Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:58 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopul Tomisului, la 60 de ani „Împlinirea unei vârste care merge spre senectute mă apropie de oamenii vârstnici“

ro

12 Dec, 2015 00:00 3438 Marime text


Astăzi, începând cu ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, urmată de slujba de Te Deum, cu ocazia aniversării zilei sale de naştere. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Teodosie va pomeni în faţa Sfântului Altar şi victimele tragediei din clubul Colectiv din capitală, la împlinirea a 40 de zile de la tragedie.
 
Totodată, Arhiepiscopul Tomisului va merge la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanţa (strada Unirii), unde va oferi masa de prânz celor 150 de persoane care locuiesc acolo. De asemenea, va dărui o masă caldă celor 100 de vârstnici din Centrul de îngrijire şi asistenţă din Poarta Albă.
 
„Acest moment este, pentru mine, o bucurie aleasă. Împlinirea unei vârste care, de acum, merge spre senectute, mă apropie tot mai mult de oamenii vârstnici, pe care i-am iubit întotdeauna şi pe care i-am vizitat în fiecare an. În mijlocul lor găseşti înţelepciune, experienţă, dragoste. De aceea, vreau să stau cu ei la masă şi să discutăm. Vreau să le împărtăşesc dragostea de păstor acestor oameni, care au nevoie de afecţiune. Am luat ca model pe părintele meu sufletesc, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, care, de ziua dânsului, se retrăgea cu bătrânii de la azilul de pe strada Radu-Vodă din capitală“, mărturiseşte Arhiepiscopul Tomisului.
 
Născut pe 12 decembrie 1955, ÎPS Teodosie, împlineşte, azi, 60 de ani. S-a născut într-o familie de buni creştini, Procopie şi Elisabeta Petrescu, în localitatea Gheorghieni, judeţul Suceava, fiind cel de-al 17-lea copil şi ultimul, primind la botez numele de Macedon. Şi-a petrecut copilăria alături de părinţii săi, de la care a învăţat primele noţiuni creştine. A urmat şcoala generală la Dorna-Arini, din judeţul Suceava, între anii 1962-1970. Ulterior, între 1970 şi 1975, a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar între anii 1976 şi 1980 - Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde îşi va lua licenţa în Teologie, pe tema „Îndrumări Misionare“, avându-l drept coordonator pe regretatul pr. prof. univ. dr. Petre David.
 
Se înscrie la doctorat în octombrie 1980, specialitatea „Studiul Biblic al Vechiului Testament şi Limba Ebraică“. După promovarea examenului de admitere, a trecut la elaborarea tezei de doctorat. În anul 1982, este încadrat cântăreţ bisericesc la Paraclisul patriarhal „Sf. Antim“, iar la 1 octombrie 1986, a fost titularizat, prin concurs, în postul de asistent universitar la Facultatea de Teologie din Bucureşti, secţia Practică.

A fost tuns în monahism în 1990

În anul 1987, a intrat la Schitul Crasna (judeţul Prahova) ca frate de mănăstire, unde a fost tuns în monahism, la 6 decembrie 1990, primind numele de Teodosie. La 24 februarie 1991, a fost hirotonit ieromonah, având ca atribuţii activitatea de asistenţă religioasă şi de misiune caritabilă la spitale şi la casele de copii orfani din Bucureşti. În perioada 1 octombrie 1992 - 1 aprilie 1993, a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea Birmingham din Anglia. Ca slujitor al Domnului, a desfăşurat o intensă activitate liturgică şi omiletică la Catedrala Patriarhală, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, la Paraclisul „Sf. Ecaterina“ al Facultăţii de Teologie, iar ca preot misionar, în cadrul programului de asistenţă religioasă şi filantropică „Diaconia“ de la Centrul Patriarhal.

Ridicat la rang de episcop-vicar în anul 1994

La 22 martie 1994, Sfântul Sinod al BOR l-a ridicat la rangul de arhimandrit şi a aprobat alegerea sa în funcţia de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu titlul de Snagoveanul. În ziua de 3 aprilie 1994, la Biserica „Sf. Spiridon cel Nou“ din Bucureşti, a fost hirotonit Arhiereu. În anul 1999, a obţinut titlul de doctor în Teologie, cu teza „Cartea psalmilor şi importanţa ei în viaţa pastoral-misionară a bisericii“. În anul 2000, se înscrie la cel de-al doilea doctorat, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia Muzică Bisericească, obţinând titlul de doctor în Muzică, în decembrie 2005.

Ales pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Tomisului

Ca urmare a sănătăţii precare, ÎPS Lucian Florea Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului, a depus cererea de retragere la pensie. Pe 21 februarie 2001, Sfântul Sinod s-a întrunit în aula Palatului Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, şi a aprobat retragerea la pensie a ierarhului, la vârsta de 78 de ani. Voturile membrilor Colegiului Electoral au vizat doi candidaţi: PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, şi PS Teodosie Snagoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Colegiul Electoral Bisericesc l-a declarat ales pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Tomisului pe Preasfinţitul Teodosie Snagoveanul. În aceeaşi zi, pe 21 februarie 2001, Sfântul Sinod a examinat, a cercetat canonic şi a validat alegerea de către Colegiul Electoral Bisericesc a Preasfinţitului Teodosie Petrescu în scaunul de Arhiepiscop al Tomisului.

Întronizat în Duminica Floriilor

Festivitatea de întronizare a Înaltpreasfinţitului Teodosie a avut loc la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa, pe 8 aprilie 2001, în Duminica Floriilor, în cadrul Sfintei Liturghii, slujba fiind oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi, în prezenţa a mii de credincioşi.
 
Pe 12 decembrie 2008, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat un interviu acordat de Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
„Trebuie să spun că am avut o copilărie nu bogată material, dar foarte frumoasă şi foarte tihnită. (...) M-am jucat oarecum cu surorile mele mai mari. Şi cu nepoţii, că am nepot mai mare decât mine cu un an. Nu am fost un iubitor de sport în copilărie, aşa cum sunt copiii. Copilăria s-a contopit mai mult în muncă. Chiar de la şase ani, şi nu m-a pus nimeni, eram supărat pe mama dacă nu mă trezea de dimineaţă să merg pe deal, destul de departe şi chiar de cu noapte, la vite, să le mulg, să le îngrijesc. Îi era milă şi eram supărat dacă nu mă trezea vreodată. De multe ori, dormeam iepureşte, ca să mă trezesc eu singur. Sigur că îmi aduc aminte multe momente frumoase. Cele mai frumoase au fost cele petrecute lângă părinţi, pe care îi iubeam foarte tare sau aşteptam la sărbători să vină fraţii mai mari acasă. Acestea erau momentele cele mai frumoase, că veneau acasă, ei lucrau departe. Eu eram cel mai mic.

 
Veneau acasă cu toţii şi era o atmosferă minunată. Cred că asta este cea mai frumoasă pentru orice familie. Să fie cât mai mulţi, să se bucure împreună. Trebuie să spun că au fost câteva momente când s-a terminat totul şi au existat situaţii când n-am mâncat nimic în zilele acelea, dar ne-am găsit şi mi se pare că au fost cele mai frumoase zile de sărbătoare. Să ştiţi că belşugul de bucate nu aduce fericirea. Fiind împreună, aceasta era cea mai mare bucurie. Noi ne-am iubit unii pe alţii şi ne-am îngrijit hainele foarte bine. Noi nu aveam decât un singur rând de haine, dar eram cei mai eleganţi şi mai îngrijiţi“, povestea ÎPS Teodosie.

Citeşte şi

Ierarhul Tomisului împlineşte, azi, 59 de ani: „De ziua mea, îmi doresc să slujesc, să-I mulţumesc lui Dumnezeu pentru dragostea lui“ (galerie foto)

IPS Teodosie - Ca la 20 de ani (galerie foto si audio)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii