Asociaţia „Casa Mării Negre” deschide seria provocărilor la adresa administraţiei locale Ce-i lipseşte comunităţii constănţene pentru a valorifica şi a consolida resursa culturală locală?
Asociaţia „Casa Mării Negre” deschide seria provocărilor la adresa administraţiei locale: Ce-i lipseşte
07 Jan, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2494
Marime text
În ianuarie 2018, Asociaţia „Casa Mării Negre / Black Sea House” (preşedinte dr. Dorin Popescu) a organizat şi desfăşurat masa rotundă tematică informală „Există forme evoluate de viaţă culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România” (ediţia princeps).
În ianuarie 2019, se desfăşura a doua ediţie, sub motto-ul „Celebrăm Cultura Naţională (şi) în bătrânul Tomis”.
În acest an, aceeaşi asociaţie are iniţiativa unei a treia ediţii a mesei rotunde informale anuale pe teme privind cultura naţională la Constanţa. Ediţia 2020 se va desfăşura sub motto-ul / cu titlul „Cultura în Cetate: cămaşa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administraţiei în proiectele şi proiecţiile culturale ale comunităţii”. Dezbaterea va avea loc miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 12.00, la sediul asociaţiei (Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7, vizavi de sediul ANAF, interfon 07).
Invitaţia de participare la dezbatere se adresează prioritar experţilor în domeniu de pe plan local, oamenilor de cultură, reprezentanţilor administraţiei locale, precum şi persoanelor publice care candidează pentru diferite funcţii publice/administrative la alegerile locale din 2020.
Cele din urmă vor avea astfel oportunitatea de a prezenta public, în premieră într-un astfel de cadru (candidaţi - experţi - actanţi culturali - administraţie), planurile, iniţiativele şi proiectele lor pentru dezvoltarea domeniului culturii în municipiul (după caz şi judeţul) Constanţa.
Principalele teme de reflecţie/interogaţie:
- Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iaşi?
- Este cultura o temă periferică în discursul şi acţiunea administraţiei locale?
- Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?
- Cum poate performa administraţia locală în domeniul cultural?
- Sunt dispuşi actorii culturali locali (administraţie, comunitate, instituţii, lideri etc.) la coeziune?
- Care sunt şansele/perspectivele şi mecanismele de coagulare, la Tomis, a iniţiativelor paradigmatice în plan cultural?
„În calitate de organizator al dezbaterii, în contextul în care Asociaţia noastră îşi asumă în continuare roluri de factor coeziv al culturii în Constanţa, vă invităm totodată să participaţi la celebrarea Zilei Culturii Naţionale în faţa statuii lui Mihai Eminescu, care va avea loc, sub forma unei întâlniri informale, în ziua de miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 10.00, la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanţa (depunere de flori şi scurt moment liric). În 2019 (şi) această iniţiativă a Asociaţiei noastre a avut un impact care ne obligă la speranţa unei coeziuni continuate, la Tomis, a celor care preţuiesc cultura şi eroii ei.
La 15 ianuarie (ziua naşterii lui Mihai Eminescu) se celebrează prin lege (Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010) Ziua Culturii Naţionale.
Celebrăm această zi cu mândria de a aparţine uneia dintre cele mai vechi culturi europene şi cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia”, afirmă dr. Dorin Popescu în comunicatul remis redacţiei ZIUA de Constanţa.
Principalele teme de reflecţie/interogaţie care vor „sta” sub semnul dezbaterii sunt:
- Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iaşi?
- Este cultura o temă periferică în discursul şi acţiunea administraţiei locale?
- Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?
- Cum poate performa administraţia locală în domeniul cultural?
- Sunt dispuşi actorii culturali locali (administraţie, comunitate, instituţii, lideri etc.) la coeziune?
- Care sunt şansele/perspectivele şi mecanismele de coagulare, la Tomis, a iniţiativelor paradigmatice în plan cultural?
Teme secundare de reflecţie/interogaţie:
- Sunt reale izolarea, provincialismul, natura periferică a culturii tomitane comparativ cu dinamica vieţii culturale a Bucureştiului sau a periferiilor emancipate?
- Este Tomisul un spaţiu al eşecului cultural/spiritual, al formelor rudimentare de cultură şi spiritualitate?
- Există o comunitate culturală locală conştientă de sine? Care este profilul acesteia, care sunt urgenţele ei consensuale?
- Există o resursă culturală locală, omologată la nivel naţional/internaţional?
- Cât de departe este Constanţa de proiectul transformării polis-ului actual în oraş european al culturii?
- Foloseşte Tomisul în plan cultural avantajul rarisim al bunei poziţionări geopolitice?
- Sunt şanse ale culturii tomitane de a exista în 2020, se prevăd şanse paradigmatice ale culturii tomitane de a-şi construi un profil cultural/spiritual pe termen lung?
- Care sunt pârghiile şi instrumentele comunităţii culturale locale de a-şi depăşi inhibiţiile periferice, de a-şi valorifica şi consolida resursa culturală locală?
Programul acţiunilor organizate de către asociaţie la 15 ianuarie 2020
Ora 10.00: Întâlnire publică în faţa statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanţa. Toţi participanţii sunt invitaţi să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autorităţile locale şi instituţiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.
10.00-10.10: depuneri de flori.
10.10-10.20: moment liric.
Ora 10.30: Întâlnire publică în faţa statuii lui Publius Ovidius Naso din Piaţa Ovidiu (Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa). Toţi participanţii sunt invitaţi să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autorităţile locale şi instituţiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.
10.30-10.40: depuneri de flori.
10.40-10.50: moment liric.
Ora 12.00: Masă rotundă informală cu tema Cultura în Cetate: cămaşa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administraţiei în proiectele şi proiecţiile culturale ale comunităţii - sediul Asociaţiei, Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7 (vizavi de sediul ANAF).
Citeşte şi:
Cazinoul - o nedorită metaforă. Expresia ideală, dar ruşinoasă a stadiului culturii Constanţei (galerie foto)
Există forme evoluate de viaţă culturală la Tomis? Dezbatere organizată de Asociaţia Casa Mării Negre / Black Sea House Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii