proprietar, ANAR având doar un drept de administrare asupra falezei și a plajelor.
Au mai spus afaceriștii, prin avocații lor, că Apele Române ar fi formulat cererea de chemare în judecată „numai pe baza unor presupuneri, fără prezentarea unor hărți/planuri cadastrale din care să reiasă limitele de proprietate“.
În acest sens, reprezentanții Total Financial Consulting au solicitat „respingerea cererii reclamantului ca netemeinică și nefondată, precum și obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată“.
Despre Total Financial Consulting SRL
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 8 iulie 2024, Total Financial Consulting SRL a fost înființată în anul 1999, are sediul social în București, Sectorul 6, pe strada Drumul Belșugului, nr. 20-24 și se ocupă de cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.
Asociat majoritar figurează Maurizio Piccin, cetățean italian, iar cetățeanul italian Andrea Piccin este asociat minoritar, cu 20%.
Administratorul este Maurizio Piccin, al cărui nume se regăsește și în Welchome SRL București, Alcor Merchant SRL Constanța și Finim Financiar Imobiliare SRL București.
Andrea Piccin figurează, de asemenea, în Welchome SRL București, dar și în Italian Food & Design SRL București.
În 2023, cifrele Total Financial Consulting SRL arată 0 angajați, pierderi peste 108.000 de lei și cifra de afaceri 0.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Apele Române au pierdut la Tribunalul Constanța aproape 3.000 de metri pătrați revendicați drept plajă, din Agigea! Judecătorii explică de ce (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii