Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:22 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție, cade istorie! Bucăți din clădirile emblematice din Constanța se desprind (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

14 Dec, 2021 00:00 2554 Marime text
  • Zona peninsulară reprezintă o oază de istorie, prin clădiri, străzi, evenimente și oameni
  • Din păcate, clădirile spun o poveste mult prea veche, iar istoria este lăsată să se prăbușească
  • Bucăți din clădiri cu renume au început să cadă
  • Recent, o parte dintr-un balcon de la clădirea Direcției Agricole Județene Constanța s-a prăbușit
  • Totodată, la Hotelul Palace, cade atât tencuiala cât și părți din clădire
  • Ambele instituții au gard de protecție, în prezent pentru protecția trecătorilor
 
În urmă cu o săptămână, o bucată dintr-un balcon de la Direcția Agricolă Județeană Constanța s-a prăbușit, iar, din fericire, nimeni nu a fost rănit. De asemenea, bucăți din Hotelul Palace cad constant, după cum se poate vedea și în galeria foto.

 
Problema este, într-adevăr, în esență, faptul că sunt zeci de clădiri care pot pune în pericol trecătorii dacă nu sunt luate măsuri de siguranță și de reabilitare. Dacă la Hotel Palace este montat de ceva timp un gard de protecție pentru ca trecătorii să nu treacă pe lângă eventuale bucăți din clădire care stau să cadă, iată că și la Direcția Agricolă, vecina din zona peninsulară, a fost montat recent un gard de protecție.
 
La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, conducerea Direcției Agricole Județene Constanța a oferit un punct de vedere cu situația clădirii, făcându-se clar precizarea că imobilul va fi restaurat de îndată ce este posibil.
 
„Pentru anul 2021, DAJ Constanța a făcut mai multe intervenții la nivel MADR de planificare în vederea efectuării lucrărilor de reparații și consolidări la clădirea Corpului B”, au transmis reprezentanții DAJ Constanța. De asemenea, „instituția a trecut la etapa următoare și anume angajarea unei firme specializate care să efectueze o expertiză specializată asupra nevoilor de lucrări de reparații ale imobilului pe categorii de lucrări (consolidări, acoperiș, fațade, instalații, etc.) în vederea obținerii unor devize estimative de lucrări, atestate de specialiști în domeniu, pe baza acestui necesar cantitativ și valoric, estimate de către experți în domeniu, vom face următorul demers de introduecre în reparații a imobilului Corp B”, au adăugat reprezentanții DAJ.
 
Totodată, „așteptăm cu interes implementarea PNRR 2021-2027, din datele preliminare avem informația că există fonduri dedicate unor astfel de lucrări. În mod realist, pentru accesarea fondurilor anul cel mai optimist este 2022”, au conchis reprezentanții DAJ Constanța. Între timp, zona a fost protejată pentru a preveni riscul unor accidente generate de desprinderea unor părți din fațadă.
 
Situația Hotelului Palace, un adevărat simbol al zonei peninsulare, este, de asemenea, unul regretabil. O clădire care a eclipsat orice persoană care vizita Constanța, este, acum, o amintire. Bucăți din fațadă se desprind, iar viitorul nu pare unul promițător pentru imobil.
 
Pe 12 iulie, s-au împlinit 107 ani de la inaugurarea, cu fast, a Hotelului Palace, din Constanța. Prin Decretul nr. 92/19.04.1970, acesta a fost naționalizat. Este cunoscut totodată, ca „fratele mai mic“ al Cazinoului. Acesta a fost ridicat în urma angajamentului pe care și l-a luat baronul Edgar de Marçay. Baronul concesionase în anul 1912 Cazinoul din Constanța, în urma deciziei Primăriei Constanța. Cu această ocazie, Edgar de Marçay se angajase în fața autorităților locale constănțene să construiască un spațiu special în care să poată fi găzduiți pasionații de jocuri de noroc ce veneau special pentru mărețul edificiu construit recent la Marea Neagră.

 
În 1928, hotelul a fost vândut de către Societatea Marilor Stabilimente avocatului Toma Boată, condiția fiind ca avocatul să achite datoriile hotelului. Preluat de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi de trupele sovietice, Hotelul Palace este naționalizat prin Decretul nr. 92 din 19 aprilie 1970, odată cu mii de alte proprități, din toată țara.
 
Abia în anul 2001, în baza Legii 10/2001, Hotelul Palace s-a întors la proprietarii săi de drept, moștenitorii avocatului Toma Boată. Închis pentru o perioadă, hotelul a fost redeschis în diferite perioade în acest răstimp, însă, în cele din urmă, s-a decis închiderea lui până la remedierea avariilor ce le-a suferit din caua trecerii timpului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Hotelul Palace, „fratele mai mic“, scos oficial la vânzare, pe un site de specialitate. „Poate există investitori interesați“ (galerie foto)


Clădire-simbol a Constanței vechi, retrocedată după jumătate de secol moștenitorilor

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii