Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autoritățile în alertă! Ce măsuri se iau în zonele ce ar putea fi afectate de nivelul crescut al Dunării (GALERIE FOTO)

ro

26 Sep, 2024 20:16 347 Marime text
Sursa foto: Facebook/Apele RomâneFormațiile de intervenție rapidă de la Apele Române Olt - Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt și Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea - au realizat un dig mobil din panouri de aluminiu, pe o lungime de 540 de metri, în zona digului Islaz-Moldoveni.

Potrivit Apele Române, se execută în continuare lucrări de impermeabilizare a digului pe o lungime de 200 metri.

Suplimentar, s-au pregătit saci și alte materiale de intervenție, în special în zona de confluenţă a Oltului cu Dunărea.

Debitul Dunării la intrarea în țară este astăzi de 6800 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s) urmând să atingă, la intrarea în țară, un debit maxim de până la 7500-7600 mc/s în jurul datelor de 1-2 octombrie. Aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranță pe sectorul românesc al Dunării.

În funcție de precipitațiile care se vor înregistra suplimentar în spațiile hidrografice Jiu, Olt și Argeș și Buzău cu precădere pe râurile mici și pe afluenții principali interiori ai Dunării, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor va emite avertizări hidrologice și va reactualiza zilnic prognoza cu privire la debitele Dunării. Acestea pot fi influențate, în anumite secțiuni de pe sectorul românesc, de aportul de precipitații care se va înregistra ulterior. În acest caz, debitele estimate ar putea ajunge în aval de Turnu Măgurele la valori între 9000-9500 mc/s care pot fi tranzitați în siguranță.

„Reamintim faptul că durata de propagare a viiturii pe Dunăre este de cel puțin 7 zile, linia de apărare împotriva inundațiilor fiind supusă unei presiuni îndelungate ale apelor.
De aceea, colegii de la nivelul celor 7 Administrații Bazinale de Apă - Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Buzau-Ialomita și Apele Romane Dobrogea-Litoral au sporit monitorizarea nivelurilor Dunării și a lucrărilor de apărare.
Între timp, mii de saci de nisip și alte materiale de intervenție au fost pregătite pentru a putea fi folosite, dacă situația o va impune, pentru consolidarea și supraînălțarea digurilor.
Totodată, a fost anunțată Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare pentru a verifica subtraversările conductelor prin diguri și stadiul de funcționare al stațiilor de pompare“ - au precizat reprezentanții Apele Române.

Citește și: 

Ședință la Palatul Victoria despre măsurile ce se impun pe sectorul românesc al Dunării
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii