Audit Camera de Conturi la Termoficare Constanța SRL Neconformități în modul de înregistrare în contabilitate a pachetului de creanțe cumpărat de la fostul RADET (DOCUMENT)
Audit Camera de Conturi la Termoficare Constanța SRL: Neconformități în modul de înregistrare în contabilitate
16 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
689
Marime text
- Curtea de Conturi prin Camera de Conturi Constanța a efectuat un raport de audit de conformitate privind regularitatea și corectitudinea activității SC Termoficare Constanța SRL
- Misiunea de audit s-a desfășurat în perioada 15.01 .2024 - 29.02.2024
- Auditorii au scos în evidență neconformități legate de achiziția creanţelor de la fostul RADET
- Valoarea totală a creanțelor cuprinse în pachetului de creanțe cumpărat de Termoficare Constanța SRL de la RADET Constanța a fost de 10.684.570,91 lei
- În 2023, Termoficare Constanța SRL a realizat peste 300 de milioane de lei cifră de afaceri, a înregistrat o pierdere de peste 20 de milioane de lei și a avut 346 de angajați
- Asociat unic este Municipiul Constanța, iar ca administratori figurează: Anton Lavinia, Chirtop Laurențiu, Gropoșilă Iulian Aurel, Lăzărescu George și Popa Liviu-Dorel
Curtea de Conturi prin Camera de Conturi Constanța a efectuat un raport de audit de conformitate privind regularitatea și corectitudinea activității SC Termoficare Constanța SRL.
Raportul a fost aprobat prin hotărârea planului Curții de Conturi din data de 10 septembrie 2024 și a fost publicat pe pagina instituției pe 9 octombrie a.c., vezi secțiunea „documente".
În cadrul auditului s-a evaluat respectarea prevederilor legale în modul de administrare a patrimoniului public și privat al statului și al unității administrativ-teritoriale Municipiul Constanța, exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare, calitatea gestiunii economico-financiare în legătură cu scopul, obiectivele și atribuțiile prevăzute în actele de înfiinţare ale entității respectareaprevederilor legale privind gestionarea bunurilor administrate, evaluarea sistemelor de management și control intern, pe baza documentelor și informațiilor puse la dispoziție de entitatea auditată și s-a obținut o asigurare rezonabilă pentru a exprima o concluzie de audit.
În baza activităților desfășurate și a probelor de audit suficiente și relevante, inspectorii Camerei de Conturi au exprimat o concluzie nemodificată cu privire la faptul că datele reflectate în situațiile financiare precum și calitatea gestiunii economico-financiare în legătură cu scopul, obiectivele și atribuțiile prevăzute în actele de înfiinţare ale entității, sunt lipsite de erori/nereguli semnificative în raport cu criteriileaplicabile.
Misiunea de audit s-a desfășurat în perioada 15.01 .2024 - 29.02.2024.
Domeniul de aplicare al auditului s-a limitat la exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare și efectuarea inventarierii patrimoniului entității, în funcție de analiza de risc efectuată, pentru a asigura regularitatea și corectitudinea în raport cu legile, regulile și reglementările relevante.
Constatări și recomandări
În urma aplicării procedurilor de audit au fost identificate nneconformități după cum urmează:
La data de 27.06.2023 urmare licitației publice pentru vânzarea pachetului de creanțe deținut de RADET Constanța, societatea Termoficare Constanța SRL a achiziționat creanțele în cauză pentru suma de 100.000 lei.
Valoarea totală a creanțelor cuprinse în pachetului de creanțe
cumpărat de Termoficare Constanța SRL de la RADET Constanța a fost de 10.684.570,91 lei.
Înregistrarea acestora în evidența contabilă a entității s-a făcut doar sintetic, pentru suma de 100.000 lei, iar dezvoltarea în analitic a debitorilor s-a efectuat în contul de ordine și evidență 8034 „Debitori scoși din activ, urmăriți în continuare”, deși o parte din creanțe erau certe și confirmatede debitori.
Valoarea acestor creanțe certe, confirmate de debitori este de 1.496.472,04 lei.
În timpul auditului, entitatea a procedat la înregistrarea în evidența contabilă a contravalori.
Neconformități în modul de inventariere a patrimoniului entităţii, respectiv inventarierea creanțelor și datoriilor
În operațiunea de inventariere a patrimoniului pe anul 2023, nu au fost cuprinse toate elementele de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, în vederea stabilirii situației reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, așa cum este prevăzut în legislația în vigoare referitoare la inventariere.
Astfel creanțele cuprinse în pachetului de creanțe cumpărat de Termoficare Constanța SRL de la RADET Constanța în valoare de 10.684.570,91 lei,nu a fost cuprins în operațiunea de inventariere.
În timpul controlului, s-a procedat la inventarierea creanțelor preluate de la fostul operator determoficare RADET, identificându-se creanțe certe de încasat, confirmate de debitori sau aflate în diverse stadii de executare silită, în valoare de 1.496.472,04 lei, care au fost cuprinse în listele de inventar în vederea înregistrării în contabilitate.
Alte aspecte/Bună guvernanță
Au fost identificate erori/nereguli nesemnificative, cauzate de faptul că entitatea a asigurat parțial funcționalitatea sistemului de control intern managerial, respectiv:
- Legea contabilității nr.82/1991; OMFP 2861, 2009, Norme metodologice privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura
activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii;
- Neexercitarea în toate cazurile a unor controale interne asupra modului de respectare a tuturor prevederilor legale privind inventarierea patrimoniului precum și asupra modului de reflectare în evidența contabilă a entității a creanțelor acesteia;
- Neexercitarea în toate cazurile a unor controale interne pentru reducerea riscurilor privind neîncasarea la timp a facturilor de energie termică, ceea ce conduce implicit la plata cuîntârziere a furnizorilor de bunuri și utilități;
- Neexercitarea în toate cazurile a unor controale interne pentru reducerea riscurilor privindîntreruperile în furnizarea energiei termice și apei calde datorită avariilor accidentale, a
lucrărilor de modernizare a rețelei de transport, întreruperi în furnizarea utilităților (energie electrică, apă rece);
- Neexercitarea în toate cazurile a unor controale interne pentru reducerea riscurilor privind scăderea numărului de consumatori de la sistemul centralizat de termoficare ca urmare adeconectărilor/debranșărilor și a tendinței accentuate a populației de economisire a energieitermice.
Despre Termoficare Constanța SRL
Potrivit termene.ro, societatea a fost fondată în anul 2021, are sediul pe strada Badea Cârțan nr. 14A, Constanța și se ocupă cu furnizarea de abur și aer condiționat.
În 2023, Termoficare Constanța SRL a realizat peste 300 de milioane de lei cifră de afaceri, a înregistrat o pierdere de peste 20 de milioane de lei și a avut 346 de angajați.
Asociat unic este Municipiul Constanța, iar ca administratori figurează: Anton Lavinia, Chirtop Laurențiu, Gropoșilă Iulian Aurel, Lăzărescu George și Popa Liviu-Dorel.
Consiliul local Constanța a votat acoperirea pierderilor Termoficare și pentru 2023
Nu mai departe de luna trecută, consilierii locali municipali au aprobat în ședința din 29 august a.c. acordării către societatea Termoficare Constanța SRL a compensării pierderilor induse de prestarea serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație neacoperite în tarif, aferent perioadei 01.01.2023 – 31.12.2023.
Pierderile înregistrate de societate sunt în valoare de 83.587.633 de lei, fără TVA, din care pierderile aferente rețelei de transport sunt egale cu 46.793.359,08 lei, iar pierderile aferente rețelei de distribuție și furnizare sunt egale cu 36.794.273,92 de lei.
Ponderea energiei termice vândute de Termoficare Constanța SRL către consumatorii non-casnici la nivelul anului 2023 a fost de aproximativ 20%, aceasta fiind principala cauză pentru care societatea nu poate înregistra profit operational, se arata în proiectul de hotărâre
În anul 2023, activitatea de prestare a serviciului public de termoficare a fost caracterizată de faptul că prețul local aprobat practicat de societate nu a acoperit în întregime costurile reale ale serviciului public.
În aceeași perioadă s-au înregistrat consumuri specifice pentru transportul, distribuția și furnizarea de energie termică mai mari decât cele stabilite prin prețul local.
La momentul aprobării tarifelor de transport, distribuție și furnizare pentru anul 2023, a fost luată în calcul o pierdere de 140,49 de lei/Mwh pentru rețeaua de transport, iar pentru rețeaua de distribuție o pierdere de 160,62 de lei/Mwh.
În anul 2023, pierderile reale au fost mai mari decât cele aprobate în tarife, fapt certificat de bilanțul termoenergetic aferent anului 2023 întocmit de către Danfer SRL.
Acest ultim bilanț energetic a stabilit nivelul pierderilor procentuale reale aferente rețelei de transport la 45,12% și pentru rețeaua de distribuție la 37,02%.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Subvenții și investiții de sute de milioane lei băgate în termoficare „Marea rebranșare”! Câte cereri au fost depuse în ultimele 9 luni la Constanța?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii