Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție. Se furnizează apă la presiuni reduse în localitatea Movilița, județul Constanța

ro

15 Jul, 2024 13:56 406 Marime text
Foto: PexelsLa nivelul sistemului de alimentare cu apă din localitatea Movilița (comuna Topraisar) din județul Constanța, s-a înregistrat în ultimele zile o scădere a debitului de apă de la nivelul sursei de captare, ca urmare a fenomenului de secetă accentuată și a temperaturilor extreme, concomitent cu o creștere semnificativă a consumului de apă. Toate acestea au condus la imposibilitatea realizării stocului necesar pentru asigurarea furnizării apei.

Potrivit SC RAJA SA, prin urmare, începând de astăzi – 15 iulie 2024, în intervalul orar 23.00 – 05.00, alimentarea cu apă către abonații din localitatea Movilița se va face cu o presiune mai mică decât în mod normal, ceea ce va conduce la lipsa totală a apei în anumite zone, în funcție de topografia rețelei și de consumul înregistrat în această perioadă. 

„Pentru a evita eventualele efecte negative cauzate de lipsa apei în anumite intervale orare, recomandăm utilizatorilor afectați să-și creeze rezerve de apă potabilă pentru perioada în care se va furniza apă cu presiune scăzută.
Potrivit dispozițiilor Legii Apelor nr. 107/1996 (actualizată), în speță art. 12, alin. (1): “Utilizatorii de apă sunt obligați să economisească apa prin folosire judicioasă. De asemenea, au obligația să asigure întreținerea și repararea instalațiilor proprii și, după caz, a celor din sistemele de alimentare cu apă și canalizare”, precum și alin. (2) “În vederea folosirii judicioase a apei, utilizatorii de apă vor folosi cele mai bune tehnologii disponibile, care permit utilizarea unor cantități reduse de apă, precum și un consum mic de apă prin recircularea și/sau refolosirea apei”.
În perioadele secetoase însă, mulți utilizatori casnici, în special din zona metropolitană sau din mediul rural, sunt tentați să utilizeze apa de la robinet pentru irigarea culturilor agricole, a gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie. Aducem la cunoștința utilizatorilor că Legea nr. 241/2006 a serviciului de apă şi de canalizare, republicată, menționează la art. 4 că “apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale. Utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menţionate este permisă numai în măsura în care există disponibilităţi faţă de necesarul de apă potabilă al localităţilor, stabilit potrivit prescripţiilor tehnice în vigoare”.
Având în vedere preverile legale enunțate mai sus, recomandăm populaţiei să utilizeze raţional apa potabilă, numai în scopurile prevăzute în contractul de furnizare a serviciului de alimentare cu apă. Folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare, ceea ce determină dificultăți în asigurarea în regim continuu a apei.
Folosirea rațională a apei și prevenirea risipei reprezintă o responsabilitate comună, a operatorului de apă și a tuturor consumatorilor!“ - au mai precizat reprezentanții SC RAJA SA

 Citește și: 

RAJA ConstanțaProgram de furnizare a apei în localitățile Mircea Vodă și Satu Nou
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii